Φάκελοι πολιτικών φρονημάτων: ελεύθερη υπό όρους πρόσβαση

3 Αυγούστου 2016

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην υπ' αριθμ. 4/2016 γνωμοδότησή της, επισημαίνει ότι τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου και ενεπλάκησαν σε σημαντικές δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως τη Mεταπολίτευση (1974), μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων τους που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων δεν ισχύει από τη Mεταπολίτευση και μετά.

Η εν λόγω γνωμοδότηση της αρχής προκλήθηκε με αφορμή την αναμενόμενη έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για το ζήτημα της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στους περίπου 2.500 ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, για λόγους όπως εθνικής ασφάλειας, η αρχή απέκλεισε την ολική ή μερική πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων.

Τέλος, ως προς την πρόσβαση τρίτων (ιστορικών, ερευνητών, δημοσιογράφων, κλπ.) στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων προσώπων τα οποία είναι εν ζωή, αποφάνθηκε ότι απαιτείται προηγουμένως η χορήγηση σχετικής άδειας της αρχής.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...