«Τατέν»: Τέλεια Τάρτα ντομάτας!

4 Αυγούστου 2016
Υλικά
  • 450 γρ. ζύμη μπριζέ (βρίσκουμε έτοιμη σε καταψύκτες ορισμένων μεγάλων σούπερ μάρκετ ή τη φτιάχνουμε εμείς, βλ. κάτωθι)
  • 2 κιλά ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κρόκος αυγού (για το άλειμμα της τάρτας)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 220 ml ξίδι βαλσαμικό
  • 150 γρ. κατίκι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 40΄ Ψήσιμο περίπου 45΄

Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και αλείφουμε το ταψί με 2 κουτ. σούπας από το βαλσαμικό ξίδι.

 

Kόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους, για περίπου 40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε το βασιλικό και καλύπτουμε τις ντομάτες με τη ζύμη. Οση ζύμη εξέχει την κόβουμε. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Ψήνουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

 

Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το βαλσαμικό ξίδι με τη ζάχαρη και 50 ml νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν σιρόπι. Αποσύρουμε.

 

Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, σκεπάζουμε με πιατέλα μεγαλύτερη σε διάμετρο από το ταψί και αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά της σούπας κατίκι και όση καραμέλα βαλσαμικού μάς αρέσει. Την τρώμε ζεστή. Δεν πειράζει αν η ζύμη μουσκέψει λίγο από τα υγρά της ντομάτας - είναι μέρος της νοστιμιάς.

 

Ζύμη μπριζέ: (για 1 βάση τάρτας διαμέτρου 26 εκ.)

 

Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε 250 γρ. αλεύρι μαλακό και προσθέτουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε στο αλεύρι 125 γρ. κρύο βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρούς κύβους, και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τα υλικά, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε σταδιακά 3 - 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεκουραστεί.

 

http://www.gastronomos.gr/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ