Παχυσαρκία: Πώς θα μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε σωστά

5 Αυγούστου 2016

Η ραγδαία αύξηση του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίαςείναι αναμφισβήτητο γεγονός και η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Υπολογίζεται ότι το 20% των παιδιών 7-11 ετών αντιμετωπίζει προβλήματα βάρους. Το γεγονός αυτό έχει τόσο βραχυπρόθεσμες, όσο καιμακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως τα διάφορα προβλήματα υγείας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, μυοσκελετικές παθήσεις κ.ά.) που ακολουθούν το παιδί αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Σημαντική αιτία του προβλήματος του υπερβάλλοντοςσωματικού βάρους είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος (π.χ. fast-foods) και γλυκά σνακ (πχ. σοκολάτες) είναι πρώτα στις προτιμήσεις τους, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα βρίσκονται τελευταία στη λίστα των διατροφικών επιλογών των παιδιών. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα πρέπει να αποτελέσειστόχο πρωτευούσης σημασίας για τη μείωση του ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας.

Πώς και πότε καθορίζονται όμως οι διατροφικές συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι αποστροφές προς συγκεκριμένα τρόφιμα και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωσή τους; Η τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία καταδεικνύει πως οι διατροφικές προτιμήσεις προκύπτουν από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και αρχίζουν να διαμορφώνονται από τη νεογνική περίοδο. Σε ό,τι αφορά στους γενετικούς παράγοντες, υπάρχει μια έμφυτη προδιάθεση στη γλυκιά γεύση και μια αποστροφή προς τις πικρές και ξυνές γεύσεις. Επιπρόσθετα, φαίνεται πως η επιθυμία για δοκιμή νέων γεύσεων και οι προτιμήσειςπρος διαφορετικά τρόφιμα έχουν και αυτές έως ένα βαθμό γενετική βάση (π.χ. προτίμηση προς το κρέας και το ψάρι).

Πέρα όμως από τους μη τροποποιήσιμους γενετικούς παράγοντες, μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση των διατροφικών επιλογών των παιδιών έχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν νατροποποιηθούν. Η χρονική περίοδος της έκθεσης σε μια νέα γεύση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή ή την απόρριψή της. Πλήθος μελετών δείχνει ότι η έκθεση σε μία γεύση ήδη από την εμβρυϊκή ζωήμέσω του αμνιακού υγρού ή και κατά την νεογνική περίοδο μέσω του μητρικού γάλακτος, αυξάνουν τηναποδοχή της νέας γεύσης σε μεγαλύτερη ηλικία, γι’αυτό και η σωστή διατροφή της εγκύου αλλά και της θηλάζουσας μητέρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η προτίμηση στην αλμυρή γεύση αναπτύσσεται από τον 4ο μήνα και η αυξημένη έκθεση του παιδιού σε αλμυρές τροφές από αυτήν την ηλικία και ύστερα μπορεί ναοδηγήσει στην υπερκαταλάνωση νατρίου, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή του (π.χ. υπέρταση). Επιπρόσθετα, η όσο το δυνατό νωρίτερη ένταξη στερεών τροφών, φρούτων και λαχανικών στοδιαιτολόγιο κατά την περίοδο του απογαλακτισμού συσχετίζεται με μεγαλύτερη ποικιλία διατροφικών επιλογών στην παιδική ηλικία. Ακόμη, πειραματικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η τακτική και επαναλαμβανόμενη έκθεση των παιδιών σε ένα νέο τρόφιμο σε μικρές ποσότητες αυξάνει την πιθανότητα αποδοχής και κατανάλωσής του και μειώνει τη νεοφοβία (φόβος για νέες γεύσεις) που χαρακτηρίζει τα παιδιά. Επίσης, φαίνεται ότι η έκθεση σε ένα καινούριο και όχι ακόμα αποδεκτό τρόφιμο (π.χ. ψάρι) μαζί με ένα οικείο τρόφιμο (π.χ. πατάτα) αυξάνειτην κατανάλωση του πρώτου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει τρόφιμα που αρέσουν στα παιδιά (π.χ. γλυκά) να παρουσιάζονται ως ανταμοιβή για την κατανάλωση ενός νέου τροφίμου (π.χ. όσπρια, λαχανικά), καθώς η πρακτική αυτή μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μεγάλη σημασία φαίνεται να έχουν τα πρότυπα και η μίμηση στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειώντων παιδιών. Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους γονείς φαίνεται να ευνοεί την αποδοχή και την προτίμησή τους από τα παιδιά, αφού οι γονείς αποτελούν πρότυπο μίμησης. Καθώς λοιπόν η οικογένεια είναι το πρώτο κοινωνικό περιβάλλον με το οποίο έρχεται σε επαφή ένα παιδί, είναι πολύ σημαντική η προώθηση ενός προτύπου υγιεινής διατροφής μέσα από αυτήν.

Από τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε ότι οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικίακαι τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν προς ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο από πολύ νωρίς. Καθώς ηγενετική προδιάθεση προς τα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα προωθεί την υπερκατανάλωσή τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η επίδραση του περιβάλλοντος είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι πολύ σημαντικόκαι οι ίδιοι οι γονείς να εκπαιδευτούν στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών τους ήδη από την νεογνική περίοδο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς.

  • Μην χρησιμοποιείτε τα γεύματα σαν ευκαιρία να τιμωρήσετε ή να επιβραβεύσετε το παιδί σας.
  • Αφήστε το παιδί να αναγνωρίσει το αίσθημα κορεσμού και μην το πιέζετε να καταναλώσει όλο το περιεχόμενο του πιάτου. Σερβίρετε μικρές μερίδες.
  • Η επαναλαμβανόμενη αλλά χωρίς πίεση έκθεση σε νέα τρόφιμα μπορεί να κάμψει τη δυσαρέσκεια του παιδιού προς αυτά.
  • Η καθολική απαγόρευση συγκεκριμένων τροφίμων (π.χ. σοκολάτα) αυξάνει αντί να μειώνει την επιθυμία για αυτά.
  • Τόσο εσείς όσο τα αδέρφια και οι φίλοι του παιδιού σας μπορείτε να λειτουργήσετε ως θετικά πρότυπα στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
  • Η συνεργασία με το διαιτολόγο σας μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στην εκπαίδευση του παιδιού.

Η διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών ήδη από την παιδική ηλικία θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και την εξάλειψη της παιδικής, αλλά και της ενήλικης παχυσαρκίας.

Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου Η διατροφή του παιδιού


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ιωάν***** ****
15:18 Τετάρτη 10/08/2016
Καλησπέρα Πρώτα απο όλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για το περιεχόμενο του ιστότοπού σας και για τις σημαντικές πληροφορίες που μας παρέχετε καθημερινά Ονομάζομαι Ιωάννα και θα ήθελα την συμβουλή σας για ενα θέμα που αφορά τον γιό μου Είναι 33 ετών και εδώ κάποιο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζω πρόβλημα στον τρόπο προσέγγισής του Απο τότε που τελείωσε το πανεπιστήμιο προτίμησε να ασχοληθεί με τις οικογενειακές επιχειρήσεις παρά να αναζητήσει δουλειά με τα προσόντα του Για ένα διάστημα έδωσε εξετάσεις για την εισαγωγή στον δημόσιο τομέα χωρίς επιτυχία αν και εγώ δεν ήθελα να γίνει δημόισος υπάλληλος Το πρόβλημα είναι πως τώρα τα χρήματα που βγάζει είναι πολύ λίγα και αρκετές φορές αναρωτιέται εάν έκανε καλά που επέλεξε αυτόν τον δρόμο Θεωρεί οτι έκανε λάθος που δεν μπήκε στο δημόσιο Αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί γιατί υπήρξα δημόσιος υπάλληλος και δεν θέλω το παιδί μου να εισπράττει λίγα χρήματα εφόρου ζωής Η συζήτηση αυτή μου προξενεί πόνο γιατί φαίνεται να αντιμετωπίζει υπαρξιακά θέματα παρόλο που μπορεί την μια φορά να συμφωνούμε οτι τα πράγματα θα βελτιωθούν την άλλη μέρα ξαναρχίζει τα ίδια Αυτό με κουράζει Απο την άλλη καταλαβαίνω πως ένα βιογραφικό με μόνη προϋπηρεσία την δουλειά του μπαμπά δεν θα είναι αρκετό για να επιλεγεί σε μια θέση εργασίας με τέτοιο ανταγωνισμό Οπότε το ψυχολογικό βάρος είναι διπλό Ένα άλλο ζήτημα που έχω μαζί του είναι οτι έχει να κάνει σχέση με κοπέλα πάνω απο 10 χρόνια Είναι άτομο εσωστρεφές και δεν κάνει εύκολα παρέες Πλέον μόνη του συντροφιά είναι ο υπολογιστής Παλιότερα δεν με απασχολούσε αυτό τώρα όμως αρχίζω και αγχώνομαι οτι θα καταλήξει μόνος του Έχω προσπαθήσει να ανοίξω συζήτηση μαζί του για αυτό αλλά μόλις καταλάβει που το πάω αμέσως την σταματά λέγοντας οτι είναι θέμα που αφορά μόνο τον ίδιο Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ