Πώς μιλάμε στους εφήβους για τον αυνανισμό;

“Είμαι μητέρα ενός αγοριού 11 ετών πρόσφατα ανακάλυψα ότι αυνανίζεται. Δεν του έχω κάνει κάποια σχετική κουβέντα γι΄αυτό το ζήτημα, δεν ξέρω ακριβώς τι πρέπει να του πω. Είναι καλύτερα να του μιλήσω εγώ ή ο πατέρας του; Μήπως δεν πρέπει να του μιλήσω για να μη του δημιουργήσω ενοχές; Από ποια ηλικία είναι φυσιολογικό να αυνανίζεται ένα παιδί; Φοβάμαι μήπως ξεκίνησε πολύ νωρίς και του γίνει εμμονή ή συνήθεια…”  

Στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα.

-Πότε ξεκινά ο αυνανισμός;

O αυνανισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός. Κορίτσια και αγόρια ξεκινούν συχνά ,στην εφηβεία όμως μερικά παιδιά αρχίζουν νωρίτερα. Το πότε ξεκινά η εφηβεία διαφέρει από παιδί σε παιδί. Στα κορίτσια η έναρξη της εφηβείας σωματικά σηματοδοτείται συνήθως από την έμμηνο ρύση και την αύξηση του στήθους, στα αγόρια βλέπουμε αλλαγές στο σώμα όπως την αύξηση της τριχοφυίας, η αλλαγές στη φωνή του αγοριού. Και βέβαια, καταλαβαίνουμε ότι το παιδί αλλάζει, μεγαλώνει από την συμπεριφορά του. Τα παιδιά γίνονται λίγο πιο αντιδραστικά, ο ρόλος των γονιών αρχίζει να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, δείχνουν μια τάση να μη θέλουν να ακολουθήσουν την οικογένεια στις δραστηριότητές της, ξεκινά μια επαναστατικότητα.

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο αυνανισμός συνδέεται με την εφηβεία αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε πολύ μικρή ηλικία, υπάρχουν περιπτώσεις όπου παιδιά ακόμα και 3 χρονών αρχίζουν να παίζουν με το σώμα τους, να εξερευνούν και να αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα, βλέποντας την πράξη αυτή σαν παιχνίδι.

-Τι πρέπει να κάνουμε όταν καταλάβουμε ότι το παιδί αυνανίζεται;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο αυνανισμός είναι  βλαπτικός, λάθος ή και αμαρτία. Αλλά ο αυνανισμός δεν μπορεί να βλάψει κάποιον.

Συνήθως τρίβουν με κάτι μαλακό τα γεννήτρια τους όργανα και δημιουργείται έτσι ένα γαργαλιστικό ,ερεθιστικό συναίσθημα σε όλο το σώμα που γίνεται όλο και πιο έντονο. Όταν κορυφώνεται το συναίσθημα το αγόρι μπορεί να εκσπερματώσει και το κορίτσι να νιώσει ένα δυνατό ερεθισμό σε όλο το σώμα και να νιώσει τον κόλπο της υγρό. Αυτή είναι η πρώτη επαφή με τον οργασμό.

Στα παιδιά λοιπόν που είναι στην έναρξη της εφηβείας μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Μπορούμε να μιλήσουμε για τα ανατομικά στοιχεία για το πέος, το αιδοίο, για τη σεξουαλική πράξη ως αποτέλεσμα έλξης και αγάπης δυο ανθρώπων πλέον, μπορούμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μπορούμε να μιλήσουμε και για το τι είναι ο οργασμός. Να πούμε ότι συνήθως οι άνθρωποι έχουν οργασμούς όταν αυνανίζονται ή όταν έχουν σεξουαλική επαφή να πούμε ότι άλλες φορές φτάνουν σε οργασμό άλλες όχι… Όταν εξηγήσουμε έτσι απλά και ήρεμα ένα τέτοιο γεγονός είναι απίθανο να δημιουργήσουμε ενοχές στο παιδί μας.

-Να μιλήσει ο μπαμπάς ή η μαμά;

Καλό είναι να μιλήσει ο γονιός του ίδιου φίλου στο παιδί. Και είναι ευκαιρία  να γίνει και μια γενικότερη συζήτηση για όλες τις αλλαγές στην εφηβεία. Όπως είπαμε κάντε αναφορά στη σεξουαλική επαφή και μη σταθείτε στο γεγονός του αυνανισμού, ότι το παιδί  πιάστηκε στα πράσα για να μην ενοχοποιηθεί ξαφνικά το παιδί σας.

-Κρύβει κινδύνους ο αυνανισμός;

Σίγουρα τα πορνό-Site δημιουργούν σύγχυση στα παιδιά που καταλαβαίνουν ότι αυτά που βλέπουν δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα του δικού του σώματος. Επίσης, διαστρεβλώνουν την εικόνα του αντιθέτου φύλου  γι ’αυτό πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

-Μπορεί ο αυνανισμός να γίνει μια παθολογική κατάσταση;

Μπορεί αν γίνεται συνέχεια σε βάση καθημερινή. Σε πολύ μικρές ηλικίες ο γονιός είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει τα παιδιά δεν το κάνουν κρυφά, μπορεί να το κάνουν ακόμα και μπροστά σε κόσμο.  Σε μεγαλύτερες ηλικίες καταλαβαίνουμε κάποια σημάδια όπως ας πούμε το ότι ένα παιδί μπορεί να μένει για ώρες στο μπάνιο… Και τι συμβαίνει όταν το παιδί αυνανίζεται συνέχεια; Μπορεί ένα παιδί να αισθάνεται παραμελημένο μπορεί οι γονείς έχοντας τα προβλήματά τους αν μη δίνουν τόση σημασία στα θέματα που το απασχολούν και εκείνο στρέφεται,  κλείνεται στον εαυτό του.

-Μπορεί ο αυνανισμός να γίνει επίμονη συνήθεια στην ενήλικη ζωή;

Ο αυνανισμός γίνεται συνήθεια σε άτομα με δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση τους, όταν υπάρχουν ανατομικές και λειτουργικές διαταραχές καθώς και σε ανθρώπους παραμελημένους και συναισθηματικά στερημένους στην παιδική τους ηλικία. Στην πλειονότητα όμως, υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυνανισμού και σεξουαλικών επαφών .

Σχετικά άρθρα