Τι προβληματίζει τους σημερινούς εφήβους;

Η κυρία Χάρις Κατάκη, ψυχολόγος, οικογενειακή θεραπεύτρια και πρόεδρος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι έφηβοι και προτείνει στους γονείς να δουν με άλλη ματιά τις προκλήσεις των παιδιών τους.    

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αυξανόμενη χαοτική συμπεριφορά των εφήβων (ναρκωτικά, ψυχιατρικά προβλήματα, νεανική εγκληματικότητα κ.λπ.) εκφράζει την αύξηση των δυσλειτουργικών αντιλήψεων, συναισθημάτων και ενεργειών που αφορούν στη σύγχρονη οικογένεια.

Πώς θα μπορούσαν, οι σεισμοί πολλών ρίχτερ που συγκλονίζουν τη σύγχρονη οικογένεια, να αφήσουν ανεπηρέαστο το πώς θα λειτουργήσει ο έφηβος μέσα στο σπίτι, στο σχολείο, στους χώρους ψυχαγωγίας κ.λπ., ή τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το μέλλον του (τους επαγγελματικούς του στόχους και τις σχέσεις του με τον μελλοντικό του σύντροφο); Θα άξιζε να αναρωτηθούμε γιατί, όταν ασχολούμαστε με τα προβλήματα των εφήβων, συχνά εθελοτυφλούμε μπροστά σε όλα αυτά.

Τι μας κάνει να εθελοτυφλούμε;

Τους λόγους θα χρειαζόταν ίσως να τους αναζητήσουμε στον τρομακτικό φόβο για την κατάλυση ενός θεσμού, κατάλυση που ταυτίζεται με τη καταστροφή: στην εποχή μας, η οικογένεια ετοιμάζεται πλέον να αναθεωρήσει ριζικά το σκοπό της ύπαρξής της. Οι έφηβοι είναι έτοιμοι να απορρίψουν τις παλιές αντιλήψεις για να αναζητήσουν καινούργιους τρόπους συνύπαρξης.

Ποια είναι, λοιπόν, η θέση του εφήβου στη νέα πραγματικότητα;

Ο έφηβος αναζητά, μέσα στη δαιδαλώδη πολυπλοκότητα, την καινούργια του ταυτότητα και τον προορισμό του. Τις προκλήσεις, τις υπερβολές και τις αμφισβητήσεις των εφήβων -φαινόμενα των καιρών μας-, θα μπορούσε κανείς να τις δει ως μια εκδήλωση του αγώνα που κάνει ο έφηβος με τον ίδιο του τον εαυτό, μέσα στην οικογένεια του, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τις πληροφορίες που τον αφορούν, να αυξήσει την εσωτερική του οργάνωση και να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ενήλικος. Ένα από τα πανό των μαθητών έξω από ένα σχολείο που είχε καταληφθεί από τους ίδιους έλεγε:

«Η πραγματική επανάσταση είναι μέσα μας».

Σχετικά άρθρα