Αν ο πρώην σύζυγος δε δίνει διατροφή;

«Ο πρώην σύζυγος μου ισχυρίζεται τον τελευταίο καιρό ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να μπορεί να δίνει την διατροφή που αρχικά είχε καθορίσει το δικαστήριο. Επικαλείται οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρησή του λόγω της κρίσης αλλά ξέρω ότι πρόκειται απλά για μια ακόμα δικαιολογία. Ο τρόπος ζωής του όμως, τα έξοδα που κάνει αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Είναι παντρεμένος με μια άλλη γυναίκα και έχει δυο παιδιά μαζί της. Δίνει περισσότερη σημασία στην καινούργια του οικογένεια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσει τις ευθύνες του προς εμένα και κυρίως προς την κόρη μου. Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας, γιατί το θέμα δεν είναι μονάχα δικαστικό. Θα ήθελα τη βοήθεια ενός ειδικού σας. Πώς πρέπει να χειριστώ αυτή την κατάσταση; Και στο παιδί μας, τι να πω; Ότι ο πατέρας του δε θέλει να έχει την ευθύνη της ανατροφής του; Ξέρω ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εμπλέκονται στις διενέξεις των χωρισμένων γονιών, από την άλλη όμως σκέφτομαι: Δεν δικαιούται να ξέρει;  

Αναγνώστρια του boro.gr 

Απευθύναμε το ερώτημά σας στην ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια, κυρία Μαριέττα Πεπελάση.

Τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί;

Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Αν το παιδί είναι 3 ή 5 χρονών δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορά, δε θα καταλάβει άλλωστε.  Αν, όμως, το παιδί είναι 12, 13 ή μεγαλύτερο οφείλουμε να τον ενημερώσουμε χωρίς, κριτική γι’ αυτό που γίνεται. Τι πρέπει να πούμε; Ένα καλό παράδειγμα είναι:  “Τώρα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, ας το πούμε έτσι περιφραστικά, ο πατέρας αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες και προβλήματα και έτσι, δυστυχώς, δεν μπορεί να συνεχίσει να μας βοηθάει στα έξοδα που είχε υποσχεθεί να κάνει, από κει και πέρα εγώ θα κάνω ότι μπορώ για τα έξοδα που έχουμε…”

Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε κριτική; 

Προσέξτε! Δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος κριτικής. Το παιδί οφείλει να είναι ενημερωμένο, πρέπει να ξέρει για την οικον0μική κατάσταση της μητέρας του, να έχει γνώση του πόσο μπορεί να ξοδεύει, τι μπορεί να ζητάει. Το μεγάλο λάθος είναι ότι οι μητέρες περνάνε πολλές φορές ένα θυμό στο παιδί γι’ αυτό που συμβαίνει και αυτό τις αδικεί, αδικεί την μεγάλη και καλή προσπάθεια που κάνουν να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες του παιδιού. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το παιδί γεμίζει ενοχές και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ηρωποιείται ο πατέρας, με την έννοια ότι εξαιτίας της οργής και του θυμού που βγάζει η μητέρα για τις δυσκολίες το παιδί είναι πολύ πιθανόν να σκεφτεί:

“Ο καημένος ο μπαμπάς μου δεν έχει να πληρώσει και η μαμά μου τον βρίζει και από πάνω επειδή είναι φτωχός’’, ας πούμε. Εκεί θέλει κάποια προσοχή για να μην γυρίσει η κατάσταση μπούμερανγκ για τη μάνα που προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό της εαυτό για να συνεχίσει τη φροντίδα του παιδιού. Ενημέρωση χρειάζεται. Να πει η γυναίκα  “ο πατέρας σου δεν μπορεί να δίνει πια αυτά τα χρήματα που έδινε για την εκπαίδευση σου, για τα αγγλικά σου για οτιδήποτε κάνει το παιδί και από αυτά που έχω εγώ θα προσπαθήσω”. Δε χρειάζεται να πει κοίτα πως ζει ο μπαμπάς σου, τι αμάξι έχει, κάνει ταξίδια στο Παρίσι πχ.  Το παιδί θα καταλάβει από μόνο του θα αρχίσει το ίδιο να ασκεί κριτική για τον πατέρα του δεν χρειάζεται να το κάνει αυτή. 

Τα παιδιά στην εφηβεία, ας πούμε από τα 11 τους χρόνια περίπου είναι αρκετά μεγάλα για να καταλαβαίνουν. Αν το παιδί δει τα καινούρια ρούχα του πατέρα του και δει ότι βγαίνει σε κέντρα διασκέδασης θα αντιληφθεί ότι ο πατέρας λέει ψέματα, ότι του στερεί τη βοήθεια.

Και αν το παιδί ρωτήσει;

Μπορεί να ρωτήσει πως γίνεται μαμά να πηγαίνει στο Παρίσι και να μας λέει ότι δεν έχει λεφτά να μας βοηθήσει; Η μητέρα του πρέπει να του πει ‘’παιδί μου εμένα έτσι μου είπε, από κει και πέρα ρώτα τον’’. Το παιδί θα ρωτήσει και θα καταλάβει… Τα παιδιά έχουν πολύ ανεπτυγμένο ένστικτο, δεν μπορείς να τους κρυφτείς όσον αφορά την αλήθεια και το ψέμα, ξέρουν πότε έναν γονιός  είναι ειλικρινείς και πότε όχι.

Ένα αληθινό περιστατικό

Τι κάνουμε όταν ο πρώην σύζυγος αρνείται να δώσει τη διατροφή;

Αν ο πρώην σύζυγος είναι αδιάφορος ως προς το πρώτο του παιδί, έχει κάποια δεύτερη σύζυγο που είναι από αυτές τις “αρπακτικές” γυναίκες που θέλουν όλα τα χρήματα του άντρα να πηγαίνουν στη δική τους οικογένεια, σ’ αυτή την περίπτωση δε μπορούμε δυστυχώς να κάνουμε τίποτα. Οι πιέσεις της δεύτερης γυναίκας θα είναι πάντα δυνατές. Και ένας άνδρας που είναι τόσο αδύναμος χαρακτήρα άνδρα που δεν μπορεί να επιβληθεί λέγοντας ‘’και αυτό παιδί μου είναι χρειάζεται τη φροντίδα μου’’ πάντα θα τη φοβάται και δε θα μπορεί να της επιβληθεί.

Έχουμε παραδείγματα γυναικών που έχουν χάσει τα λεφτά τους στα δικαστήρια χωρίς να δικαιωθούν. Έχουμε συναντήσει πολλούς πατεράδες που ξέρουν να κρύβουν πολύ καλά την περιουσία τους, για να μην δώσουν διατροφή…

Θυμάμαι το παράδειγμα ενός πατέρα που αρχικά έδινε διατροφή 500 ευρώ μετά τη μείωσε στα 300, μετά το ποσό το έφτασε στα 150 και στο τέλος κατάφερε να μη δίνει καθόλου χρήματα στην πρώτη του οικογένεια.  Είχε δυο παιδιά με την πρώτη του σύζυγο. Τα παιδιά πήγαιναν σε ιδιωτικό σχολείο και λόγω των περικοπών που έκανε ο πατέρας σταμάτησαν τη φοίτησή τους σ΄αυτό η μητέρα φυσικά, δεν μπορούσε να τα πληρώσει τα δίδακτρα μόνη της. Κάποια στιγμή, άρχισε να τον κυνηγά για να της δώσει τη διατροφή που έπρεπε, άρχισε να τον ψάχνει στα τηλέφωνα, εκείνος εξαφανιζόταν. Τον απείλησε ότι θα κινηθεί δικαστικά. Αυτός την προέτρεψε να το κάνει. Είχε φροντίσει να είναι άδεια όλα τα τραπεζικά του βιβλιάρια! Η κατάληξη της ιστορίας δε δικαίωσε τη μητέρα. Δε μπόρεσε να βρει άκρη στα δικαστήρια, δεν είχε νόημα να πληρώνει δικηγόρους, ανέλαβε όλα τα έξοδα της ανατροφής μαζί με τους γονείς της. Αν συνέχιζε τον δικαστικό αγώνα, αντί να πάρει χρήματα θα κινδύνευε να χρεωθεί κιόλας. Χρειάζεται προσοχή. Συνήθως, οι άνδρες που δεν δίνουν λεφτά έχουν φροντίσει να είναι καλά καλυμμένοι…

Και βέβαια, είναι ανεύθυνοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε μιλάμε για γυναίκες παράλογες που ζητάν πολλά αλλά για μητέρες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα των παιδιών. Και όμως, η ανευθυνότητα και ο εγωισμός των πρώην συζύγων δεν τους αφήνει να φροντίσουν τα ίδια τους τα παιδιά.

Σχετικά άρθρα