Οι θέσεις Τραμπ για την οικονομία

9 Αυγούστου 2016

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, πρώην τηλεοπτικός αστέρας και επιτυχημένος μεσίτης, τονίζει ως ουσιαστικό προσόν του για την εκλογή του στο Λευκό Οίκο την πρακτική εμπειρία που διαθέτει στη διοίκηση επιχειρήσεων, προκειμένου να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους για την τήρηση των δεσμεύσεών του, σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη μεριά, κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μία αδύναμη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι και η Χίλαρι Κλίντον θα εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές, που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. "Είναι μία υποψήφια από το παρελθόν. Η δική μας προεκλογική εκστρατεία γίνεται για το μέλλον", τόνισε ο Τραμπ στη χθεσινή ομιλία του στο Ντιτρόιτ.

"Νομίζω ότι παρουσίασε ένα ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος, για το πώς θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει στο εμπόριο", δήλωσε ένας παρευρισκόμενος στο ακροατήριο της ομιλίας του, στην Οικονομική Λέσχη του Ντιτρόιτ. Ωστόσο, άλλοι ζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες. "Οι ψηφοφόροι σήμερα θέλουν περισσότερη ουσία", συμπλήρωσε κάποιος άλλος.

Οι εξαγγελίες...

Ο Τραμπ εξήγγειλε την εφαρμογή μορατόριουμ για τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί, επανέλαβε την εξαγγελία του για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) που φέρει την υπογραφή του Μπιλ Κλίντον από το 1994, αλλά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τον Ειρηνικό (TPP) που υποστηρίζει ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Στο επίπεδο της φορολογίας, εξήγγειλε τη μείωση του φόρου των εταιρειών από το 35% στο 15%, αλλά και τη μείωση των ορίων της φορολογίας εισοδήματος στο 12%, στο 25% και στο 33%, ανάλογα με το εισόδημα.

Αναθεώρηση αρχικού πλάνου

Το 2015, ο Τραμπ είχε προτείνει την υψηλότερη μείωση στο 25%. Ωστόσο, μετά την κριτική που του άσκησαν ειδικοί στην κατάρτιση του αμερικανικού προϋπολογισμού για τον κίνδυνο υπερβολικής αύξησης των ελλειμμάτων, αναδιατύπωσε την πρότασή του, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις επιλογές οικονομικής πολιτικής που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο.

"Είναι ενθαρρυντικό που ο Ντόναλντ Τραμπ αναθεωρεί το αρχικό φορολογικό του πρόγραμμα", δηλώνει η Μάγια Μακγκουίνος, Πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό.

Η ερευνητική ομάδα (Tax Policy Center) εκτίμησε τον Δεκέμβριο, ότι το αρχικό φορολογικό σχέδιο του Τραμπ θα προκαλούσε μείωση των εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 9,5 τρισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.

Ο Στιβ Μουρ, σύμβουλος του Τραμπ, εκτιμά ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο φορολογικό πλάνο του Τραμπ, μειώνουν το οικονομικό του κόστος, μεταξύ 2 και 3 τρισ. δολαρίων.

Ένα άλλο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δήλωσε ότι θα δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις για το φορολογικό σχέδιο σε ομιλία του Τραμπ που θ' ακολουθήσει.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί με κάθε τρόπο ν' αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκλήθηκε στην αμερικανική κοινή γνώμη την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την προσωπική επίθεση που έκανε στην οικογένεια του ήρωα λοχαγού Χαν, που σκοτώθηκε το 2004 στο Ιράκ.

Υπό την προοπτική αυτή, στρέφει το επίπεδο του πολιτικού ενδιαφέροντος προς την αμερικανική οικονομία και τις φοροαπαλλαγές, που ενδιαφέρουν μεγάλη μερίδα των Αμερικανών ψηφοφόρων και κυρίως τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης.

Έτσι, η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του Τραμπ στο Ντιτρόιτ, προκειμένου ν' αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στις σχέσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και ηγετικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπό την απειλή του σταθερού προβαδίσματος της Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις.

Οικονομική αναδιοργάνωση

"Θέλω να ξεκινήσω δυναμικά και δε θα είναι δύσκολο να το κάνω αυτό", δήλωσε ο Τραμπ κατά τη χθεσινή ομιλία του, διαβάζοντας τις σημειώσεις του, αποφεύγοντας τους αυτοσχεδιασμούς που συνήθως του δημιουργούν προβλήματα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Επίσης, διατήρησε την ψυχραιμία του, καθώς περίπου 14 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα στη διάρκεια της ομιλίας του, στην Οικονομική Λέσχη του Ντιτρόιτ.

Οι εξαγγελίες που έκανε ο Τραμπ απευθύνονταν τόσο στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, όσο και στους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα σε όσους έχουν πληγεί από τη μείωση της βιομηχανικής-παραγωγικής δραστηριότητας σε πόλεις όπως το Ντιτρόιτ.

Μη χάνοντας την ευκαιρία να στραφεί κατά της Χίλαρι Κλίντον, της καταλόγισε ότι εκπροσωπεί "τις κουρασμένες φωνές του παρελθόντος." "Τώρα αρχίζουμε μια εθνική συζήτηση για την οικονομική αναδιοργάνωση των ΗΠΑ. Είναι μια συζήτηση για το πώς θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη και πάλι για τον καθένα..., ειδικά γι’ αυτούς που απολαμβάνουν τα λιγότερα", δήλωσε ο Τραμπ.

Κεντρική πολιτική πρόκληση

Το γενικότερο πλαίσιο της ομιλίας του, κινήθηκε στις αρχές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την πορεία της οικονομίας, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι τοποθετήσεις του στερούνταν των απαραίτητων λεπτομερειών.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι σχολίασαν θετικά τη στροφή του Τραμπ, από τις προσωπικές επιθέσεις, στα καυτά ζητήματα της πολιτικής, όπως, η οικονομία, προκειμένου ν' αντιπαρατεθεί πολιτικά με την Κλίντον.

Η κεντρική πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι να κρατήσει την προεκλογική του εκστρατεία προσανατολισμένη στα πολιτικά μηνύματα που εκφράζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ηγετικών πυρήνων του κόμματος.

Παραδοσιακές τοποθετήσεις

Ο Τραμπ παρουσίασε ένα φορολογικό σχέδιο που απηχεί τις παραδοσιακές τοποθετήσεις των Ρεπουμπλικάνων για τη μείωση της φορολογίας, προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα επέκτασης των δραστηριοτήτων της οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος πρότεινε τη μείωση της φορολογίας τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και έκπτωση 10% στη φορολογία των επιχειρήσεων που διατηρούν τα κέρδη τους, εκτός των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά το σχέδιο του Τραμπ για μείωση της φορολογίας στο κόστος της παιδικής φροντίδας προκάλεσε απορίες σε αρκετούς οικονομολόγους, που προσπαθούν να καταλάβουν πώς από τα μέτρα αυτά, θα ευνοηθούν οι οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά κι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Διεθνές εμπόριο

Αρκετοί είναι αυτοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που έχουν εκνευριστεί από τις αντιλήψεις του Τραμπ για το διεθνές εμπόριο, καθώς έχει εξαγγείλει την επαναδιαπραγμάτευση διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

"Η αντίδρασή μου, είναι καλή, κακή, αλλά και άσχημη. Νομίζω ότι οι εξαγγελίες του για το εμπόριο, εξακολουθούν να είναι άσχημες. Ωστόσο καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προβαίνει σε αυτές τις εξαγγελίες. Το κάνουν προκειμένου να συνθέσουν συντηρητικές απόψεις για την αμερικανική οικονομική πολιτική, με το λαϊκίστικο χαρακτήρα της σκέψης του Τραμπ", δηλώνει ο Λανχί Τσεν Διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, το 2012.

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον θα λάβει μέρος στις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, που έχουν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή, δήλωσε η προεκλογική της εκστρατεία.

Από την άλλη μεριά, ο Ντόναλντ Τραμπ, παραπονέθηκε ότι η επιτροπή επέλεξε οι τηλεμαχίες να διεξαχθούν τις ίδιες ημέρες που θα διεξάγονται παιχνίδια του εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ πιστεύει ότι η επιλογή αυτή θα έχει επιπτώσεις στην τηλεθέαση των προεκλογικών τηλεοπτικών συζητήσεων για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ