Να γιατί πρέπει να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αισιοδοξία!

Μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας αισιόδοξα; Τι πρέπει να κάνουμε σαν γονείς για να μάθουμε στα παιδιά μας να βλέπουν τη ζωή θετικά, ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν τη σημερινή;

Γράφει η διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Βασιλική Γιωτσίδη 

Η «ελπίδα του μέλλοντος», τα παιδιά μας, τα αισιόδοξα παιδιά μας, μπορούν να ζήσουν πράγματι καλύτερα, όπως εξάλλου επιτάσσει το τέλος των παραμυθιών, αρκεί αυτό που θα τους παραδώσουμε να επιτρέπει μια τέτοια αισιόδοξη προοπτική. Πλέον, όχι γενικά με το παράδειγμά μας, αλλά με το θετικό μας παράδειγμα.

Tα παιδιά ενσαρκώνουν την έννοια της προοπτικής, κατά βάση μιας καλύτερης προοπτικής, καθώς προβάλλουμε σε αυτά την ανάγκη μας για ένα καλύτερο μέλλον, για έναν καλύτερο κόσμο. Ως φορείς ελπίδας και αισιοδοξίας, τα παιδιά καλούνται να κάνουν πραγματικότητα εκείνη την κατευναστική επιταγή του παραμυθιού «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», όπου στη θέση του «εμείς» βρίσκονται όλοι όσοι βλέπουμε στα παιδιά τη συνέχιση της ύπαρξης μας.

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους αισιόδοξα!

Ως αποτέλεσμα της προβολής των δικών μας αναγκών για νόημα ζωής, τα παιδιά καθίστανται από τη φύση τους αισιόδοξα. Ίσως, λοιπόν, το ερώτημα δεν θα έπρεπε να τίθεται μόνο αναφορικά με το πώς να κάνουμε τα παιδιά μας να σκέφτονται θετικά, αλλά επίσης πώς μπορούμε να διατηρήσουμε και πιθανόν να ενισχύσουμε την αισιόδοξη τάση των παιδιών μας.

Όπως αναφέρεται σχετικά από πρεσβευτές της θετικής ψυχολογίας, θα πρέπει να εστιάσουμε στην προαγωγή της υγείας των παιδιών ενόσω ακόμη παραμένουν παιδιά, παρά να σκεφτόμαστε για αυτά επειδή πρόκειται να γίνουν οι αυριανοί ενήλικες.

Τι σημαίνει, όμως, ότι ένα παιδί είναι αισιόδοξο;

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι διακατέχονται από ελπίδα και εμπιστοσύνη και προσβλέπουν, γενικά, σε θετική έκβαση των όποιων προσπαθειών, ακόμη κι εκεί που εμφανίζονται δυσκολίες. Αντίθετα, οι απαισιόδοξοι άνθρωποι προσδοκούν, εξ αρχής, αρνητικά αποτελέσματα.

Το αισιόδοξο άτομο ερμηνεύει τις αποτυχίες του ως προσωρινές και εφήμερες, ως μεμονωμένα περιστατικά τα οποία οφείλονται κατά βάση σε εξωγενείς παράγοντες, παρά σε προσωπική υπαιτιότητα. Αντιθέτως, το απαισιόδοξο άτομο πιστεύει ότι τα αρνητικά γεγονότα τα προκαλεί το ίδιο και ότι αυτά έχουν έναν σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα –το γνωστό «συννεφάκι» που ακολουθεί μερικούς, όπου κι αν κρύβονται και ό,τι κι αν κάνουν.

Τα οφέλη όταν ένα παιδί αντιλαμβάνεται τα πράγματα με θετικό τρόπο

Σύμφωνα με ευρήματα ερευνών, τα αισιόδοξα παιδιά:

  • είναι καλύτεροι μαθητές σε σύγκριση με τα απαισιόδοξα παιδιά
  • τείνουν να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα.
  • προσανατολίζονται στην επίτευξη των στόχων περισσότερο, δοκιμάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις και αποδέχονται καλύτερα την πραγματικότητα όταν αυτή τους υπερβαίνει.
  • είναι λιγότερο θυμωμένα και θλιμμένα, και αντίθετα περισσότερο δραστήρια, κοινωνικά και ικανοποιημένα από τη ζωή τους.
  • δηλώνουν μικρότερη συμμετοχή σε επικίνδυνες συμπεριφορές, συγκριτικά με τους απαισιόδοξους συνομήλικους τους.
  • έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και ζουν περισσότερο από τα απαισιόδοξα παιδιά.

Βασιλική Γιωτσίδη 
Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Καθηγητή Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αναστάσιου Σταλίκα

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σας λείπει η αισιοδοξία; 5 τρόποι για να βλέπετε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο!

Πώς θα μεγαλώσεις ένα αισιόδοξο παιδί;

Τι τύπος γονέα είσαι; Τα 2 γονεϊκά στιλ και τι σημαίνει το καθένα για το παιδί

Σχετικά άρθρα