Πώς να μιλήσω στο παιδί για το σεξ; Ντρέπομαι…

“Είμαι μητέρα ενός αγοριού 4 ετών. Πριν λίγες μέρες με ρώτησε πώς γίνονται τα παιδιά. Ομολογώ ότι με έφερε σε αμηχανία, δεν ήξερα τι να του απαντήσω και του είπα, θα το συζητήσουμε αύριο μαζί με τον μπαμπά σου. Τι να του πω; Πώς πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ, ντρέπομαι αλλά το ξέρω ότι πρέπει. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; 

Μαρίνα, Αθήνα.

Αναζητήσαμε απάντηση για το ερώτημά σας στο βιβλίο του συνεργάτη μας, κυρίου Ματθαίου Γιωσαφάτ, “Μεγαλώνοντας στην Ελληνική Οικογένεια”. Διαβάστε την απάντησή του, νομίζουμε πως θα σας χρησιμεύσει.

Τους μιλάμε κανονικά για το σεξ. Βέβαια είναι λίγο δύσκολο. Υπάρχουν βιβλία. Η γυναίκα μου για την κόρη μας είχε μια εγκυκλοπαίδεια που περιλάμβανε έτος με έτος τι θα πει ο γονιός στα παιδάκια. Τους λες λίγο παραμύθι, Ένα βράδυ που ο μπαμπάς και η μαμά αγαπιούνται, αποφασίζουν να αγκαλιαστούν και να κάνουν ένα παιδάκι. Η πονηρή η κόρη μου όμως ήθελε και παραπέρα. “Μα πώς γίνεται το παιδάκι;” Τότε λες. “Η γυναίκα έχει ένα αυγουλάκι και ο άνδρας έχει ένα σπερματούλι”. Και εκείνη να επιμένει. “Και πώς μπαίνει το σπερματούλι από το στόμα; Λέω… “ρώτα τη μάνα σου που είναι και γιατρός” 

Καθώς θα την πήγαινε την άλλη μέρα στο νηπιαγωγείο, θα την ρώταγε και εκείνη θα της έλεγε ρώτα τον πατέρα σου. Μέχρι που κάποια στιγμή της είπα. Η επόμενη ερώτηση των παιδιών πολλές φορές είναι: “Μία φορά το κάνατε; ” Η δυσκολία είναι να του πεις ότι το κάνεις πολλές φορές και είναι ευχάριστο. Και βέβαια, σου λέει. “Γιατί να μην το κάνω και εγώ;”Αυτά τα λέει σιγά σιγά…

Εγώ θα έλεγα αυτά που βλέπουν και στην τηλεόραση. Ότι έτσι, γίνεται η αναπαραγωγή, ότι οι μεγάλοι όταν αγαπιούνται αγκαλιάζονται και το σπέρμα και το ωάριο ενώνονται και δημιουργούν αυτό το θαυμάσιο πλάσμα που είσαι εσύ, και εγώ και όλοι μας. Και όταν ρώταγε γιατί να μην το κάνω και εγώ θα της απαντούσα. “Γιατί τα δικά σου αβγά είναι ανώριμα δεν μπορείς να κάνεις ακόμα παιδί. Όταν μεγαλώσεις θα κάνεις και εσύ. Και όταν έρθει η επόμενη ερώτηση, ¨μόνο μια φορά το κάνατε;” εξηγείς ότι αγαπάς τη γυναίκα σου πολλές φορές αλλά δεν κάνετε κάθε φορά παιδί. Και όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα μιλάτε για την αντισύλληψη.Ήδη από την αρχή της εφηβείας το παιδί πρέπει να τα ξέρει όλα. Και όταν τα πεις σοβαρά χωρίς ντροπές, τα δέχεται σαν μια γνώση φυσιολογική. 

Σχετικά άρθρα