Τα 90ά γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο

14 Αυγούστου 2016

Ο Φιντέλ Κάστρο ευχαρίστησε τους Κουβανούς για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90ών χρόνων του, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε κρατικά ΜΜΕ και στο οποίο ο εμβληματικός επαναστάτης της Αριστεράς επικρίνει επίσης τον παλαιό εχθρό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χιλιάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λάτιν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν της Αβάνας σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Ήταν ένα τεράστιο πάρτυ στους δρόμους προς τιμήν του με ένα μουσικό συγκρότημα να παίζει ζωντανά το "Happy Birthday" μόλις σήμανε μεσάνυχτα και πυροτεχνήματα να υψώνονται στον ουρανό από την άλλη πλευρά του κόλπου.

"Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις εκδηλώσεις σεβασμού, τις ευχές και τα δώρα που έχω λάβει, που μου δίνουν τη δύναμη να ανταποδώσω μέσα από ιδέες", γράφει ο Κάστρο σε ένα άρθρο γνώμης.

Ο Κάστρο, που παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ το 2008 για λόγους υγείας, συνέχισε αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια στην οικογενειακή φυτεία στο χωριό Μπιράν (ανατολικά) και ιδιαίτερα τον πατέρα του που πέθανε πριν από την επανάσταση.

"Υπέφερε αρκετά", γράφει ο Κάστρο. "Από τα τρία αρσενικά παιδιά του, το δεύτερο και το τρίτο ήταν απόντες και μακριά, εκπληρώνοντας και τα δύο το καθήκον τους σε επαναστατικές δραστηριότητες".

Ακόμη και τότε, γράφει ο Κάστρο, ήξερε πως ο Ραούλ θα τον αντικαθιστούσε αν του συνέβαινε κάτι, ιδιαίτερα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτύγχαναν στις απόπειρές τους να τον σκοτώσουν.

"Σχεδόν γέλασα με τα μακιαβελικά σχέδια των προέδρων των ΗΠΑ", αναφέρει.

Τηρώντας την παράδοση, ο Κάστρο συνέχισε επικρίνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτή τη φορά για την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ τον Μάιο όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, όπου ρίφθηκε η πρώτη ατομική βόμβα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

"Του έλειψαν οι λέξεις ώστε να ζητήσει συγγνώμη για τις δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων", γράφει ο Κάστρο.

Στο τελευταίο άρθρο γνώμης, τον Μάρτιο, ο ιστορικός ηγέτης κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι κολάκεψε την Αβάνα κατά την επίσκεψή του στο νησί –την πρώτη αρχηγού των ΗΠΑ σε 88 χρόνια– και ότι αγνόησε τα επιτεύγματα της κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Ο νεότερος Κάστρο, που θεωρείται πιο πραγματιστής, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αναζωογονήσει την κυριαρχούμενη από το κράτος οικονομία και έδωσε ώθηση σε προσωπικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο Φιντέλ προσέφερε δημόσια χλιαρή μόνο υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις αυτές, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Όμως αυτό δεν σταμάτησε τις τιμητικές εκδηλώσεις στον Φιντέλ με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ξεκινώντας από τις πιο συμβατικές, όπως εκθέσεις φωτογραφίας για τη ζωή του και φθάνοντας μέχρι την κατασκευή του μεγαλύτερου πούρου στον κόσμο, μήκους 90 μέτρων.

Πολλοί Κουβανοί εξακολουθούν να τιμούν τον Φιντέλ επειδή απελευθέρωσε την Κούβα από την κυριαρχία των ΗΠΑ και εισήγαγε καθολική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση.

"Ο Φιντέλ είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στη χώρα μας", δήλωσε ο Άλντο Σαμόρα, 40 ετών, ο οποίος πουλούσε χρωματιστά μπαλόνια στο πάρτυ κατά μήκος της Μαλεκόν καθώς η λάμψη μιας τροπικής καταιγίδας φώτισε τον νυχτερινό ουρανό.

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Mary Anne Radmacher
Η Σκέψη της ημέρας
Mary Anne Radmacher