Ευσταθούν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες;

15 Αυγούστου 2016

του Παναγή Γαλιατσάτου, εφημερίδα Realnews

'Νέα σενάρια για πρόωρες κάλπες'

Οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία πως γίνονται σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και επιμένουν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, ως το 2019. Ωστόσο, πολιτικοί παράγοντες που παρακολουθούν στενά τα δρώμενα λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ανοικτές όλες τις επιλογές του, στο ενδεχόμενο που η διαπραγμάτευση πάει άσχημα. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως ακόμα η συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες είναι πρόωρη αφού ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα, όπως ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος. Θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό μετά την 20ή Σεπτεμβρίου και αφού έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές, όπως απαιτεί η παράγραφος 3 του εν λόγω άρθρου. Τότε, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να κάνει τις εκλογές ο ίδιος, αλλάζοντας μόνο τους υπουργούς Τύπου και Εσωτερικών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Η 21η Σεπτεμβρίου θεωρείται λοιπόν κρίσιμη ημερομηνία για τις πολιτικές εξελίξεις αφού από τότε ο Πρωθυπουργός θα έχει και πρακτικά τη δυνατότητα του αιφνιδιασμού. Το ενδεχόμενο μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου, έχει όμως εξεταστεί ως επιλογή. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ψηφίσει μέσα στο καλοκαίρι τον νόμο για την απλή αναλογική, που όπως παραδέχονται κατ' ιδίαν κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει τις εκλογές.

Οι διπλές εκλογές

Πρόκειται για το λεγόμενο σενάριο των διπλών εκλογών που προβλέπει πως η ΝΔ μπορεί να βγει πρώτο κόμμα, δε θα μπορεί ωστόσο, να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί ένα από τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς θα μείνει εκτός Βουλής.
Στην περίπτωση αυτή, θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και σε αυτό το περιβάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως θα έχουν πλεονέκτημα απέναντι στη ΝΔ κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Και το σενάριο αυτό απορρίπτεται κατηγορηματικά, πάντως, από κυβερνητικά στελέχη, που αποδίδουν αυτά τα σενάρια σε νεοδημοκρατικούς κύκλους. Πρόκειται για υποθέσεις που αποτυπώνουν τη στρατηγική αμηχανία της αντιπολίτευσης, λένε χαρακτηριστικά, ενώ τονίζουν πως με την ατζέντα για το χρέος η κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον ενός έτους.

της Χριστίνας Κοραή, εφημερίδα Realnews

'Απόδραση'

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ έχουν μετατραπεί από τον Αλέξη Τσίπρα από μια μείζονα δημοκρατική διαδικασία σε ένα "τηλεπαιχνίδι", με τον παίκτη να μη γνωρίζει την απάντηση στο ερώτημα-πρόβλημα που του θέτουν και να ζητάει τη βοήθεια του κοινού. Μέσα σε ενάμιση χρόνο προκάλεσε δύο εθνικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα και αφήνει να αιωρείται στην πολιτική ατμόσφαιρα το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών, ενώ ταυτόχρονα συζητά και για νέα δημοψηφίσματα. Αν στις 25 Ιανουαρίου 2015 είχε επιχείρημα - δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας - και στις 21 Σεπτεμβρίου είχε να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό πρόβλημα καθώς έμεινε με 115 βουλευτές μετά την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη, τώρα δεν έχει καμμία απολύτως δικαιολογία. Αν προσφύγει στις κάλπες θα είναι γιατί θέλει να αποδράσει από τα προβλήματα που πνίγουν την κυβέρνηση του. Ο ΑΛ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή δεν απειλείται από κανέναν. Οι κυβερνητικοί βουλευτές πρόθυμα ψηφίζουν ό,τι τους φέρει στη Βουλή. Ελάχιστη είναι η εσωκομματική "φασαρία" που προκαλούν ακόμη και τα βαριά μέτρα. Ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κινδυνεύει η κυβέρνηση. Μπορεί ο Πρόεδρος της ΝΔ να ζητά εκλογές και να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους αλλά δεν κάνει την αντιπολίτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ενθαρρύνει τα κινήματα του "Δεν πληρώνω" όπως έκανε ο Τσίπρας, που ήταν μια ευθεία πρόκληση στη χώρα, δεν δηλώνει καν ότι θα σκίσει τις σκληρές αποφάσεις που υπογράφουν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η εξουσία δεν είναι μόνο για τα πρόνομια. Έχει κυρίως ευθύνες και πολλά προβλήματα. Ο Αλ. Τσίπρας θα αποφασίσει να κυβερνήσει ή θα βάλει για μια ακόμα φορά το ίδιον όφελος πάνω από την ανάγκη της χώρας να επιστρέψει σταδιακά σε μια κανονικότητα;


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ