Ο Λεωνίδας και ο Φελπς

15 Αυγούστου 2016

του Παντελή Μπουκάλα, kathimerini.gr

'Ο Λεωνίδας και ο Φελπς'

(...)

Στα «Ηλειακά, Β΄» του έργου «Ελλάδος περιήγησις», ο Παυσανίας, συγγραφέας του 2ου αιώνα μ.Χ., χαρακτηρίζει κορυφαίο δρομέα τον Ρόδιο και μνημονεύει τις δώδεκα νίκες του: «Τα μέντοι επιφανέστατα ες δρόμον Λεωνίδα Ροδίω εστίν· επί γαρ τέσσαρας Ολυμπιάδας ακμάζων τε τη ωκύτητι αντήρκεσε, και γεγόνασιν αυτώ δρόμου νίκαι δύο αριθμόν και δέκα».

Για δώδεκα νίκες μιλάει και ο Λήμνιος Φλάβιος Φιλόστρατος ο ΙΙ, περίπου σύγχρονος του Παυσανία, στον «Γυμναστικό» του, μια πραγματεία-πηγή πληροφοριών για τα αθλήματα και τις προπονητικές μεθόδους. Και ο Φιλόστρατος καταγράφει με θαυμασμό τον άθλο του Λεωνίδα, να νικήσει σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα, στον οπλίτη δρόμο, στον δίαυλο και στο στάδιο: «Λεωνίδας ο Ρόδιος επ’ Ολυμπιάδας τέτταρας ενίκα την τριττύν ταύτην». Για να δείξει δε την ξεχωριστή αξία του «τριαστή», προσδιορίζει τα εντελώς διαφορετικά προσόντα που απαιτεί κάθε άθλημα: «Διαύλου δε αγωνισταί κατεσκευάσθων ερρωμενέστεροι μεν ή οι του σταδίου, κουφότεροι δε των οπλιτευόντων». Οι δρομείς του διαύλου πρέπει να είναι πιο δυνατοί από τους σταδιοδρόμους αλλά ελαφρότεροι και πιο ευκίνητοι από τους οπλιτοδρόμους. Και να έχουν «σύμμετρον» μυϊκό σύστημα, γιατί τα πολλά μούσκουλα μειώνουν την ταχύτητα: «Οι γαρ περιττοί μύες δεσμοί τού τάχους».

Παρεμπιπτόντως, αυτό το «Ολυμπιάδας» και των δύο συγγραφέων είναι μία επιπλέον απόδειξη πως οι αρχαίοι ως Ολυμπιάδα εννοούσαν τους Αγώνες. Οχι το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο Ολυμπιακών, όπως επιμένουν οι καθαρολόγοι μας, διορθώνοντας αναδρομικά τους τάχα αμαρτάνοντες αρχαίους.

 

Διαβάστε ακόμη:

 

http://www.boro.gr/140683/o-felps-espase-rekor-2000-xronwn

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ