Απαγωγές εφήβων. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Συνελήφθη ο Marjon Ajazi, 23 χρονών, ο οποίος κατηγορείται για την απαγωγή της 13χρονης. Ο εντοπισμός και η σύλληψή του έγινε από την αστυνομία με τη συνδρομή κτηνοτρόφου πρώην εργοδότη του. Εντοπίστηκε στην περιοχή του Παγγαίου όπου είχε καταφύγει με την 13χρονη.  Στην επιχείρηση βρέθηκε και το Χαμόγελο του παιδιού. Το boro.gr  επικοινώνησε με τον ψυχολόγο της οργάνωσης κύριο Στέφανο Αλεβίζο. Μίλησε όχι μόνο για το πρωτοφανές περιστατικό της απαγωγής αλλά και για την προηγούμενη σύλληψη του “Δράκου των Πετραλώνων”. 


 Το παιδί έφυγε από το σημείο συνοδευόμενη με όχημα του συλλόγου μας. Είναι καλά στη υγεία της, ήταν με τον 23χρονο το επιβεβαίωσε και η ίδια αλλά είναι καλά δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας στο σώμα της.

-Η οικογένειά της, οι γονείς;

Το παιδί γνώρισε αυτόν τον  23χρονο σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και έφυγε χωρίς να συμφωνούν οι άνθρωποι που έχουν την επιμέλειά της. Επειδή με ρωτάτε για την οικογένειά της και για τους γονείς αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η γιαγιά νόμιμα βέβαια, ασκεί την επιμέλεια του παιδιού για διάφορους κοινωνικούς λόγους. Υπάρχουν διάφορα θέματα στην οικογένεια που οδήγησαν τη γιαγιά να έχει την επιμέλεια του παιδιού.

-Ακούμε ότι η μικρή δε θέλει να κυνηγήσουν τον 23χρονο λέει ” με τη θέλησή μου πήγα”.

Κοιτάξτε, ας μη μείνουμε στο συγκεκριμένο γεγονός. Με το διαδίκτυο έχουμε αυτόν τον κίνδυνο και με τη θέλησή τους, τους ακολουθούν θέλουν να ζήσουν έναν έρωτα. Η κοπέλα αυτή είχε συναισθήματα, θέλησε να πάει κοντά του. Φυσικά, ένα 13χρονο παιδί δεν είναι σε θέση να απομακρυνθεί από την οικογένειά της ούτε να δώσει τη συγκατάθεσή της για μια τέτοια είδους επικοινωνία φεύγοντας από το περιβάλλον. Το θέμα δεν είναι αν το παιδί δε θέλει να του κάνουν κακό επειδή νιώθει κάποια συναισθήματα. Το ζήτημα είναι αν ένας ενήλικας μπορεί να προτείνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί χωρίς  τη συγκατάθεση του ανθρώπου που έχει την επιμέλειά του. Και ενώ όλοι αναζητούν το παιδί τόσο καιρό, εκείνος να επιλέγει να κρύβονται.

-Το γεγονός της φυγής της έφηβης πώς συνδέεται με το οικογενειακό περιβάλλον.

Θέλω καταρχάς να σας πω ότι έχουμε πολλές φυγές παιδιών, εφήβων και μιλάμε για παιδιά που έχουν και τους δυο γονείς από παιδιά μονογονεικών οικογενειών και έχουμε και περιπτώσεις παιδιών που μεγαλώνουν με τον παππού ή τη γιαγιά. Θεωρώ ότι σαφώς και το οικογενειακό περιβάλλον διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο διαμόρφωσης σκέψης η μικρή όμως να τονίσουμε δεν έφυγε επειδή μεγαλώνει με τη γιαγιά.

-Τι αναζητούν γενικότερα, τα παιδιά που φεύγουν;

Όταν δεν υπάρχει μέσα στο περιβάλλον μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης όταν υπάρχουν κενά συναισθηματικά, ελλείμματα στην επικοινωνία σαφώς και ένα παιδί μπορεί να φύγει και να αναζητήσει  τη φροντίδα, την αγάπη το ενδιαφέρον κάπου αλλού. Συμβαίνει και ιδιαίτερα στη φάση της εφηβείας όπου τα παιδιά είναι με το ένα πόδι στην ενήλικη ζωή με το άλλο πόδι στην παιδικότητα πολλές φορές νομίζουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τον ρόλο τους σαν ενήλικες απομακρυνόμενοι από το οικογενειακό περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή όμως, η γιαγιά έδειχνε ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από το από το ότι την αγωνία της στην αναζήτησή της, άλλωστε. Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, οι συναισθηματικές αναζητήσεις επίσης, συμβαίνουν στην εφηβεία. Όταν προσπαθούν να εκφραστούν με μια μυστικότητα με μια ντροπή, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η συμπεριφορά της μικρής δείχνει μια αναστάτωση δείχνει μια μη σωστή επεξεργασία των ερεθισμάτων που είχε και πιθανόν αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση θα κλονιζόταν και η σχέση εμπιστοσύνης της προς τους ανθρώπους. Όταν είμαστε ερωτευμένοι με έναν άνθρωπο άλλωστε δεν κρυβόμαστε. Είναι κάτι για το οποίο εκείνη κρυβόταν. Και όταν ένα παιδί κρύβεται σίγουρα κάτι πάει στραβά.

-Tι ζητά ένας 23χρονος από μια έφηβη 13 ετών;

Δε μπορώ να ξέρω ο συγκεκριμένος τι ζητούσε. Σίγουρα όταν ένας ενήλικας συνάπτει σχέση συντροφική  με μια έφηβη κάποια δυσκολία έχει στην έκφραση των ερωτικών του συναισθημάτων. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς μας, άσχετα με το αν είχαν ή όχι σεξουαλική σχέση. Και ας μην είχαν σήμερα κάποια στιγμή θα αποκτούσαν. Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αναμενόμενη και δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή. Ο άνθρωπος αυτός θα έχει να κάνει και με τους νόμους της κοινωνίας και με τους νόμους της ηθικής. Το γεγονός ότι κρυβόταν δείχνει την παραβατική σκέψη του.

 -Πριν λίγες μέρες είχαμε και τη σύλληψη ενός παιδόφιλου όμως αυτή τη φορά. Σας μιλώ για την περίπτωση του «Δράκου των Πετραλώνων»… Αυτές τις προσωπικότητες πώς τις αναγνωρίζουμε;

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να τις αναγνωρίσουμε. Και ξέρετε κάτι; Όλοι μεγαλώσαμε με τη συμβουλή «μη μιλάς σε αγνώστους» ο παιδόφιλος όμως είναι πιο κοντά. Ο παιδόφιλος η παιδεραστής για τα δεδομένα τουλάχιστον της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποια σημάδια στη συμπεριφορά όμως του παιδιού που δηλώνουν την σεξουαλική κακοποίηση.

Είναι τα προφανή.

Πολλές φορές το ίδιο το παιδί τη μαρτυρεί. Παρατηρούμε σκισμένα ρούχα, χτυπήματα δε λείπουν και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αυτά είναι τα εμφανή σημάδια όμως. Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις όπως η ξαφνική και χωρίς αφορμή αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού μας. Στην όρεξή του, στην υγιεινή του, στον ύπνο, στη σχολική του επίδοση, στην άποψή του για κάποια άτομα, αν ξαφνικά δε θέλει δηλαδή να δει ένα άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος, χωρίς να το δικαιολογεί. Οι κακοποιητές είναι συνήθως άτομα που έχουν βιώσει οι ίδιοι την κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία είναι άνθρωποι που αναγνωρίζουν τη βία ως μέσο επικοινωνίας και αδυνατούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους είναι ανίκανοι να ασκήσουν αυτοέλεγχο παρουσιάζουν αδυναμία τήρησης κανόνων, δεν έχουν όρια, έχουν απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης, δεν μπορούν να φανταστούν το μέγεθος των συναισθημάτων που ασκούν στα παιδιά που κακοποιούν ενώ πολλές φορές μιλάμε και για χρήστες αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Πολλές φορές αντιμετωπίζουν έντονα ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.

Σχετικά άρθρα