Κυπριακό: επικοινωνία Μπάιντεν με Αναστασιάδη και Ακιντζί

20 Αυγούστου 2016

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν είχε χθες Παρασκευή χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τους οποίους συνεχάρη για την πρόοδο που καταγράφεται στις συνομιλίες για την επανένωση της χώρας, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες πριν ταξιδέψουν για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τα τέλη του 2016», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να μεταφέρει τις θέσεις της Λευκωσίας στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε μια λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, επικαλούμενη έγκυρες πηγές.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να μεταβιβάσει στην Άγκυρα ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι για να νιώθουν όλοι ασφαλείς».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εν όψει της επίσκεψής του στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις συνομιλίες συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού.

Την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάιντεν ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι τα αποτελέσματα της επικείμενης νέας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό θα είναι σημαντικά για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Η νέα φάση αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και στο πλαίσιό της θα γίνουν επτά συνολικά συναντήσεις.

Η πρώτη συνάντηση θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καθορισθεί η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συζήτηση θα αφορά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και τα σημεία στα οποία, είτε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση, είτε καταγράφηκαν διαφορές.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...