Θλίψη και απραξία μετά τη σύνταξη.Τι πρέπει να κάνω;

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας.

ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ 30 ΧΡΟΝΙΑ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΗΡΕ ΣΥΝΤΑΞΗ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 9.00ΜΜ.  ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ.  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΩΣΥΖΙΚΗ ΣΧΕΣΗ.ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΓΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ. ΕΓΩ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΘΕΤΑΙ–ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΧΟΜΠΥ ΛΟΓΩ ΔΟΥΛΕΙΑΣ–ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ–ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.  ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΨΑΧΝΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ. ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΕΓΩ.Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε τον προβληματισμό σας στην ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαριέττα Πεπελάση. 

 

 

 

 

H φίλη μας πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον άνδρα τον οποίο παντρεύτηκε, να προσπαθήσει να κάνει δραστηριότητες μαζί με τον άνδρα της για να τον βοηθήσει ουσιαστικά. Θα ήταν καλό να  ενταχθεί σε καινούριες ομάδες κοινωνικοποίησης. Ας δοκιμάσουν να πηγαίνουν μαζί εκδρομές, υπάρχουν πολλά προγράμματα σε κάθε δήμο που το προσφέρουν αυτό. Να αναζητήσουν κοινωνικές δραστηριότητες. Ο σύζυγός της τώρα, είναι σαν ένα μικρό παιδί που κάνει μια καινούργια αρχή. Και η σχέση του είναι λογικό να επηρεάζεται και αυτή με τη σειρά της.

Αν έχει απομακρυνθεί το ζευγάρι λόγω  διαφοροποίησης της εργασίας είναι σαν να ξανασυναντώνται αυτοί  οι δυο άνθρωποι από την αρχή δύο άνθρωποι επομένως πρέπει να δουν πώς θα προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο από την αρχή. Και εδώ, οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν να κάνουν αυτή την κοινή αρχή. Τι έκαναν όταν ήταν νεότεροι και τους ευχαριστούσε; Να βγαίνουν, να επισκέπτονται φίλους; Να πηγαίνουν για φαγητό; Να πηγαίνουν εκδρομές;

Είναι ακόμα νέοι και πρέπει να τα ξαναζήσουν όλα αυτά. Η σύνταξη είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή. Και αν δεν έχουν ακόμα υποχρεώσεις με εγγόνια, ακόμα καλύτερα. Δραστηριότητες παλιές και νέες, λοιπόν. Χρειάζεται να ξαναπιάσουν το νήμα από την αρχή. Να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους. Και η φίλη μας πρέπει να πάρει τον άνδρα της από το χέρι και να τον οδηγήσει γιατί αυτός μπορεί να  ντρέπεται να μην ξέρει να μη γνωρίζει τον τρόπο για νέες κοινωνικές επαφές.

 

Σχετικά άρθρα