Η θεραπεία του καρκίνου περνά από τα λουλούδια!

Εάν μέχρι τώρα θεωρούσες ότι τα λουλούδια,και ειδικά ο νάρκισσος, δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με την θεραπεία του καρκίνου, μάλλον κάνεις λάθος. Κι αυτό, γιατί πρόσφατη έρευνα όμάδας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, δείχνει ότι τελικά υπάρχει σύνδεση.

Ειδικότερα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο νάρκισσος μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Όπως τονίζει, στην ιατρική εφημερίδα Structure, ο επικεφαλής της έρευνας, Denis Lafontaine, το εκχύλισμα του λουλουδιού, που φέρει την ονομασία εμανθαμίνη, έχει την ιδιότητα αυτή.

Σημειώνεται ότι η εμανθαμίνη είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές, δηλαδή ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία οργανικών ενώσεων που υπάρχουν στη φύση και περιέχουν άζωτο.

Σύμφωνα με τον Lafontaine και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του, και από παλιότερες έρευνες έχει προκύψει ότι η εμανθαμίνη έχει την ιδιότητα να «οδηγεί» τα καρκινικά κύτταρα στον θάνατο ή αλλιώς στην κυτταρική απόπτωση.

Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η εμανθαμίνη ενεργοποιεί στον οργανισμό αμυντικούς μηχανισμούς κατά της δημιουργίας των κακοήθων όγκων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές τονίζουν ότι ότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται πρωτεΐνη για να αναπτυχθούν. Τα οργανικά κύτταρα γνωστά ως ριβοσώματα είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, όπως τονίζεται στην έρευνα, τα ριβοσώματα συχνά περιγράφονται ως «μικρο-μηχανές για την παρασκευή πρωτεϊνών».

Όπως προκύπτει από την έρευνα τα ριβοσώματα είναι ουσιαστικά η «Αχίλλειος πτέρνα» των καρκινικών κυττάρων, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε θεραπείεςπου δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν οπως πρέπει.

Η εμανθαμίνη λειτουργεί ώς αποτρεπτικό στοιχείο παραγωγής πρωτεΐνης στον οργανισμό, επηρεάζοντας τα ριβοσώματα, κατευθείαν στον πυρήνα, το λεγόμενο «εργοστάσιο παραγωγής ριβοσωμάτων».

Έτσι, ενεργοποιείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που κορυφώνεται με την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, καθώς σταθεροποιείται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ρ53, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στον κυτταρικό «θάνατο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέους δρόμους στη μάχη για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ τονίζουν ότι οι ιδιότητες των αλκαλοειδών μπορούν να ωφελήσουν και για την καταπολέμηση ιώσεων, της χοληστερίνης και άλλων παθήσεων.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Σχετικά άρθρα