Πώς μπορώ να κάνω σωστή παστερίωση γάλακτος στο σπίτι;

29 Αυγούστου 2016

Αναγνώστης μας ρωτά: Καλησπέρα σας.Θερμά συγχαρητήρια για την σελίδα σας και πάντα πρωτιά και επιτυχία .Θα ήθελα να σας υποβάλω το εξής ερώτημα.Ως Παππούς πήρα μια κατσίκα για το γάλα του εγγονού .Επειδή είμαι σχετικά μακριά το γάλα της κατσίκας το βράζω και το βάζω στον καταψύκτη σε γυάλινο βάζο,που στην συνέχεια αφού ξεπαγώσει το ζεσταίνει η μητέρα του και το πίνει ο μικρός.Είναι σωστό αυτό που κάνουμε; Σας παρακαλώ απαντήστε μου !


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας (www.diatrofi.gr)


Το βράσιμο του γάλακτος που συλλέγεται από οικόσιτα ζώα είναι απαραίτητο για την παστερίωση. Το γάλα θα πρέπει να βράσει για τουλάχιστον 3 λεπτά και να το ανακατεύετε ώστε να βράσει όλη η ποσότητα που έχετε συλλέξει. Εν συνεχεία το τοποθετείτε σε δοχεία (καλύτερα γυάλινα) τα οποία πρέπει επίσης να είναι καθαρά και μπορείτε να τα έχετε αποστειρώσει βάζοντας τα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Εάν θέλετε να καταψύξετε το γάλα φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια μικρού μεγέθους (200-300ml) ώστε να αποψύχετε μικρές ποσότητες που θα καταναλωθούν άμεσα. Στην κατάψυξη θα τοποθετήσετε το γάλα όταν έχει κρυώσει από το βράσιμο και όχι ζεστό. Μπορείτε να κρυώσετε πιο γρήγορα το γάλα εάν τοποθετήσετε τα γυάλινα μπουκάλια με το βρασμένο γάλα μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Για να καταναλώσετε το κατεψυγμένο γάλα βγάλτε αποβραδύς το μπουκάλι από την κατάψυξη και τοποθετείστε το στην ψύξη του ψυγείου. Μέσα σε 8-10 ώρες το γάλα θα έχει τη θερμοκρασία ψυγείου και μπορείτε να το διατηρήσετε στην ψύξη για 3 μέρες. Φροντίστε να ζεστάνετε μόνο την ποσότητα που επιθυμείτε να καταναλώσετε και μην ξανατοποθετήσετε στο ψυγείο το ζεσταμένο γάλα. 


Email: diatrofioe@gmail.com

www.diatrofi.gr

www.keadd.gr 

τηλ: 210 2718360


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ