Τα στάδια και τα συμπτώματα του αλκοολισμού;

2 Μαΐου 2013


Αναγνώστριά μας, ζητά την άποψη των ειδικών μας για ένα σοβαρό ζήτημα. Τον αλκοολισμό.


Ο σύζυγος μου θεωρώ ότι έχει ξεπεράσει τα όρια του κοινωνικού πότη και είναι στα όρια του αλκοολισμού. Ο ίδιος δεν το παραδέχεται και είναι αιτία καυγάδων αυτό το θέμα. Εγώ βλέπω και παρατηρώ ότι τρεκλίζει,μιλάει συρτά και έχει επιθετικότητα. Αρνείται να επισκεφτούμε ειδικό. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; 


Στο ερώτημά σας, απάντησε ο ψυχοθεραπευτής, παιδοψυχίατρος και συγγραφέας, κύριος Δημήτρης Καραγιάννης απάντησε στο ερώτημά σας.  Κανείς αλκοολικός δεν παραδέχεται την πάθησή του. Κανείς δεν επιθυμεί να πάει σε κάποιον ειδικό, φοβάται την αποκάλυψη του εθισμού του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από όσα μας διηγείται η αναγνώστριά μας δεν μιλάμε για έναν απλό πότη, αλλά για προχωρημένο αλκοολισμό, από την περιγραφή καταλαβαίνουμε πώς τα πρώτα συμπτώματα της εξάρτησης έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Ένα πολύ σημαντικό σημάδι αλκοολισμού που η αναγνώστριά μας θα πρέπει να διαπιστώσει είναι η ώρα της ημέρας που ο σύζυγός της ξεκινά να πίνει. Αν πίνει από τις πρώτες πρωινές ώρες, η συνήθεια αυτή δηλώνει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Οι δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις και στην επαγγελματική ζωή είναι, επίσης ένα βασικό σύμπτωμα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει. Όλα αυτά δηλώνουν προχωρημένο στάδιο αλκοολισμού όπως και αυτό που και η αναγνώστριά μας λέει, η ξαφνική αλλαγή της συμπεριφοράς, να τρεκλίζει, να είναι πολύ επιθετικός. Εξ' ίσου σημαντικό είναι το αν πίνει μόνος του ή αν η κατανάλωση ποτού γίνεται στα πλαίσια κάποιας κοινωνικής εκδήλωσης  και βέβαια κάθε πότε πίνει.


Πολλοί ισχυρίζονται: "Πίνω ένα ποτό το βράδυ για να χαλαρώσω!". Αλλά δυστυχώς το ποτό δεν είναι μονάχα ένα… Πρέπει να εξετάζουμε το κατά πόσο το ποτό έχει γίνει αναγκαίο μέρος της καθημερινότητας του ατόμου.


Προσέξτε όμως. Ο αλκοολισμός μπορεί να υφίσταται και χωρίς όλα τα παραπάνω στοιχεία! Μπορεί σε αρχικό στάδιο να πίνει μόνο το βράδυ και να να ελέγχει την συμπεριφορά του, να μην βγάζει επιθετικότητα, αλλά να βουλιάζει μέσα στην πίκρα και την απογοήτευση από τη ζωή του.


Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεία που μας δίνονται μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υφίστανται προβλήματα αλκοολισμού και γι αυτό η αναγνώστρια θα πρέπει να απευθυνθεί για να πάρει οδηγίες σε κάποιον ειδικό. Μπορεί να απευθυνθεί είτε στο 18 ΑΝΩ, στο ειδικό τμήμα για τον αλκοολισμό που λειτουργεί εκεί, είτε στους ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥΣ και θα της δοθούν εξειδικευμένες οδηγίες.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
kost***** ****
09:31 Παρασκευή 21/04/2017
den pino kathe mera paliotera epina mera para mera tora pia mono se giortes kai spania sabata to kako hne omos oth se kapies periptosis xanome den thmame thpota apo to th eghne exthes ghnome rezili alazh h shmperifora mou telios paliotera to ekana pio shxna hxa themata me to spiti mou me tous filous mou kai genika me to peribalon mou apo tote bebea pou to katalaba pospatho na to kopso h na to elatoso ta katafera alla akoma to pathenno th na kano eyxaristo
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ