Shisa:Το ελληνικό ναρκωτικό των 2 ευρώ που θερίζει!

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο μέρες που η guardian έκανε ένα αφιέρωμα στο ναρκωτικό που θερίζει κυριολεκτικά στις πιάτσες της Αθήνας και κοστίζει μόνο 2 ευρώ αναφερόμενη σε ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην βρετανική ιστοσελίδα vice.com. Το ναρκωτικό των φτωχών όπως αναφέρουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δημοφιλές στο κέντρο της πόλης κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων. Η ονομασία του shisha προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει πίπα, ναργιλές στις αραβικές χώρες. Το sisha εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας!

Το boro.gr επικοινώνησε με την επιστημονικά υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, κυρία Μανίνα Τερζίδου. Οι επικινδυνότητα του ναρκωτικού ξεπερνά κάθε όριο!

Η σύνθεσή του περιλαμβάνει λάδια μηχανής, υγρό μπαταρίας αυτοκινήτου!

Η βασική σύνθεση του ναρκωτικού αυτού είναι η μεταμφεταμίνη. Συχνά, την αναμιγνύουν με  ουσίες όπως υγρό μπαταρίας αυτοκινήτου που την κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνη και ιδιαίτερα τοξική. Τα τελευταία χρόνια αυτό είναι ένα φαινόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνθετικές ουσίες βγαίνουν σχεδόν με συχνότητα 1 ανά βδομάδα βγαίνουν.Αυτές οι ουσίες είναι καθαρά συνθετικές, δηλαδή χρειάζεσαι μόνιμες πρόδρομες ουσίες για να τις κατασκευάσεις, ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και κατασκευάζονται σχετικά εύκολα, με υποτυπώδεις γνώσεις και σε υποτυπώδη εργαστήρια.

Γι’ αυτό ακριβώς και είναι και φτηνές, δεν έχουν σχέση δηλαδή με ηρωίνη, κοκαΐνη που είναι φυτείες και έχουν το κόστος της παραγωγής, της διακίνησης, της κρυφής διακίνησης.

Στην Αθήνα διακινείται στα 1-2 ευρώ και μάλιστα χρησιμοποιείται τόσο πολύ που έχει αρχίσει να εξαντλείται!

Το πρώτο ναρκωτικό ελληνικής “καταγωγής”.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εντοπίζεται μία νέα ουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνήθως εντοπίζονται στην Αγγλία, στην Ολλάνδία κάποιες ουσίες και μετά έρχονται στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εντοπίζει μία νέα ουσία που δεν έχει εντοπιστεί από άλλες χώρες. Παρασκευάζεται εδώ στην Ελλάδα, είναι ελληνικό φαινόμενο. Παίζει ρόλο και η οικονομική κρίση βέβαια γιατί καταλαβαίνετε ότι έχει μειωθεί και το εισόδημα του χρήστη, παίρνει λιγότερο χαρτζιλίκι, παίρνει λιγότερη ελεημοσύνη και κάπως πρέπει κι αυτός να βρει τα λεφτά για τη δόση του.

10 φορές πιο δυνατό ναρκωτικό…

Λένε  οι ίδιοι οι χρήστες λένε ότι είναι από την ηρωίνη ή την κοκαΐνη. Γενικά η μεταμφεταμίνη είναι μια πολύ ισχυρή ουσία αλλά και οι προσμίξεις την κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη. Και δρα πάρα πολύ γρήγορα, διοχετεύεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο. Μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο και ακαριαία, αν δεν είναι συνηθισμένος ή αν πάρει παραπάνω δόση ή αν έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες νοθεύσεις.

Επικίνδυνο για μετάδοση λοιμώξεων και χρόνιων νοσημάτων!

Shisha σημαίνει στα περσικά πίπα και ως εκ τούτου το ναρκωτικό αυτό βασικά εισπνέεται. Υπάρχει όμως και σε ενέσιμη μορφή. Η συστηματική της χρήση δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα υγείας, και καρδιαγγειακά και στο βλενογόνο της μύτης. Γι’ αυτό και υπάρχουν  και κίνδυνοι για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, γιατί καταστρέφεται ο βλενογόνος της μύτης με την εισπνοή και δημιουργούνται ρήξεις, δηλαδή ματώνει. Και όταν το φιαλίδιο εισπνοής το χρησιμοποιούν αλλεπάλληλα διάφοροι άνθρωποι χωρίς να το αποστειρώσουν και χωρίς να το καθαρίσουν, μπορεί ο ένας να κολλήσει απ’ τον άλλον. Είναι επικίνδυνο για νοσήματα όπως μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα ακόμα και hiv. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα το 80% των χρηστών έχουν ηπατίτιδα C. Σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο είναι…

Το shisha μπορεί να τρελάνει τον χρήστη!

Μπορεί να δημιουργήσει και ψύχωση σε ορισμένα άτομα γιατί είναι εξαιρετικά διεγερτικές. Έχουν παρατηρηθεί αρκετά ψυχωσικά επεισόδια. Αυξάνει τη λίμπιντο και τη σεξουαλική διάθεση. Οι χρήστες εκ των πραγμάτων δεν είναι προσεκτικοί στις σεξουαλικές επαφές άρα καταλαβαίνεται ότι είναι επικίνδυνο για μετάδοση νοσημάτων και ίσως και για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Επιτίθεται στην  αντίληψη!

Επειδή είναι κυρίως εισπνεόμενο ναρκωτικό διοχετεύεται πολύ γρήγορα και εξασθενεί εύκολα τη σκέψη.

Αυτό που αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να δούμε είναι κυρίως οι δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης των χρηστών, γιατί όπως ξέρουμε και τα κονδύλια μειώνονται στις υπηρεσίες υγείας, και αν έχουμε τέτοια φαινόμενα ενδεχομένως να μην μπορούμε πια να τα αντιμετωπίσουμε. Πάντως το καλό είναι ότι δεν απειλούνται οι νεότερες ηλικίες, αφού καταναλώνεται από τους ήδη χρήστες ναρκωτικών. Ένας έφηβος ευτυχώς δε θα ξεκινήσει με sisha. Kυρίως, αφορά τους χρήστες ηρωίνης που θέλουν να πάρουν και μια πολύ διεγερτική ουσία.

Όλοι οι φορείς προγραμματίζουμε δράσεις και έχει αυξηθεί και η δουλειά μας στο δρόμο, και απ’ το ΚΕΘΕΑ και απ’ το ΚΕΛΠΝΟ και απ’ τον ΟΚΑΝΑ, μοιράζουν σύνεργα κάνουμε προληπτικές δράσεις και δράσεις ενημέρωσης των χρηστών, κυρίως βέβαια στις πιάτσες των χρηστών. Είναι απαραίτητο αυτό γιατί έχουμε μια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα aids. Τέλος, με ανησυχία παρατηρούμε την μείωση των κονδυλίων και αν αυτή συνεχιστεί σε λίγο δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά επείγοντα και πολύ επικίνδυνα.

 

 

Σχετικά άρθρα