Τι είναι η παράνοια; Μια αληθινή ιστορία

21 Δεκεμβρίου 2012


Γράφει ο  Λάμπρος Γιώτης, Ψυχίατρος - Δραματοθεραπευτής, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας  Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός».

"Μου γνέφει από μακριά και φεύγει". 

Όταν μπήκα στο σπίτι της κας Γιάννας (έτσι θα την ονομάσω για σας), με παραπεμπτικό από την Κοινωνική Υπηρεσία για κατ’ οίκον ψυχιατρική εξέταση, όλα ήταν πεντακάθαρα και συγυρισμένα. Η κα Γιάννα, νοικοκυρά γύρω στα 60, με περίμενε στο σαλόνι, όπου δέσποζε μια μεγάλη τηλεόραση. Στην πρώτη επαφή μαζί της φαινόταν ευγενική και ανοικτή, επέμεινε να πιώ ελληνικό καφέ από τα χέρια της και μου μίλησε για την απόμακρη σχέση που είχε με την πατρική της οικογένεια. Τόσο σ’ αυτή όσο και σε κάποιες επόμενες συναντήσεις μας, απέφευγε να δικαιολογήσει το γιατί κλείστηκε στο σπίτι της τον τελευταίο χρόνο, το γιατί δεν πήγαινε πουθενά παρά μόνο στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, το γιατί έκοψε τις παρέες από το ΚΑΠΗ και απομακρύνθηκε από τις φίλες της. Όταν τη ρωτούσα πως περνούσε μόνη στο σπίτι έλεγε «εδώ, με την τηλεόραση». Ήταν στωική, με ένα χαμόγελο καρτερικό, ώσπου μια μέρα, που είχε ντυθεί κάπως πιο επίσημα, μου το αποκάλυψε. «Έρχεται συχνά και με βλέπει. Πάντα από την τηλεόραση. Χτες μου αφιέρωσε πάλι τραγούδι. Τραγουδάει υπέροχα. Φαντάζομαι έχετε κι εσείς την ίδια γνώμη, το ξέρει όλη η Ελλάδα. Μερικές φορές μου δίνει υποσχέσεις από την οθόνη. Στο τέλος της συναυλίας. Σήμερα είπε θα περάσει από κάτω με το αυτοκίνητο να με δει. Γι’ αυτό ντύθηκα καλά να βγω στο παράθυρο. Το έχει ξανακάνει. Έχει ξαναέρθει μια φορά. Μου γνέφει από μακριά και φεύγει. Ξέρει ότι είναι δικός μου. Ξέρει ότι μου ανήκει.» Για λόγους απόρρητου, δε θα σας αποκαλύψω το όνομα του διάσημου τραγουδιστή στον οποίο η κα Γιάννα αναφερόταν, μπορεί όμως ο καθένας μας στη θέση του να βάλει το πιο δημοφιλές και αγαπημένο πρόσωπο τραγουδιστή για να καταλάβουμε πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η πεποίθηση ότι το ίνδαλμά μας είναι ερωτευμένο μαζί μας. Χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις με την κα Γιάννα για να ξαναβρεί τη σχέση της με τον κόσμο και να αποφορτίσει την επικέντρωση στο συγκεκριμένο πρόσωπο που είχε στο μυαλό της.

-Τι είναι η παράνοια; Ποια η διαφορά της με τις έμμονες ιδέες;

Ο όρος «παράνοια» δηλώνει τα κακώς εννοούμενα, το παρεξηγημένο, την παράλογη δοξασία. Είναι ένας όρος που αναφέρεται συχνά στην καθημερινότητα - βλέπε την έκφραση: «ζω μια παράνοια». Αρχαία λέξη (από το «παρά τον νου») αλλά με διεθνή εμβέλεια (‘paranoia’). Στην ψυχιατρική περιγράφει την κατάσταση εκείνη όπου η σκέψη ενός ατόμου διακατέχεται από μια ή περισσότερες παρανοϊκές ιδέες. Το άτομο αυτό δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι είναι αληθινές, όμως αυτές επικυρώνονται μόνο στο δικό του σύστημα σκέψης (όπως ο έρωτας του τραγουδιστή για την κα Γιάννα). Οι ιδέες αυτές διαφέρουν από τις «έμμονες ιδέες» ή «εμμονές», όπου το άτομο γνωρίζει ότι οι σκέψεις του είναι παθολογικές, αλλά δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτές (π.χ. «σκέφτομαι συνέχεια ότι βρωμάω παρότι πλένομαι διαρκώς, δεν ξεκολλάει από το μυαλό μου αυτή η σκέψη»). Στην παράνοια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Κυρι***** ****
13:03 Τετάρτη 14/09/2016
Γεια σας Θα ήθελα την συμβουλή σας για τον αδερφό μου Τα τελευταία 10 χρόνια έχει δουλέψει ελάχιστα και όταν δουλεύει δε κάθεται πάνω απο ένα με δυο μήνες στην δουλειά με δικαιολογίες του στυλ με ματιάζουν φοβάμαι οτι θα μου δώσουν προαγωγή όποτε και θα πάρω την δουλειά απο τον άλλο εργαζόμενο και δε θέλω κάποιος να απολυθεί επειδή εγω είμαι πολύ καλός με γουστάρει η αφεντικινα κτλ Επιπλέον έχει στο σπίτι έντονα ξεσπάσματα βίας με αποτέλεσμα οι γονείς μου εγω δε μένω μαζί να φοβούνται να μείνουν και περνάνε το χρόνο τους στο χωριό Έχει σηκώσει και χέρι πάνω τους και τους έχει κλέψει μια φορά Ζει αποκλειστικά απο το χαρτζιλίκι των γονιών μου που δεν ειναι πολύ Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μου λέει ατάκες όπως μας ψεκάζουν γιατί πειραματίζονται για τον αποικισμό του Άρη κα Στο παρελθόν τον πήγα σε ψυχίατρο μια φορά και στην συνέχεια που έπρεπε να πάει μόνος βρήκε δικαιολογία και δε πήγε Έχει χάσει επικοινωνία με όλους συμπεριλαμβανομένης της κόρης του και δε ξέρω τι μπορεί να γίνει που μπορώ να απευθυνθώ μήπως υπάρξει κάποια βοήθεια Θα εκτιμούσα πολύ οποιαδήποτε συμβουλή Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας
ΜΑΡΙ***** ****
12:07 Δευτέρα 19/05/2014
Καλημέρα σας Ο λόγος που γράφω είναι η μητέρα μου η οποία είναι 67 ετών και η οποία εμφανίζει χαρτακτηριστικά ταυτόσημα με αυτά της παράνοιας Από μικρή ηλικία σχολικά χρόνιασύμφωνα με τα δικά της λεγόμενα σε περιόδους έντονου στρες σχολικές εξετάσεις έκανε ηρεμιστικές ενέσεις Αργότερα σα νέα μητέρα λάμβανε ελαφρά αγχολυτικά προκειμένου να κοιμάται Αυτά τα αναφέρω ως ιστορικό Το πρόβλημα που νατιμετωπίζουμε έχει ξεκινήσει πριν περίπου 25 χρόνια όπου μέσα από το φιλικόοικογενειακό περιβάλλον μας άρχισε να υποψιάζεται ότι υπάρχει αντίζηλος με την οποία την απατούσε ο πατέρας μου Δεν γνωρίζω αν όντως ίσχυε κάτι τέτοιο Από τότε όμως είναι η μόνιμη σκέψη της Από το προσφιλές περιβάλλον πάντα υπάρχει κάποια υποψήφια αντίζηλος και αν δεν υπάρχει επανερχόμαστε στην αρχική Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι όταν πριν περίπου 10 χρόνια ο πατέρας μου νοσηλεύτικε με βαρύ εγκεφαλικό σε νοσοκομείο η μητέρα μου θεώρησε ότι τα έψηνε με μια νοσοκόμα και για το λόγο αυτό σταμάτησε να τον επισκέπτεται Όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί έντονα να πείσει εμάς τα παιδία της και γενικότερα το στενό οικογενειακό κύκλο για του λόγου της το αληθές κι επειδή δεν τα καταφέρνει δημιουργεί στη φανατασία της σενάρια συνομωσίας Κάποια στιγμή που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο σχεδόν σηκωτή την πήγαμε σε ψυχίατρο ο οποίος της χορήγησε φαρμακευτική αγωγή ενέσεις καταρχήν και εν συνεχεία χάπια η οποία την μετέτρεπε σε ένα απαθές άτομο το οποίο όλη τη μέρα ξάπλωνε δε μιλούσε και γενικώς ήταν σε κατάταση αδράνειας Με δική της πρωτοβουλία άλλαξε γιατρό τον οποίο μετά από κάποιο διάστημα διέκοψε να τον επισκέπτεται Πολύ αργότερα επισκεφθήκαμε μαζί έναν ψυχολόγο ο οποίος έκανε λόγο για παράνοια και ο οποίος μας είπε ότι δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία Φυσικά εκείνη κράτησε μόνο εκείνα που ήθελε η ίδια και δεν παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα Από τότε η κατάσταση παραμένει δημιουργώντας έντονο πρόβλημα στην καθημερινότητα των γονιών μου οι οποίοι πλέον ζουν μόνοι αφού όλα τα παιδιά είναι ήδη παντρεμένα Το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει μια ουσιαστική λύση η οποία να βοηθήσει τη μητέρα μου χωρίς να την κάνει φυτό και αν ναι πως μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να την εμπιστευόμαστε να κρατάει τα εγγόνια της ή είναι επικύνδυνο γι αυτά Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ