Πούτιν για Ευρωζωνη: Δεν αποκλείει μελλοντική συρρίκνωση

2 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «συρρικνωθεί» στο μέλλον η Ευρωζώνη. 

«Δεν αποκλείω ότι θα μπορούσαν να ληφθούν κάποιες αποφάσεις που θα ένωναν μία ομάδα χωρών με ίδια επίπεδα ανάπτυξης και, έτσι, κατά την άποψή μου, θα ενισχυόταν το ευρώ», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Bloomberg.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία διατηρεί το 40% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε ευρώ, για να δείξει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του να «καταρρεύσει» η Ευρωζώνη που αριθμεί 19 μέλη.
 
Ο ίδιος επαίνεσε τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης για μία «πολύ ρεαλιστική προσέγγιση» στην επίλυση των προβλημάτων της.

Στη σύνοδο κορυφής της G20, που θα γίνει στην Κίνα, ο Πούτιν θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι «οι καλύτερες τελευταία» και ότι θα βελτιωθούν μόνο αν η Μέι επανεξετάσει την εγγύτητα της χώρας της προς τις ΗΠΑ και ασκήσει μία «πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. 

«Οι σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία δεν εξαρτώνται από την παρουσία ή την απουσία της από την ΕΕ, αλλά από την ειδική σχέση της με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας: 

«Εάν η βρετανική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο σε ορισμένα θέματα, τότε είμαστε έτοιμοι, δεν θα ενοχληθούμε».

Πιέση για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου 

Μια πιθανή συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιο συμβιβασμό για τα επίπεδα της ιρανικής παραγωγής, δήλωσε, εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του στο πρακτορείο.

«Το Ιράν ξεκινά από μια πολύ χαμηλή θέση, που συνδέεται με τις γνωστές κυρώσεις σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Θα ήταν άδικο να το αφήσουμε σε αυτό το επίπεδο κυρώσεων», πρόσθεσε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο,

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος των παικτών που θέλουν να καταθέσουν προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας παραγωγής πετρελαίου Bashneft. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft στην Bashneft, ο Ρώσος πρόεδρος  ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή το να αποκτά μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρία μια άλλη κρατική επιχείρηση, αλλά ότι το βασικό θέμα είναι το ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η Rosneft, για να ακριβολογήσουμε, δεν είναι μια κρατική εταιρία. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι της ανήκει στην BP, μια βρετανική εταιρία», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.


Πηγή: http://www.real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ