Ρέγκλινγκ: Βλέπει έξοδο στις αγορες το 2017

3 Σεπτεμβρίου 2016

Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ βάζοντας φρένο στις προσδοκίες τόσο για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 όσο και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους.

«Δεν βλέπω καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου» λέει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και είναι φανερό ότι θεωρεί πως εκφράζει το σύνολο του Eurogroup. Οσο για το χρέος, παραπέμπει στο τέλος του προγράμματος το 2018 για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ το 2018 μεσοπρόθεσμα συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. Ήταν ένα από τα πολύ σημαντικά κείμενα της συμφωνίας. Το κείμενο είναι πολύ σαφές, αναφέρεται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας δεν προσδιορίζεται σαφώς αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι σημαίνει περισσότερο από ένα χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει στα χέρια του το μισό ελληνικό χρέος, ο Ρέγκλινγκ παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Έτσι, γνωρίζει για τις αμφισβητήσεις από κάποιους υπουργούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές, αν και σπεύδει να σχολιάσει με νόημα ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν κάνει ανάλογα σχόλια. Επίσης, εκφράζει απόλυτη συμφωνία με τη θέση της Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Περιγράφοντας τον δρόμο της Ελλάδας από τώρα και στο εξής, ο Ρέγκλινγκ βλέπει έξοδο στις αγορές το 2017 και τέλος του προγράμματος και της χρηματοδότησης από τον ESM στα μέσα του 2018. Υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος, επισημαίνει, δεν θα χρειαστεί νέο.

Τονίζει ότι το ΔΝΤ είναι πολύτιμος εταίρος στο πρόγραμμα προσαρμογής. Το Eurogroup θέλει πάρα πολύ να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση υπογραμμίζει ότι όσο νωρίτερα σημειώσουμε πρόοδο τόσο καλύτερα.

www.real.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....