Λίπος στο συκώτι: Με σωστή διατροφή παραμένει σταθερό και δεν εξελίσσεται σε φλεγμονή

5 Σεπτεμβρίου 2016

Το λίπος στο συκώτι – η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος- είναι μια κρυφή απειλή για την υγεία, που αυξάνεται στον πληθυσμό με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η νόσος μπορεί να είναι θανατηφόρα, ακόμα και δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ. Πριν από 30 χρόνια, το λίπος στο συκώτι αποτελούσε μια σπάνια διάγνωση, αλλά σήμερα αποτελεί επιδημία στους ενήλικες και δυστυχώς πολλοί μπορεί να έχουν και δεν το ξέρουν καν!

Η κυριότερη αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι η τυπική διατροφή δυτικού τύπου, μια διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, απλή ζάχαρη και σε κορεσμένα λιπαρά. Για να κάνουν καλό φουά γκρα, οι χήνες ή πάπιες ταΐζονται με το ζόρι με ζάχαρη και άμυλο,  μια πολύ θλιβερή πρακτική. Στο σώμα, η ζάχαρη ενεργοποιεί ένα εργοστάσιο παραγωγής λίπους στο ήπαρ, μία διαδικασία γνωστή ως λιπογένεση, η οποία είναι φυσιολογική απόκριση του σώματος στην κατανάλωση ζάχαρης. Η φρουκτόζη πάλι αυξάνει κατακόρυφα την απάντηση στην λιπογένεση και σήμερα το σιρόπι καλαμποκιού, καθαρή πηγή φρουκτόζης, βρίσκεται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα!

Οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι είναι αυτοί που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι παραπάνω θερμίδες, αποθηκεύονται στο ήπαρ ως λίπος, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη αιμάτωση του οργάνου και τον αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης της ηπατικής λειτουργίας. Η ασθένεια θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας.

Παρόλο που τα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος είναι «υποψήφια» για την εκδήλωση ης νόσου, η ασθένεια έχει παρατηρηθεί ακόμη και σε ανθρώπους με κανονικό βάρος. Τα άτομα με λιπώδη κατανομή γύρω από τη μέση, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή και προ-διαβήτη ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, ακόμα και αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό. Φυσικά η αύξηση του σωματικού λίπους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου κατά 10% για κάθε 10 κιλά.

Ενώ το υγιές ήπαρ είναι μικρό και καφέ, καθώς και το συκώτι αποθηκεύει λίπος αυξάνεται σε όγκο και γίνεται πιο ωχρού χρώματος. Αν το ήπαρ συνεχίσει να αποθηκεύει λίπος, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί στην λεγόμενη «κίρρωση του ήπατος», ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει πιει ποτέ!

Αυτή η ασθένεια ονομάζεται σιωπηλός δολοφόνος, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μην υπάρχουν ή να μην οδηγήσουν στην υποψία της νόσου. Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους ή μειωμένη όρεξη, ναυτία, κοιλιακό πόνο στο δεξί άνω τεταρτημόριο.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η ασθένεια είναι μπορεί να διαχειριστεί διατροφικά. Με την σωστή διατροφή το λίπος στο ήπαρ μπορεί να παραμείνει σταθερό και να μην εξελιχθεί σε φλεγμονή και κίρρωση. Η κίρρωση του ήπατος είναι αμετάκλητη, αλλά οι προηγούμενες καταστάσεις μπορούν να αντιστραφούν.

Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει μια διόγκωση του ήπατος κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιάς ή μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος (ηπατικών ενζύμων). Αν ο γιατρός υποπτεύεται κάποια ασθένεια του ήπατος, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις μέσω υπερήχων ή μία μαγνητική τομογραφία της κοιλιάς για να εξετάσει το συκώτι.

Οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατοπάθεια τίθενται σε μια θεραπευτική διατροφική αγωγή, χαμηλή σε απλούς υδατάνθρακες και με επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών και «καλών» αντιφλεγμωνώδων λιπαρών με παράλληλη φυσική άσκηση και συστήνεται να χάσουν βάρος αν χρειάζεται και μετά από περίπου τρεις μήνες, εξετάζονται πάλι. Αν υπάρχει ύφεση, καλώς, αν όχι μπορεί να χρειαστεί βιοψία ήπατος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η ύπαρξη φλεγμονής ή ουλών.

Για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου, συστήνεται η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιφλεγμωνώδη συστατικά, όπως το αβοκάντο, τα καρύδια, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Ε. Άλλα συμπληρώματα που μπορεί α βοηθήσουν παράλληλα με την σωστή διατροφή, είναι βότανα όπως το Milk Thistle, το λιποϊκό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και η Ν-ακετυλο-L-κυστείνη, που βοηθούν το συκώτι να συνθήσει μια αντιοξειδωτική ουσία, που ονομάζεται γλουταθειόνη. Μαζί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο, θα ενισχυθεί η «επισκευή» και η επούλωση του συκωτιού.


Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την Κυριακή Απέργη/Διατροφολόγο - Διαιτολόγο (www.diatrofi.gr)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ