Τι είναι η νοσοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται;

13 Ιουνίου 2013


Αυτό από το οποίο πιθανά πάσχει είναι μάλλον μια γενικότερη φοβία. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο άνθρωπος κάνει σενάρια που είναι καταστροφικά για τον ίδιο του τον εαυτό. Μένει το άτομο στο ότι φοβάται τον καρκίνο αλλά αν ψάξει ενδελεχώς τη σκέψη του φοβάται και πολλά άλλα πράγματα.

Είμαι σίγουρη λοιπόν, για τον αναγνώστη μας ότι μπορεί να φοβάται το ύψος τους πολλούς ανθρώπους ή τους κλειστούς χώρους. Δεν υπάρχει καρκινοφοβία από μόνη της. Υπάρχει η αντίληψη ότι κάτι καταστροφικό θα συμβεί. Τείνουμε να καταλήγουμε είτε στην καρκινοφοβία είτε στο φόβο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας γιατί δεν διαγιγνώσκονται τόσο ξεκάθαρα όσο οι υπόλοιπες ασθένειες.


Το πρόβλημά σου αγαπητέ αναγνώστη είναι μάλλον το ότι κάνεις καταστροφικά σενάρια. Από το αν θα βρεις πάρκινγκ, μέχρι το αν θα καταλήξει άσχημα η σχέση σου όλα τα σενάρια που κάνεις είναι καταστροφικά. Και υπερισχύει ένα από αυτά ότι δηλαδή μπορεί να πεθάνεις από κάτι πολύ σοβαρό. Στη ζωή σου πρέπει να έχεις θάρρος και θετική σκέψη. Η θετική σκέψη είναι η λέξη «κλειδί» στην περίπτωσή σου.  Οι άνθρωποι που έχουν αυτούς τους φόβους, φοβία για τον καρκίνο, για το έιτζ έχουν καταλήξει να σκέφτονται αυτές τις ασθένειες μετά από χιλιάδες μικρότερες καταστροφικές σκέψεις που έχουν προηγηθεί. Η νοσοφοβία είναι η κατάληξη της αρνητικής σκέψης που διαρκεί πολλά χρόνια.


Καλό θα είναι να μιλήσεις με κάποιον ειδικό επειδή αυτά τα φαινόμενα τα ψυχολογικά εξελίσσονται. Πρέπει να παρατηρήσεις καταρχάς τα σενάρια που κάνεις και τον τρόπο που σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Θα δεις ότι αυτά τα σενάρια δεν έχουν ποτέ μια θετική κατάληξη για σένα. Στη συνέχεια πρέπει να προσπαθήσεις όλα αυτά τα σενάρια να τα εκλογικεύεις, να τα διορθώνεις και τα αρνητικά καταστροφικά να τα κάνεις θετικά.  Όχι να γίνουν αισιόδοξα αλλά να γίνουν πιο λογικά. Δεν θα πούμε «δε θα πάθω τίποτα». Θα πούμε «μπορεί να πάθω καρκίνο αλλά μπορεί και όχι». Μπορεί να μου συμβεί και «κάτι κακό μπορεί και όχι» Δεν είναι η λύση του σεναρίου να υιοθετήσω την πιο αισιόδοξη κατάληξή του. Η λύση του σεναρίου είναι να το κάνω πιο λογικό.


Είναι εύκολο να κατανικήσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Θέλει παρατήρηση και διόρθωση. Αν αυτή η διαδικασία σου φαίνεται πολύ δύσκολη και δεν είσαι επιμελής στο να την κάνεις πάρε βοήθεια από έναν ειδικό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ