Mac n' Cheese με Αστακό!

6 Σεπτεμβρίου 2016

Το Mac n' Cheese είναι μία κλασική Αμερικάνικη συνταγή με μεγάλη ιστορία. Αποτελεί ένα γρήγορο και πολύ νόστιμο φαγητό με ζυμαρικά κοραλάκι, μπεσαμέλ και τυριά. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών είναι που κάνει τη διαφορά από τα απλά μακαρόνια με τυρί.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι παραλλαγές του κλασικού Macaroni and Cheese και κάπως έτσι εντυπωσιάστηκα και εγώ σε ένα ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη.

Είχαμε κάνει κράτηση για δείπνο στο steakhouse Del Frisco's με αγαπημένα μου πρόσωπα και περίμενα με ανυπομονησία να απολαύσω ένα κλασικό Αμερικάνικο steak. Όταν καθήσαμε και αρχίσαμε να μελετάμε το menu, ξεχώρισα αμέσως το ορεκτικό "Lobster Mac n Cheese" και σκέφτηκα ότι πρέπει να το δοκιμάσω.

Η γεύση του δεν περιγράφεται!

Πλούσια και κρεμώδης υφή από τα τυριά, με άρωμα αστακού και κομματάκια καθαρισμένου αστακού μαζί με τα ζυμαρικά. Ήταν πραγματικά ένα υπέροχο πιάτο.

Από τότε φτιάχνω αυτή τη συνταγή συχνά και τώρα τη μοιράζομαι εδώ μαζί σας.


Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Μερίδες: 2-4

Υλικά Συνταγής

400-450 γρ αστακό (1 τμχ κατεψυγμένο*)
250 γρ ζυμαρικά κοραλάκι
110 γρ τσένταρ
170 γρ γραβιέρα Gruyere Ελβετίας ή γλυκειά γραβιέρα
60 γρ βούτυρο
500 ml γάλα φρέσκο
30 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 φέτα ψωμί
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

* χρησιμοποιώ τον κατεψυγμένο αστακό Ατλαντικού, όπως είχα δοκιμάσει αρχικά τη συνταγή στην Αμερική. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο αστακό ή κολοχτύπα.


 

Εκτέλεση Συνταγής

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και βράζουμε τον αστακό για 6 λεπτά. Το νερό θα πρέπει να καλύπτει λίγο τον αστακό.
 
 

Αφαιρούμε τον αστακό σε μία πιατέλα και στον ζωμό που έχουμε, βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι, σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού για να διατηρηθεί al dente.

Παράλληλα καθαρίζουμε τον αστακό. Αφαιρούμε την ψίχα από την ουρά, το κεφάλι και τις δαγκάνες. Ψιλοκόβουμε τον καθαρισμένο αστακό σε μικρά κομμάτια και τον τοποθετούμε σε ένα μπολ.

Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά μας, τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν.

Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα για να προχωρήσουμε με τη μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε σε μία νέα κατσαρόλα τα 40 γρ από το βούτυρο για να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 2-3 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να αποκτήσουμε μία ομοιόμορφη μπεσαμέλ.

Τρίβουμε από πάνω λίγο μοσχοκάρυδο, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα και ανακατεύουμε δυνατά.

Μόλις η κρέμα τυριών με τη μπεσαμέλ είναι έτοιμη, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι μαζί με τον ψιλοκομμένο αστακό και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα του mac n cheese με αστακό σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε μικρότερα.

Σε έναν πολυκόφτη multi θρυμματίζουμε το ψωμί και μετά το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα 20 γρ από το βούτυρο, αφού πρώτα το λιώσουμε.

Πασπαλίζουμε το μείγμα αυτό του ψωμιού πάνω στο mac and cheese και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα για 15 περίπου λεπτά. Μόλις τα ψίχουλα του ψωμιού πάρουν χρώμα αφαιρούμε το φαγητό από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
 
Σερβίρουμε το Mac and Cheese με Αστακό και το απολαμβάνουμε με παγωμένο ροζέ κρασί.
 
 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ