Ο 4ος οίκος στη συναστρία της σχέσης: Μάθε τι αντιπροσωπεύει

8 Σεπτεμβρίου 2016

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος -πλούσιος ή φτωχός -είναι εκείνος που βρίσκει τη γαλήνη σπίτι του!

 

 Υπάρχει ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα που συχνά αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες- σαν μεγάλα παιδιά θα έλεγα, που πραγματικά η έρευνα του απαιτεί ειδικευμένες γνώσεις Ψυχολογίας ,πιθανότατα και Ψυχιατρικής. Είναι δυνατόν να φτάνουμε ή και να ξεπερνάμε την ηλικία των 35 ή και 40 χρόνων και να συνεχίσουμε να επηρεαζόμαστε θετικά ή αρνητικά από την σύνδεση που έχουμε με την Πατρική μας οικογένεια; Τι είναι αυτό που ενώ ψηλώνουμε φυσιολογικά, σπουδάζουμε στα καλύτερα σχολεία,  δουλεύουμε και δημιουργούμε πάνω σε υψηλότατες προσδοκίες αλλά όταν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση κρεμόμαστε κυριολεκτικά από το τι “θα πει” ο μπαμπάς ή  η μαμά; και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη μου προκαλεί όταν συμμετέχω σε συζητήσεις γκρίνιας 40αρηδων με άπειρα παράπονα έναντι των γονιών τους...δεν με βοήθησαν, δεν με προίκισαν, δεν με πρόσεξαν όπως ήθελα και βεβαίως δεν με χρηματοδότησαν όπως είχαν υποχρέωση!

 

Εκεί σηκώνει η Επιστήμη τα χέρια ψηλά και απορεί μέχρι πότε τελικά ένα άτομο δίνει περιθώριο στον εαυτό του να κόψει τελικά αυτόν τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με τους γονείς του και να κοιτάξει να δει τι θα κάνει πλέον μόνος του, με δικές του δυνάμεις ασχέτως αν ενηλικιώθηκε πριν 20 ,30 χρόνια. Πιθανότατα είναι ένα άλλοθι στις προκλήσεις της ζωής για να αποποιηθούμε ευθύνες φιλοδοξίες και προσδοκίες από τα πρότυπα μοντέλα που μας δημιούργησαν και έχουμε ως έμφυτη ανάγκη να τα  ξεπεράσουμε αρκεί να μας στρώσουν πρωτίστως το δρόμο με ροδοπέταλα. 

 

Αναμφισβήτητα όσο και να θέλουμε ως ενήλικες να προσπεράσουμε και να αποποιηθούμε θέματα -και κατάλοιπα- κληρονομικά από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια και την πατρική μας οικογένεια, είναι  επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.  Μπορεί να θέλουμε να ξεχάσουμε, μπορεί να  θέλουμε να θάψουμε, μπορεί συνειδητά να αρνηθούμε ότι έχουμε ανάγκη να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με τις ρίζες μας, στην πραγματικότητα όμως το μυαλό και η καρδιά γυρνά πάντα εκεί, στην πρώτη βαθιά συναισθηματική μας σύνδεση, στον πιο εκπληκτικά μυστήριο οίκο του χάρτη μας-τον 4ο- οίκο,που κυβερνά η Σελήνη , άκρως ρομαντικό, συγκινητικό γεμάτο συναισθήματα που είναι δύσκολο να περιγραφούν αλλά μας ακολουθούν και σημαδεύουν τη ζωή μας από την παιδική ηλικία και μέχρι τα βαθιά γεράματα.

 

Ο 4ος Οίκος της προσωπικής ασφάλειας κι αυτοπεποίθησης

 

Αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο σημείο του προσωπικού μας Ωροσκοπίου, τη βάση του, τη ρίζα του και φανερώνει κατ ουσίαν την γνώμη που έχουμε σχηματίσει για τον ίδιο μας τον εαυτό-σε αντίθεση με το 10ο οίκο που φανερώνει τη γνώμη που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη για μας. Εξαιρετικά σημαντικός οίκος μια και είναι γωνιακός ,μαρτυρά τις καταβολές μας, το σπίτι και την οικογένεια που μας ανέθρεψε αλλά και πως αντιλαμβανόμαστε την οικογένεια που εμείς πρόκειται να δημιουργήσουμε. Η ψυχική δομή της προσωπικότητας εξαρτάται από ότι αποκομίζει ως συναίσθημα ένα άτομο στα πρώτα χρόνια της ζωής του, αν νιώθει άνετα και μέσα σε τι περιβάλλον επιθυμεί να μεγαλώσει τα δικά του παιδιά αλλά επίσης και τα τελευταία χρόνια της δικής του ζωής.

Σε μια συναστρία είναι πολύ σημαντικός γιατί αποκαλύπτει αν τα μέλη μιας σχέσης νιώθουν οικεία μεταξύ τους, αν έχουν κοινές προσλαμβάνουσες από το οικογενειακό τους περιβάλλον, αν νιώθουν ασφάλεια για να δημιουργήσουν οικογενειακούς δεσμούς ώστε να μεγαλώσουν οι ίδιοι παιδιά και το πιο σημαντικό αν μπορούν να  έχουν αρμονία στην ρουτίνα της καθημερινότητας ή αν αναστατώνει ο ένας την ψυχική ηρεμία του άλλου. Είναι η βάση μιας σχέσης που επιθυμούμε να μακροημερεύσει.

 

Ας δούμε πως επηρεάζει η τοποθέτηση των πλανητών του ενός μέλους μιας σχέσης στον 4ο  οίκο ενός άλλου προσώπου και αντίστροφα

 

Ήλιος: Η παρουσία του 'Ήλιου του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου την συναντάμε συχνά σε συναστρίες παντρεμένων ζευγαριών. Αναπτύσσουν μεταξύ τους βαθείς συναισθηματικούς και ψυχικούς δεσμούς ενώ από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους νιώθουν μια αμοιβαία οικειότητα και  μια κατανόηση της ανάγκης να δημιουργήσουν από κοινού ένα περιβάλλον ασφάλειας και τρυφερότητας.

 

Σελήνη: Η παρουσία της Σελήνης του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου δημιουργεί μια αβίαστη συναισθηματική ροή στη σχέση  αλλά και μια εξάρτηση του ενός από τις συνήθειες του άλλου. Νιώθουν ότι γνωρίζονται χρόνια και έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν ο ένας στον άλλο, συχνά όμως γαντζώνονται από τη σχέση και απομονώνονται κοινωνικά


Ερμής: Η παρουσία του Ερμή του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου κάνει τα μέλη της σχέσης ιδιαίτερα ζωηρά επικοινωνιακά για όλα τα προσωπικά τους ζητήματα. Αγαπούν βεβαίως να μιλούν κυρίως για άτομα που συμμετέχουν στο οικογενειακό σχήμα, ή να τα προσκαλούν στη στέγη τους ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις. Δηλώνει μεγάλη οικειότητα μέσα από διάλογο


Αφροδίτη: Η παρουσία της Αφροδίτης του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου δημιουργεί την ανάγκη να συμβιώσουν πολύ σύντομα τα μέλη της σχέσης. Εκδηλώσεις αγάπης και τρυφερότητας κατακλύζουν τον εσωτερικό τους κόσμο και νιώθουν ότι πρέπει διαρκώς να προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον στους αγαπημένους τους. Ξοδεύουν αρκετά για να έχουν ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα στην “φωλιά” τους

Άρης: Η παρουσία του Άρη του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου φανερώνει διαφορετικές ψυχοδομές στα μέλη μιας σχέσης με αποτέλεσμα να καταναλώνεται υπερβολική ενέργεια στις εγωιστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους παρά σε εποικοδομητικούς διαλόγους. Χωρίς να το επιθυμούν αναστατώνουν με την παρουσία τους το κοινό περιβάλλον ή διαπληκτίζονται για οικογενειακά απωθημένα πολλών ετών.

Δίας: Η παρουσία του Δία του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου είναι ότι καλύτερο για μια συμβίωση , εφόσον με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο ευεργετούν την ψυχολογική τους κατάσταση με τα στοιχεία που τους λείπουν κάθε φορά προκειμένου να αντλούν  ψυχική ηρεμία κι ευτυχία. Στο σπιτικό τους υπάρχει χαρά, κέφι, ζεστασιά και επιθυμία να το γεμίζουν με χαρούμενα πρόσωπα

Ουρανός: Η παρουσία του Ουρανού του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου προβάλει ένα πολύ μοντέρνο κι ελεύθερο σχήμα συμβίωσης καθότι αν νιώσουν συμβατικοί θα πάρουν απευθείας αρνητική στάση έναντι της δέσμευσης και θα την θεωρήσουν εμπόδιο στην προσωπική τους εξέλιξη. Η συναισθηματική ροή θα κυλά αβίαστα αν συνδέονται με στόχους πνευματικούς, ανθρωπιστικούς ή έστω συνδικαλιστικούς. 

Ποσειδώνας: Η παρουσία του Ποσειδώνα του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου δημιουργεί μια σχέση εξαιρετικά ευαίσθητη στις εξωτερικές επιρροές. Αναπτύσσουν μια πλούσια συναισθηματική ροή , γεμάτη φαντασία ,όραμα και ρομαντισμό αλλά ενδέχεται να υπάρχει απουσία πρακτικότητας στα απλά καθημερινά ζητήματα. Το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων.

Πλούτωνας: Η παρουσία του Πλούτωνα του ενός στον 4ο οίκο ενός άλλου προσώπου ελοχεύει κινδύνους χειραγώγησης ή αγώνα για την απόκτηση ελέγχου του ψυχισμού των ατόμων. Στην ιδανική της μορφή αυτή η συμβίωση έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει τον ψυχισμό τους και να ενδυναμώσει την μεταξύ τους σύνδεση ενώ στην αρνητική να υποστούν ψυχολογικό πόλεμο εξαιτίας κληρονομικών/περιουσιακών αποκτημάτων.

 

Ένας βασικός ρόλος που καλούμαστε να εκπληρώσουμε στην ενήλικη ζωή μας είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Ξεκινώντας πρώτα από όλα από τον εαυτό μας, γυρνάμε πίσω στην πρώτη μας ρίζα και συγχωρούμε ότι μας πρόδωσε και μας ενόχλησε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Δεν μπορούμε ως πληγωμένα παιδιά να οικοδομήσουμε υγιείς σχέσεις με τους γύρω μας καθότι οι απαιτήσεις μας θα είναι παιδικές έναντι ενήλικων συμπεριφορών. Το σπίτι και η πατρική οικογένεια πρέπει να είναι ιδιωτικός στόχος/όραμα και όχι μια επανάληψη των προγόνων μας που με τη σειρά τους αντέγραψαν ίσως ένα άλλο δυσλειτουργικό μοντέλο. Μελετώντας και γνωρίζοντας τον εαυτό μας ελπίζουμε στην δημιουργική συνύπαρξη που αφήνει ελεύθερα κι αβίαστα το συναίσθημα να κυκλοφορήσει εντός μας, χωρίς φραγμούς ,χωρίς τέλος!

 

ΠΗΓΗ: http://www.oroskopos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...