Οι 5 κορυφαίες τροφές που συνδέονται με τις ημικρανίες

14 Σεπτεμβρίου 2016

                                                           Πονοκέφαλοι και διατροφή 


Γράφει ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης


 Συμπεριλάβετε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας: αμύγδαλα, γάλα από αμύγδαλα, κάρδαμο, μαϊντανό, μάραθο, σκόρδο, κεράσια, ανανά, ψάρια υψηλά σε καλά λιπαρά (όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγγες, και σαρδέλες) τροφές πλούσιες σε χαλκό όπως πράσινες ελιές, σπόροι, συκώτι, αστακός, στρείδια, και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. 


• Εξαλείψτε από τη διατροφή τις παρακάτω τροφές που περιέχουν το αμινοξύ tyramine: κρέατα αέρος, αβοκάντο, μπανάνες, μπύρα, λάχανο, κονσερβοποιημένα ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μελιτζάνες, πατάτες, βατόμουρα, κόκκινα δαμάσκηνα, ντομάτες, κόκκινο κρασί, μαγιά και σκληρά τυριά.

Σημείωση: Κατάταξη των τυριών από αυτά που περιέχουν το περισσότερη tyramine σε αυτά που έχουν το λιγότερο: Αγγλικό Stilton, μπλε τυρί, cheddar, δανέζικο μπλε τυρί, μοτσαρέλα, ελβετική γραβιέρα, φέτα, παρμεζάνα, και gorgonzola

• Άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι αλκοολούχα ποτά (η βότκα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει πονοκεφάλους), παγωμένα ποτά, αλάτι, τσίχλες, σοκολάτες, χλωριούχο νάτριο (MSG), καφεΐνη (καφές, τσάι, παγωμένο τσάι, αναψυκτικά τύπου Cola), ασπαρτάμη, τυριά αέρος, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ξηροί καρποί (συμπεριλαμβανομένου του φιστικοβούτυρου), εσπεριδοειδή, συγκεκριμένα φρούτα (μπανάνες, σταφίδες, κόκκινα δαμάσκηνα, κονσερβοποιημένα σύκα, αβοκάντο), συγκεκριμένα λαχανικά (κουκιά, γίγαντες, φάβα, φασόλια, μπιζέλια, με μαγιά, προζύμι και άλλα προϊόντα άρτου με μαγιά), νιτρώδη άλατα (συντηρητικά που βρίσκονται σε λουκάνικα, αλλαντικά, σαλάμι, μορταδέλα, κρύα κρέατα κολατσιού), πικάντικα τρόφιμα, ασπαρτάμη (πχ  NutraSweet) και υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

• Οι παρακάτω είναι κοινές αλλεργιογόνες τροφές  που συνδέονται με τις ημικρανίες: μήλα, βοδινό κρέας,  βενζοϊκό οξύ, καφεΐνη, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, αγελαδινό γάλα, αβγά, ψάρια,  κατσικίσιο γάλα, σταφύλια, βρώμη, κρεμμύδια, πορτοκάλι,  φιστίκια,  χοιρινό , ρύζι, σίκαλη, σόγια, τσάι, τομάτες, καρύδια, σιτάρι, και μαγιά.

Σημείωση: Οι πέντε κορυφαίες τροφές  που συνδέονται με τις ημικρανίες είναι το αγελαδινό γάλα, το σιτάρι, η σοκολάτα, τα αυγά και πορτοκάλια

• Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε απλούς υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.


ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία

Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General

Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General

email: ek2174@columbia.edu

Τηλ:  2107470167 // 6974442646

www.karafillides.gr


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ