Διατροφικές συμβουλές για την καταπολέμηση της ημικρανίας

14 Σεπτεμβρίου 2016

                                       Διατροφικές συμβουλές για την καταπολέμηση της ημικρανίας


Γράφει ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ημικρανίες προκαλούνται ή μπορούν να επιδεινωθούν από την κατανάλωση κάποιων τροφών.Για να διαπιστώσεις εάν οι ημικρανίες σου επηρεάζονται από τις τροφές πρέπει να αποφύγεις σταδιακά (1-2 τροφές τη φορά για 4-6 εβδομάδες) τα παρακάτω φαγητά:

 

Τυριά (όλα τα είδη)

Γιαούρτι

Σοκολάτα ή ροφήματα σοκολάτας

Κακάο

Αναψυκτικά τύπου cola συμπεριλαμβανομένου και τα light

Τσάι

Καφέ

Ανανά

Μπανάνα

Σύκα

Δαμάσκηνα

Πορτοκάλια

Λεμόνια

Γκρέιπφρουτ

Μανταρίνια

Αχλάδι

Χυμούς που περιέχουν τα παραπάνω

Ρεβύθια

Αβοκάντο

Ντομάτες

Μελιτζάνες

Κύβους λαχανικών

Καπνιστά ή παστά ψάρια

Λουκάνικα

Σαλάμι

Οστρακοειδή (Γαρίδες, μύδια, καβούρι)

Αλκοόλ (ειδικά κόκκινο κρασί)

Κυνήγι (πέρδικα, φασιανός κτλ)

Ε100-Ε199 (χρωστικές)

Ε200-Ε299 (Συντηρητικά)

Ε321 (BHT)

Ε621

Ασπαρτάμη

 

Εάν οι ημικρανίες σου δεν έχουν βελτιωθεί επέστρεψε στις προηγούμενες διατροφικές συνήθειές σου. Εάν τα συμπτώματά σου βελτιωθούν θα πρέπει να εισάγεις ένα τρόφιμο κάθε φορά ώστε να καταλάβεις πιο είναι εκείνο το τρόφιμο που σου προκαλεί ή σου επιδεινώνει το πρόβλημα. Αυτό ονομάζεται "challenging" και μπορεί να διαρκέσει καιρό.

 

Θυμήσου: Το φαγητό είναι μια πιθανή αιτία της ημικρανίας. Κάποιες άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις ημικρανίες είναι το άγχος, ο κρύος καιρός, η τηλεόραση ή η οθόνη του υπολογιστή, ο ήλιος, η πείνα, τα ξενύχτια και οι δυνατοί θόρυβοι.


ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία

Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General

Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General

email: ek2174@columbia.edu

Τηλ:  2107470167 // 6974442646

www.karafillides.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ