Εμμηνόπαυση: Πρίν απο τα 45 αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιά και πρόωρο θάνατο

16 Σεπτεμβρίου 2016

Σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες (ποσοστό 10%) μπαίνει σε εμμηνόπαυση πριν τα 45. Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση, πριν από την ηλικία των 45 ετών, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ για όσες έχουν εμμηνόπαυση μετά τα 50, ο κίνδυνος είναι μειωμένος, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αλβανικής καταγωγής Τάουλαντ Μούκα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Εράσμους του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "JAMA Cardiology", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 32 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 310.300 γυναίκες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 έως 54 ετών, έχουν μειωμένο κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο, σε σχέση με τις γυναίκες που μπαίνουν πριν από τα 50.

Οι γυναίκες που εισέρχονται σε εμμηνόπαυση πριν τα 45, αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά 50% κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, κατά 20% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας, καθώς και κατά 12% για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία (με εξαίρεση τα εγκεφαλικά).

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στη Δύση είναι τα 51 έτη. Σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες (ποσοστό 10%) μπαίνει σε εμμηνόπαυση πριν τα 45. Εκτός από φυσικούς λόγους, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση ή άλλα ιατρικά αίτια.

Όπως είπαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 45, πρέπει να φροντίσουν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρό τους, καθώς και όποιους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
sofi***** ****
10:25 Σάββατο 1/10/2016
γεια σας θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ επίμονη δυσπλασία τραχήλου HGSIL κολποσκόπηση αρνητική βλάβη πιθανώς στον ενδοτράχηλοτα μικρότερα ιστοτεμάχια αντιστοιχούν σε ευρύτερη εκτομή του τραχήλου ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ Loop τραχήλου ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Λευκοφαίο ακανόνιστο ιστοτεμάχιο διαμέτρου 16 εκκαθώς και πέντε μικρότερα ιστοτεμάχια διαμέτρου 07 έως 11 εκ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Το μεγαλύτερο και το μικρότερο ιστοτεμάχιο αποτελούνται από τοίχωμα τραχήλου που περιλαμβάνει κυρίως τμήμα από τον ενδοτράχηλο και μικρό τμήμα από τον εξωτράχηλοΕμφανίζουν συχνή πλακώδη μεταπλασία του καλυπτηρίου και του αδενικού επιθηλίου του ενδοτράχηλου Παράλληλα το μεταπλαστικό πλακώδες επιθήλιο εμφανίζει μετρίου εώς σοβαρού βαθμού δυσπλασίαπυρηνική ατυπία μιτώσεις και απώλεια τουκυτταρικού προσανατολισμού αλλοιώσεις που καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του πάχους του επιθήλιου έως και όλο το πάχος του επιθήλιου Διηθητική ανάπτυξη της βλάβης δεν παρατηρείται Οι δυσπλαστικές αλλοιώσειςστο μεγαλύτερο ιστοτεμάχιο φθάνουν πολύ κοντά στο ένα άκρο του το οποίο εμφανίζει θερμικές αλλοιώσεις Το χόριο εμφανίζει οίδημα αγγειακή συμφόρηση κύστεις Naboth και αραιές φλεγμονώδεις διηθήσεις απόλεμφοκύτταρα και ουδετερόφιλα Τα υπόλοιπα ιστοτεμάχια αποτελούνται από τοίχωμα τραχήλου που περιλαμβάνει κυρίως τμήμα από τον ενδοτράχηλο με πολύ μικρό τμήμα από τον εξωτράχηλο και είναι ελεύθερα επιθηλιακής δυσπλασίας Συμπεραίνεται ότι τα χειρουργικά όρια εκτομής είναι ελεύθερα δυσπλαστικών αλλοιώσεων ΔΙΑΓΝΩΣΗ Υψηλόβαθμη πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη του τραχήλουHGSILCIN 23 Στοιχεία διηθητικής κακοήθειας δεν παρατηρούνται
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ