Μέσω ΕΣΠΑ θα αποκατασταθούν οι υποδομές στους Δήμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες

17 Σεπτεμβρίου 2016

Την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για τις πλημμύρες που έπνιξαν τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα κατά το παρελθόν και δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα, «τα οποία τελικά αποδεικνύεται ότι δεν οδήγησαν σε επαρκείς υποδομές», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης «Μεσόγειος».

Με αφορμή τη δέσμευση 5,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων Δήμων ανά την επικράτεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό χρηματοδότησης έργων υποδομής μέσω ΕΣΠΑ.

 

Όπως είπε: «Πέρα από τις έκτακτες αποζημιώσεις που ήδη ανακοινώσαμε, και τη διαδικασία τακτικών αποζημιώσεων, ύστερα και από το σχετικό αίτημα προς το ευρωπαϊκό ταμείο Αλληλεγγύης, εμείς θα προχωρήσουμε και μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στην έκδοση προσκλήσεων που θα βοηθήσουν τους Δήμους να αποκαταστήσουν και να κατασκευάσουν υποδομές που έλειπαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, με αγροτικούς δρόμους. Απαραίτητες, τόσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, όσο και για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών».

 

Ειδικότερα, για τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων σημείωσε ότι «υπάρχει ευρεία παρέμβαση της κυβέρνησης πολύ γρήγορα, ήδη στις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών», επισημαίνοντας το σύνολο των μέτρων ενίσχυσης, που μέχρι στιγμής προωθεί η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων το 6μηνο πάγωμα πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, το επίδομα ύψους περίπου 600 ευρώ, η έκτακτη ενίσχυση των Δήμων, καθώς επίσης ο σχεδιασμός που υπάρχει για παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, όπως και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ