"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάσχει από σύγκρουση συμφερόντων"

19 Σεπτεμβρίου 2016

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στη Βρετανία θα χάσουν τα επονομαζόμενα δικαιώματα ‘διαβατηρίου’ (passporting) που τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται σε όλη την ΕΕ εκτός και αν η Βρετανία μετά το Brexit παραμείνει τουλάχιστον μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Τα δικαιώματα ‘διαβατηρίου’ συνδέονται με την ενιαία αγορά και θα πάψουν αυτόματα να ισχύουν εάν η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πλέον τουλάχιστον μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου», ανέφερε ο Βάιντμαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Βάιντμαν σημείωσε επίσης ότι αναμένει κάποιες επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Λονδίνο να επανεξετάσουν την τοποθεσία των κεντρικών τους γραφείων μετά το Brexit, αλλά όχι μια μαζική κίνηση. «Ως σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και έδρα σημαντικών ρυθμιστικών και εποπτικών φορέων, η Φρανκφούρτη είναι ελκυστική και θα καλωσορίσει τους νεοεισερχόμενους. Αλλά δεν αναμένω μαζική έξοδο από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη».

Ο Βάιντμαν μίλησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους η Guardian και η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάσχει από μία σύγκρουση συμφερόντων εξαιτίας της διπλής ευθύνης που έχει επωμισθεί και ως διαμορφωτής της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα ως εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών.

«Ως εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολία να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι σε μία τράπεζα, ή να την περιορίσει όταν γνωρίζει, πως εξαιτίας των μέτρων της νομισματικής της πολιτικής, αυτή είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της», τονίζει ο Βάιντμαν.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, ο Βάιντμαν τάσσεται υπέρ του να εγκαταλείψει η ΕΚΤ την ευθύνη της τραπεζικής εποπτείας.  Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο Βάιντμαν που είναι επίσης επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank εκτίμησε πως η ΕΚΤ «δεν δύναται να επιλύσει όλα τα προβλήματα, προσθέτοντας πως τα επιτόκια δανεισμού «επ’ ουδενί» δεν θα πρέπει να παραμείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν υφίσταται πλέον ανάγκη να εξασφαλισθεί πως οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ