Μαίρη Κατράvτζου: H Ελληνίδα, βασίλισσα των prints, που μεσουρανεί στις πασαρέλες με τα πολύχρωμα σχέδιά της, που αγαπούν οι σταρ του Χόλιγουντ και οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ

Μαίρη Κατράντζου: μια αυτοδημιούργητη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που ξεχωρίζει με το μοναδικό της στιλ και αποδεικνύει πως όταν κάποιος έχει ένα όραμα και θέτει έναν στόχο, μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, να νικήσει τις ανασφάλειές του και να κάνει τη μεγάλη έκπληξη!

Δεν ξεκίνησε από τον χώρο της Μόδας. Δεν ήταν εξ αρχής αυτό το όνειρό της. Ή τουλάχιστον δεν ήταν κάτι που φανταζόταν ότι θα μπορούσε να κάνει. Δενν πίστευε στον εαυτό της, δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει… Άλλωστε μεγαλώνοντας στην Ελλάδα και στοχεύοντας να ζήσει στη χώρα όπου γεννήθηκε, ήταν πιο φυσικό να στραφεί σε άλλες σπουδές. Έτσι πήγε στην Αμερική για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων.

Ωστόσο, κάτι μέσα της έλεγε ότι θα ήθελε να εφαρμόσει τα prints όχι σε εσωτερικούς χώρους, όχι σε τοίχους και κτίρια αλλά σε γυναίκες!… Με το που της… σφηνώθηκε η ιδέα στο μυαλό, σαν όλο το σύμπαν να… συνωμότησε για να την υλοποιήσει! Όχι με μεγάλη ευκολία! Με προσπάθεια, αγώνα, επιμονή κατάφερε να ξεχωρίσει στον χώρο της μόδας ανάμεσα σε πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου ενώ celebrities από όλον τον κόσμο έχουν επιλέξει τις δημιουργίες της για να εμφανιστούν σε πολύ σημαντικά events. Ανάμεσά τους η Μισέλ Ομπάμα, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τζέιν Φόντα, ακόμα και η Μελάνια Τραμπ!

michelle obama


Όταν τα αρχιτεκτονικά prints έγιναν 3D… εκτυπώσεις πάνω σε φορέματα

Ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στην Αμερική στο Rhode Island School of Design, προτού αποφασίσει να μετακομίσει στον κόσμο της μόδας. Γι αυτό άλλωστε και στα σχέδιά της υπάρχουν πολλές επιρροές από τον χώρο της Αρχιτεκτονικής, που “πάντρεψε” με τη Μόδα με ένα μοναδικό τρόπο.

Σε συνέντευξή της στην Davina Catt το 2014 έχει αναφερθεί στα πρώτα της βήματα, στο όραμά της, στους φόβους της, που εντέλει ξεπεράστηκαν καθώς υπήρξαν άνθρωποι που είδαν το ταλέντο της, πίστεψαν σε εκείνη και την έκαναν κι εκείνη να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν για να κυριαρχήσει στον χώρο της μόδας!

“Δεν είμαι άντρας, δεν είμαι Αγγλίδα, δεν έχω σπουδάσει Μόδα, είναι όλα εναντίον μου για να πετύχω”

Χωρίς αρχικές Σπουδές στη Μόδα, κατάφερε να γίνει δεκτή στο τοπ Κολλέγιο του Λονδίνου, London’s Central Saint Martins ε και να κάνει εκεί το Μεταπτυχιακό της. Με σταθερότητα, υπομονή και όραμα, κατόρθωσε αρχικά να κάνει την πρώτη της έκθεση για το Μεταπτυχιακό και στη συνέχεια να “χτίσει” το δικό της label που γρήγορα έγινε γνωστό στις διεθνείς πασαρέλες!

Backstage #Bauhaus #marykatrantzou

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Katrantzou (@marykatrantzou) στις


Κι όλα αυτά μέσα σε λίγα χρόνια!

Μέντοράς της; Μια καθηγήτριά της: η  Louise Wilson, διευθύντρια του μεταπτυχιακού στην Μόδα στο Central St. Martin’s. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντυξή της στην ίδια την Ευγενία Χανδρή στο huffingtonpost.gr, “ήταν τόσο πνευματώδης και ευφυής, αλλά και τόσο δύσκολος άνθρωπος, που έπρεπε να δημιουργείς συνεχώς για να της παραδώσεις κάτι αξιοθαύμαστο. Είχε απίστευτο μάτι. Ένιωσα ότι κάτι της έκανε “κλικ” κάποια στιγμή, και ότι είδε κάτι που το θεώρησε αυθεντικό. Αφιέρωσε πολύ χρόνο στο να το τελειοποιεί αυτό, και να με σπρώχνει κάπου όπου δεν είχα ξαναβρεθεί και όπου ένιωθα ανασφαλής, γιατί ήμουν πολύ ντροπαλή ως άνθρωπος” .

Τα έντονα prints των μοντέλων της και η δική της προτίμηση στο μαύρο

mairi katrantzou1

Παρόλο που οι δημιουργίες της είναι ιδιαίτερα έντονες και πολύχρωμες, εκείνη προτιμά να ντύνεται στα μαύρα. Έχει πολύ χρώμα γύρω της και μέσα στο μυαλό της, οπότε προτιμά να το διοχετεύει εκεί και εκείνη να βρίσκεται σε ένα ουδέτερο background. Άλλωστε, όπως έχει η ίδια ομολογήσει στο TED EX, δίνει περισσότερη σημασία στα σχέδιά της παρά στην εμφάνισή της. Άλλωστε από τα 15 της πάντα μαύρα φορούσε.

????????????YELLOW ????????????@dallascontemporary FIRST SOLO EXHIBITION #marykatrantzou

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Katrantzou (@marykatrantzou) στις

Οι διακρίσεις!

Αν και Ελληνίδα, αν και γυναίκα, κατόρθωσε σύντομα να ξεχωρίσει και να κερδίσει βραβεία στον χώρο της Μόδας. Το πρώτο το έλαβε το 2010 και ακολούθησαν κι άλλα! Κέρδισε το  Swiss Textiles Award τον Νοέμβριο του 2010, με προηγούμενους νικητές τους Alexander Wang, Marios Schwab και Raf Simons. Το 2011, κέρδισε το βραβείο Emerging Talent – Ready-to-Wear award at στα British Fashion Award ενώ ήταν η νικήτρια του BFC/Vogue Designer Fashion Fund για το 2015.

Οι συνεργασίες

Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες όπως η Longchamp και η Adidas ενώ σχεδίασε ρούχα για το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης και την Opera de Paris!

Η βασίλισσα των prints εγγονή του Βασιλιά των Σπορ

Ο παππούς της Νίκος Κατράντζος ήταν ξακουστός στην Ελλάδα από το Κατάστημα Αθλητικών Ειδών, που άνοιξε αρχικώς στη Θεσσαλονίκη, το 1939, και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Το Κατράντζος Σπορ στη Σταδίου κάηκε το 1980, σε μια περίοδο που σημειώθηκαν περίεργοι εμπρησμοί σε ξακουστά μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Μινιόν, ο Κλαουδάτος κλπ.

Αν και ξανάνοιξε το 1981, η πυρκαγιά αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την επιχείρηση. Πάντως για πολλά χρόνια το όνομα Κατράντζος ήταν συνώνυμο με την αθλητική ένδυση!

Οι γονείς της

Η μητέρα της, Κατερίνα Γκούμα είναι γνωστή interior design των Αθηνών ενώ ο πατέρας της σχεδιαστής υφασμάτων. Η Κατερίνα Γκούμα διατηρούσε το κατάστημα στο Κολωνάκι ενώ η Μαίρη Γκούμα, η γιαγιά της και σχεδίαζε είδη φωτιστικών.


Η Κατερίνα Γκούμα εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται αυθεντία στον τομέα του οικιακού φωτισμού, από μπρούτζινους πολυελαίους έως και πολύχρωμα, διακοσμημένα με μέταλλο, κρεμαστά φανάρια.

Happy Mother’s Day Mama!!! ????#mothersday #mother #grandmother

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Katrantzou (@marykatrantzou) στις

 Ο σύντροφός της και η ζωή της… πίσω από τα Φώτα της δημοσιότητας!

Η Μαίρη Κατράντζου τα τελευταία χρόνια ζει στο Λονδίνο και καθώς φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στην Ελλάδα, όσο και αν της λείπει. Ζει με τον σύντροφό της Μάριο Πολίτη, που είναι γιατρός και έχει κι εκείνος αρκετά πιεσμένο πρόγραμμα. Τις στιγμές που καταφέρνουν κι οι δυο να ξεφύγουν και να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, προτιμούν να τις περνούν χαλαρά, μακριά από… πασαρέλες, κάμερες και φώτα!

Μάλιστα το ζευγάρι σχεδιάζει σιγά σιγά να κάνει και το επόμενο βήμα στη σχέση του, που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα λόγω του φόρτου εργασίας και των δυο.

 

 

 

Σχετικά άρθρα