Στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας

26 Σεπτεμβρίου 2016

Ο βασικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης επιτέθηκε σήμερα στον οίκο αξιολόγησης αξιόχρεου Moody's μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk), λέγοντας ότι η απόφαση ήταν πολιτική και ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε «προδοτικές» απόπειρες υπονόμευσης της οικονομίας της.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, που είναι ο βασικός εκπρόσωπός της, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η οικονομική πολιτική της Τουρκίας παραμένει σε σωστό δρόμο.

Ο Κουρτουλμούς, που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε ότι η καλή διαχείριση της οικονομίας της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αντιστάθμισε τους κινδύνους και ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες έκτοτε έχουν υπάρξει σταθεροί.

Ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση του Moody’s παρατηρείται μικρή μόνο εκροή κεφαλαίων και ότι θεωρεί μακρινή την πιθανότητα επενδυτικών εκροών.

Ο οίκος Moody's προχώρησε αργά την Παρασκευή στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας επικαλούμενος τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τους κινδύνους για επιβράδυνση της οικονομίας.

Πλήγμα δέχθηκαν σήμερα η τουρκική χρηματιστηριακή αγορά και η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, με τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST να υποχωρεί περισσότερο από 4% και την τουρκική λίρα επίσης να σημειώνει απώλειες.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ