Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο επιχειρηματίας που έχτισε μια «αυτοκρατορία» και κατάφερε να βγάλει 1,3 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια – Ο λόγος που αποφάσισε να πουλήσει όλες τις μετοχές του στον Alpha και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που οδήγησαν στον θάνατό του

Σε σουίτα του νοσοκομείου «Υγεία» νοσηλεύεται τις τελευταίες εβδομάδες ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι πληροφορίες από το protothema.gr αναφέρουν πως αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι συνεχώς δίπλα του η κόρη του, Μαρία, και ο γαμπρός του, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, φροντίζοντας για ό,τι χρειαστεί, ενώ «επιστράτευσαν» τους κορυφαίους γιατρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι ανέλαβαν τη θεραπεία του.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας

Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο κρίθηκε απαραίτητη μετά την επιστροφή του από την Αμερική. Επικεφαλής του ιατρικού team είναι ο καθηγητής Δημήτρης Λινός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του «Υγεία» ο οποίος μαζί με την ομάδα του έχει «πέσει» πάνω στον 81χρονο επιχειρηματία.

Αν και τις πρώτες ημέρες τα προβλήματα δεν ήταν σοβαρά με τον επιχειρηματία να μένει στο Κτήμα της Βαρυπόμπης, έχοντας δίπλα του, σε 24ωρη βάση αποκλειστική νοσοκόμα και γιατρό σε «επιφυλακή», διαπιστώθηκε η επιδείνωση της υγείας του και κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στο ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί παρέλαβαν έναν «βαρύ» ιατρικό φάκελο.

https://www.youtube.com/watch?v=S_yOukUUdVs

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Βήμα», η τελευταία φορά που συνεργάτες και φίλοι ήρθαν σε επαφή μαζί του ήταν η 10η Οκτωβρίου. Έκτοτε, οι μόνοι που διατηρούν άμεση πρόσβαση στον επιχειρηματία είναι η κόρη του, ο σύζυγός της και τρία στελέχη της εταιρίας DEMCO.

Η απόφαση να πουλήσει τις μετοχές του Alpha

Ενδεικτικό είναι πως η τελική πράξη της πώλησης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στην Motor Oil συμφερόντων Βαρδινογιάννη, πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες από την κόρη του επιχειρηματία. Ο Έλληνας επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στον χώρο των ασφαλειών, της τηλεόρασης, των αιθουσών κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου και ανέκαθεν ήταν πολύ δραστήριος.

Πάντως, γνώστες της τηλεοπτικής αγοράς επεσήμαναν στο ethnos, πως η ιδιοκτησία του Alpha δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με τις αποδόσεις του προγράμματος στην ψυχαγωγία, ειδικά στην prime time (ζώνη υψηλής τηλεθέασης) όπου το κανάλι παρά τη σημαντική επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στην ελληνική μυθοπλασία έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση.

Αυτοδημιούργητος και αρπάζοντας κάθε ευκαιρία την ώρα που του εμφανιζόταν, ξεκίνησε τη ζωή του από τα Σεπόλια και έφτασε να έχει στα χέρια του μερικές από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα σήμερα. Όσο σπούδαζε, για να έχει λεφτά, έκανε διάφορες δουλειές, όπως κάποιες μεταφράσεις σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Τότε είναι που ήρθε και για πρώτη φορά σε επαφή με τον ασφαλιστικό χώρο.

Ένας δραστήριος επιχειρηματίας

Γεννημένος το καλοκαίρι του 1939 στην Αθήνα, σπούδασε στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican. Πέρα από την Interamerican έχει ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:

  • η τράπεζα Interbank (στο μεταξύ εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την τράπεζα Eurobank),
  • η Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα),
  • η Ευρωκλινική Αθηνών,
  • η τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς),
  • ο στόλος αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet,
  • η εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm,
  • για το διάστημα 1998 – 2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης,
  • το 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και του αθηναϊκού ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 98.9,
  • οι κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece.

Επίσης, έχει στην κατοχή του, τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς Channel 9 στην Αθήνα και Κανάλι 9 στη Θεσσαλονίκη, και το 5 του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 96.5 στη Θεσσαλονίκη. Έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος, αναφορικά με το φιλανθρωπικό του έργο.

Πώς κατάφερε σε 4 χρόνια να βγάλει 1,3 δισ. ευρώ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο mononews, το καλοκαίρι του 2001, η Ολλανδική Ασφαλιστική εταιρία EUREKO ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το 54,4% των μετοχών της Interamerican από τον Δημήτρη Κοντομηνά για 977 εκατ. ευρώ, παραμένοντας μέτοχος της Eureko με ποσοστό 5%.

Τον Ιανουάριο του  2005 γνωστοποιήθηκε η απόκτηση πλέον του 100% των μετοχών της από τον πορτογαλικό όμιλο Millennium BCP (Banco Commercial Portugues), κάτοχο μέχρι πρότινος του 50% της τράπεζας, όπως ανακοίνωσε η NovaBank, με τον Δημήτρη Κοντομηνά, να πουλά το μερίδιό του έναντι ποσού 330 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, όπως φαίνεται στο mononews, μέσα σε μια 4ετία, μόνο από τις παραπάνω πωλήσεις αποκόμισε 1,3 δισ. ευρώ.

Και τώρα η παρουσία του στον χώρο των media εξασθένισε όταν ο όμιλος Motor Oil, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, εξαγόρασε και το 49,9% των μετοχών του Ομίλου Alpha που κατείχε. Πάντως, ο Δημήτρης Κοντομηνάς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς επιχειρηματίες αφού ξέρει να κάνει σωστά deal στο σωστό timing.

Είχε μπλεξίματα με τον νόμο

Απασχόλησε για πρώτη φορά την Εισαγγελία Πρωτοδικών το 2005 μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανής». Σε καταγγελία της, μίλησε για εξαπάτηση ομογενών από επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια της Interamerican, όταν η εταιρία ήταν στα χέρια του επιχειρηματία. Τρία χρόνια αργότερα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και εκβίαση.

Τελικά, το 2009, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες που εκκρεμούσαν σε βάρος του, για παράνομη άντληση κεφαλαίων από Ελληνογερμανούς, για επενδυτικούς λόγους και για τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του για ελλείμματα αποθεμάτων στην Interamerican.

Καλοί του φίλοι ο Λάκης Λαζόπουλος και η Ελένη Μενεγάκη

Επίσης, μια άλλη υπόθεση είχε απασχολήσει ιδιαίτερα. Και ήταν οι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το 2014. Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική και αρνήθηκε τα πάντα. Φέρεται να είχε λάβει δάνεια, συνολικού ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, από το Τ.Τ. για εταιρίες του ομίλου DEMCO, η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται από τις δικαστικές Αρχές. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Είναι συλλέκτης έργων τέχνης, λατρεύει τα ρολόγια, τα σπάνια βιβλία και τα παλιά μοντέλα αυτοκινήτων. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς φημίζεται άλλωστε για τις συλλογές του, αλλά και για τα εκλεπτυσμένα γούστα του. Λατρεύει φυσικά τη Μύκονο, την κοσμοπολίτικη ζωή, το θέατρο και τα ταξίδια. Με τους Λάκη Λαζόπουλο και Ελένη Μενεγάκη υπάρχει πολύχρονη φιλία.

Η ενδιαφέρουσα προσωπική του ζωή

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, είναι ένας σύγχρονος και γενναιόδωρος άνδρας χωρίς όμως να επιδεικνύει τον πλούτο του. Έχει πολυτελή σπίτια πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο και στη Βαρυμπόμπη όπου στην τεράστια έκταση εκτρέφει και άλογα. Στο πολυτελές του κότερο, ονόματι Quintessa, γυρνάει τις θάλασσες τα καλοκαίρια, ενώ λέγεται ότι έχει φιλοξενήσει πριν από μερικά χρόνια το ζευγάρι Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί.

Σε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε την πρώτη συζυγό του, Φρίντα. Λέγεται ότι ήταν εκείνη που έβαλε τον Δημήτρη Κοντομηνά στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Μαρία. Μα η Φρίντα έφυγε από τη ζωή το 2003, νικημένη από τον καρκίνο. Όταν η κόρη τους παντρεύτηκε, εκείνος τη συνόδευσε στην εκκλησία οδηγώντας μια κατακόκκινη Τζάγκουαρ, αντίκα του 1969, με την οποία κυκλοφορούσε και η μητέρα της.

Ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, τον έφερε κοντά με τη φυσικοθεραπεύτρια Πόλυ Ζησοπούλου, η οποία ήταν ήδη χωρισμένη και μητέρα ενός αγοριού από τον πρώτο της γάμο. Η σχέση τους κράτησε περίπου επτά χρόνια ενώ για αρκετό διάστημα συγκατοικούσαν.

Η σχέση του με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Ακολούθησε η τριετής σχέση του με τη συνεργάτιδά του Σίσσυ Παπαδήμα, όταν εκείνος ανέλαβε το τηλεοπτικό κανάλι Alpha. Μάλιστα, οι δυο τους έγιναν και κουμπάροι του Ανδρέα Μικρούτσικου και της Δήμητρας Ρουμπέση, συμμετέχοντας σε κοσμικά events. Η τελευταία γνωστή σχέση του, που έφτασε πολύ κοντά στον γάμο, σύμφωνα με τα κοσμικά… πηγαδάκια, ήταν με την Τζίνα Ξανθάκη που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate.

Παράλληλα, συζητήθηκε πολύ και η σχέση του με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η πρώτη της ουσιαστικά δημόσια εμφάνιση έγινε σε μια θεατρική παράσταση όπου ανάμεσά τους κάθισε η Ελένη Μενεγάκη. Το καλοκαίρι του 2013, η ξανθιά παρουσιάστρια και ο τολμηρός επιχειρηματίας ευχαριστήθηκαν τις διακοπές τους στη θαλαμηγό του ενώ καλεσμένοι στο σκάφος ήταν το ζεύγος Ματέο Παντζόπουλος – Ελένη Μενεγάκη και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Η τετραετής μάχη με την ασθένεια του και ο θάνατος

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Μαρτίου ο Δημήτρης Κοντομηνάς άφησε την τελευταία του πνοή στην ιδιωτική κλινική που νοσηλευόταν στα 83 του χρόνια. Σύμφωνα με τον γιατρό και φίλο του κύριο Λινό που τον παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή, ήταν ένας σοφός άνθρωπος με μεγάλη προσωπικότητα που άντεξε μία σκληρή αρρώστια. Μαζί είχε να αντιπαλέψει την μοναξιά της κλινικής που νοσηλευόταν.

Την περίοδο που άρχισε η περιπέτεια της υγείας του βρισκόταν στα δικαστήρια με την τρίτη σύζυγό του Λόρι Χόλκομπ με την οποία υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2018. Χώρισαν με άσχημο τρόπο και η ίδια αξίωνε διατροφή ύψους 50.000 δολαρίων από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Η οικογένεια του Κοντομηνά επέκρινε την στάση της την στιγμή που ο άνθρωπός τους αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και βρισκόταν συνεχώς στα νοσοκομεία. Μάλιστα τόνιζαν πως είχε ήδη λάβει πολλά χρήματα την περίοδο του γάμου τους.

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης ο τηλεοπτικός και επιχειρηματικός κόσμος αποχαιρετούσε τον Δημήτρη Κοντομηνά που απεβίωσε μετά από μεγάλο διάστημα σε κόμμα. Πρώτη ανακοίνωσε τον θάνατό του η Σταματίνα Τσιμτσιλή μέσα από την εκπομπή της Happy Day και στην συνέχεια όλη η ελληνική τηλεόραση και τα έντυπα μιλούσαν για τον θάνατο του επιχειρηματία.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Δευτέρα στην Ύδρα το αγαπημένο του νησί, ενώ η κηδεία θα γίνει την Τρίτη σε στενό οικογενειακό κύκλο. Απέναντι από την Ύδρα διατηρούσε εξοχικό σπίτι και πήγαινε συχνά με την θαλαμηγό του, αφού εκεί του άρεσε να περνά τα καλοκαίρια του.

 

Σχετικά άρθρα