Αντιγόνη του Κώστα Παπακωστόπουλου στο Ίδρυμα Κακογιάννης (30/09)

28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, μετά την περσινή επιτυχημένη παράστασή του «Ικέτιδες», έρχεται και φέτος στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αυτή τη φορά με την «Αντιγόνη», έργο γραμμένο από τον ίδιο και βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 26 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία.

Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας, ανεβαίνει για μία και μοναδική φορά, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στις 21:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η «Αντιγόνη» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το πρώτο έργο μιας τριλογίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Πολυαγαπημένη Ύβρις» και θέμα τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα. Η Θήβα εδώ ως τόπος δράσης παραπέμπει στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Κρέων εμφανίζεται ως ο εγγυητής της αδιατάραχτης λειτουργίας των αγορών, που υπόσχεται στον πολίτη ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία μέσα από το πνεύμα μιας οικονομικοποιημένης σκέψης. Η Αντιγόνη, αντίθετα, εκπροσωπώντας παραδοσιακές αρχές και αξίες αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη της Θήβας, στην «Πρωτοπορία» και την «Καινοτομία». Η ιδεολογία της δεν συνάδει με τον ορθολογισμό της εποχής.

Αγνοώντας τις επιταγές των καιρών θάβει τον αδερφό της και σχολιάζει τη στάση των συμπολιτών της δίνοντάς τους τη μακάβρια συμβουλή: «Αφού δεν χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σας, κόψτε την, για να απαλλαγείτε». Όπως και στην ομώνυμη τραγωδία, η πλοκή του έργου κορυφώνεται με την αυτοχειρία των τριών πρωταγωνιστών, χωρίς όμως στη συνέχεια να λαμβάνει χώρα και η αναμενόμενη κάθαρση. Ο Κρέων προσπερνώντας πολύ εύκολα τις συνέπειες των πράξεων του, προσαρμόζεται με ταχύτητα και ευελιξία στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Η απουσία της κάθαρσης, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της τραγωδίας, αποτελεί ένα σχόλιο για το πνεύμα των καιρών μας.

Το ζήτημα που θέτει η παράσταση - 2.500 χρόνια μετά τη γέννηση της δημοκρατίας - είναι πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, απαλλαγμένος από τύψεις, ενοχές και κάθε μορφής ηθικές αναστολές, ορθολογιστής, αλλά εγκλωβισμένος πλέον στην οικονομικοποιημένη σκέψη του, εξελίσσεται με τις πράξεις του σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Κώστας Παπακωστόπουλος

Αντιγόνη: Lisa Sophie Kusz

Ισμήνη: Stephanie Meisenzahl

Πολυνείκης: Βασίλης Ναλμπάντης

Πρόεδρος της Θήβας: Thomas Franke

Κρέων: Stefan Kleinert

Ευρυδίκη: Annika Weitershagen

Αίμων: Stephanie Meisenzahl

Φύλακας: Terja Diava

Τειρεσίας: Thomas Franke

 

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο: 8 ευρώ

Ειδική τιμή (αφορά μαθητές): 5 ευρώ

 

http://www.mcf.gr/el/whats_on/1025/?ev=1983

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ