"Η Βρετανία θα πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους της ΕΕ περί προστασίας δεδομένων"

30 Σεπτεμβρίου 2016

Το Λονδίνο θα πρέπει να υιοθετήσει τους ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας των δεδομένων, παρά τα σχέδια της χώρας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η νέα Eπίτροπος Πληροφοριών της Βρετανίας Ελίζαμπεθ Ντέναμ.

«Δεν νομίζω ότι το Brexit πρέπει να σημαίνει και έξοδο όταν πρόκειται για την τήρηση των κανόνων προστασίας των δεδομένων», δήλωσε η ίδια στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Η Ντέναμ πρόσθεσε επίσης ότι σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις σχετικά με την πρακτική του Facebook διαμοιρασμού δεδομένων με την υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων WhatsApp.

Οι νέοι κανονισμοί προστασίας δεδομένων της ΕΕ έχουν στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα. Οι κανόνες επιβάλλουν στις μεγάλες εταιρείες να απασχολούν τουλάχιστον έναν υπεύθυνο για την προστασία των δεδομένων, ενώ τυχόν παραβιάσεις θα πρέπει να αναφέρονται εντός 72 ωρών.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ το 2018 και θα εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε εταιρεία διαχειρίζεται δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, ακόμα κι αν η έδρα αυτής βρίσκεται εκτός Ευρώπης.

«Η Βρετανία θα θέλει να συνεχίσει τις συναλλαγές της με την Ευρώπη», εκτίμησε η Ντέναμ. «Προκειμένου οι βρετανικές επιχειρήσεις να μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στους Ευρωπαίους καταναλωτές, οι νόμοι θα πρέπει να έχουν την ίδια ισχύ. Η Βρετανία είχε μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη των κανονισμών -οι οποίοι πιθανόν θα τεθούν σε ισχύ πριν η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ- οπότε με προβληματίζει ένα ασυνεχές ρυθμιστικό περιβάλλον», κατέληξε η ίδια.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ