Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται ότι δεν ζήτησε αυτή το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά κι επιπλέον δεν μπορεί εκείνη να αμφισβητήσει την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν:

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για την απόφαση των ελληνικών Αρχών να κλείσουν την ΕΡΤ, μία αποκλεισιτκά αυτόνομη απόφαση. Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε αμφισβητεί την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τον δημόσιο τομέα. Η απόφαση των ελληνικών Αρχών πρέπει να θεωρηθεί μέσα στο σύνολο των μεγάλων και απαραίτητων προσπαθειών που κάνουν οι αρχές για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται τη δύσκολη κατάσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ και αναμένει ότι οι ανακοινωθείσες απολύσεις θα διενεργηθούν σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Επιτροπή στηρίζει τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Συνθήκη καθιστά σαφές ότι η διακυβέρνηση και οι στρατηγικές επιλογές για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση επαφίενται στα κράτη μέλη. Έτσι, ενώ η Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύσει στα κράτη μέλη πώς να οργανώσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόρασή τους, θα θέλαμε να αναδείξουμε τον ρόλο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αξίες σε όλες τις οικονομικές συνθήκες, για χάρη της πολυφωνίας των μέσων επικοινωνίας, της ελευθερίας και της ποιότητας των μέσων ενημέρωσης καθώς και για χάρη της έκφρασης της πολιτισμικής πολυμορφίας. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα μέσο που εκπληρώνει τον σηματνικό ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και είναι οικονομικά βιώσιμο”.

Σχετικά άρθρα