Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους πόνους περιόδου;

3 Οκτωβρίου 2016
Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR ρωτά

Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλημέρα σας είμαι 35 χρονών και όταν έχω περίοδο υποφέρω πολύ διότι οι συσπάσεις της μήτρας μου ερεθίζουν το παχύ έντερο Εδώ και λίγους μήνες ο φαρμακοποιός μου σύστησε το Algon σαν παυσίπονο και είπε ότι είναι και ελληνικό επιπλέον Θεωρείτε πως είναι ασφαλής η χρόνια χρήση του 2 παυσίπονα το μήνα ή και λίγο παραπάνω ανάλογα με το αν θα παρουσιαστεί τυχόν επιπλέον πόνος πχ πονοκέφαλος μυαλγία κλπ.

 

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 


Το σκεύασμα που μας αναφέρετε είναι ένα εδραιωμένο και πολύ γνωστό αναλγητικό-αντιπυρετικό, που κυκλοφορεί στην αγορά. Όπως για όλα τα φάρμακα, έτσι και για αυτό το συγκεκριμένο σκεύασμα πριν τη χορήγησή του θα πρέπει αυτός που θα το πάρει να έχει προηγουμένως επικοινωνήσει με τον ιατρό ή φαρμακοποιό του, ο οποίος και θα επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγησή του (αλλεργίες, έλκος στομάχου, έλλειψη κάποιου ενζύμου κλπ.)

Παρόλα αυτά, πριν χορηγήσουμε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να έχουμε μια πιθανή διάγνωση και να γνωρίζουμε για ποιο λόγο χορηγούμε το συγκεκριμένο φάρμακο. Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι μία κατάσταση αρκετά συχνή, που μπορεί όμως να οφείλεται σε πολλές και διαφορετικές αιτίες.

Θα συστήναμε λοιπόν, να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό σας, ή μετά από λεπτομερή λήψη του ιατρικού ιστορικού σας, ατομικού και οικογενειακού, και κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του πόνου που σας απασχολεί (πόσο δυνατός είναι, που ακριβώς εντοπίζεται, με τι σχετίζεται κλπ.) θα μπορέσει να προσδιορίσει αν ο πόνος είναι αμιγώς γυναικολογικής φύσεως ή όχι.

Στη συνέχεια με μία πλήρη κλινική και απεικονιστική εξέταση (π.χ. γυναικολογικό υπερηχογράφημα) θα προσπαθήσει να εντοπίσει ή να αποκλείσει  πιθανές αιτίες του πόνου, και εφόσον το κρίνει να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις ή και εκτίμηση από ιατρούς άλλης ειδικότητας (π.χ γαστρεντερολόγος). Έχοντας λοιπόν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....