Τα "δώρα" που μας δίνει το αβοκάντο

<p>Έχει κατηγορηθεί ότι περιέχει πολλά λιπαρά αλλά η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει ότι το αβοκάντο είναι μια θρεπτική υπερδύναμη.</p>
<p>Οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε αυτό το πολυχρηστικό φρούτο:</p>
<p>Είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες. Τα αβοκάντο παρέχουν σχεδόν 20 βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά (phytonutrients), όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, φολικό οξύ (folate), φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, λουτεϊνη, βήτα καροτίνη. Βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει περισσότερες λιποδιαλυτές θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες Α, D, E και K, σε φαγητά που τρώμε μαζί με το φρούτο.</p>
<p>Είναι χαμηλά σε θερμίδες. Το ένα πέμπτο από ένα μεσαίο αβοκάντο περιέχει 50 θερμίδες και αποτελεί ένα έξυπνο υποκατάστατο για το βούτυρο, τη μαγιονέζα, το τυρί, το μπέικον και άλλα toppings και καρυκεύματα. Αντικαταστήστε ένα κομμάτι τυρί με δύο κουτάλια αβοκάντο και θα έχετε μειώσει τις θερμίδες και το λίπος στο μισό. Επιπλέον η πλούσια, κρεμώδης υφή του το καθιστά ένα ευχάριστο σνακ.</p>
<p>Τα αβοκάντο ωριμάζουν αφού μαζεύονται. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε εάν κάποιο είναι κατάλληλο για άμεση κατανάλωση είναι να το πιέσετε απαλά στην παλάμη του χεριού σας. Το γινωμένο, έτοιμο να το φάτε φρούτο θα είναι σκληρό αλλά θα λυγίζει στην ελαφριά πίεση. Μην κρίνετε μόνο από το χρώμα. Κάποιες ποικιλίες διατηρούν το ανοιχτό πράσινο χρώμα τους ακόμα κι όταν έχουν ωριμάσει. Για να επιταχύνετε την ωρίμανση τοποθετήστε τα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα και διατηρήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου 65-75 βαθμούς μέχρι να είναι έτοιμα για βρώση. Αν συμπεριλάβετε ένα μήλο ή ακτινίδιο στη σακούλα θα επισπεύσετε τη διαδικασία αφού αυτά τα φρούτα αναδύουν φυσικό αιθυλένιο (ethylene gas) που συντείνει στην ωρίμανση.</p>
<p>Τα αβοκάντο περιέχουν λίπη αλλά πρόκειται πρωτίστως για ποικιλία μονοακόρεστων που κάνουν καλό στην καρδιά. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Καρδιά, τα μονοακόρεστα λίπη είναι σε θέση να συμβάλλουν στη μείωση των επιβλαβών επιπέδων χοληστερόλης με χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες και είναι επωφελή όταν καταναλώνονται με μέτρο. Τα αβοκάντο προσφέρουν 3 γραμμάρια μονοακόρεστα λίπη και 0.5 πολυακόρεστα γραμμάρια λίπους για κάθε μερίδα ουγγιάς.</p>
<p>Έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν στην πίεση σας. Μια ουγγιά αβοκάντο (1/5 ενός μεσαίου αβοκάντο) εξασφαλίζει 140 γραμμάρια κάλιο ή 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Οι Διαιτητικές Συστάσεις προς τους Αμερικανούς προτείνουν μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο που αμβλύνει την επίδραση του αλατιού στην πίεση και ενδέχεται να ελαττώνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά.</p>
<p>Ίσως νομίζετε ότι αφού κόψετε ένα αβοκάντο πρέπει να το καταναλώσετε αμέσως. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι τα κομμένα αβοκάντο υφίστανται οξείδωση ή μαυρίζουν εάν δεν τα προστατεύσουμε, μπορείτε να παρατείνετε τη φρεσκάδα τους ραντίζοντας τα κομμένα ή λειωμένα αβοκάντο με λεμόνι ή lime, διατηρώντας τα στο ψυγείο αεροστεγώς κλεισμένα. Η φύλαξη με αυτό τον τρόπο θα έχει ως αποτέλεσμα να κρατηθεί ένα κομμένο αβοκάντο φρέσκο για μια μέρα ή περισσότερο.</p>
<p> </p>

Σχετικά άρθρα