Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

4 Οκτωβρίου 2016
Στις μέρες μας, η τεχνολογία τροφίμων βρίσκεται στην υπηρεσία των ατόμων που ακολουθούν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής ή έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να καινοτομεί και να προσφέρει ποικιλία νέων συστατικών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν και τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, που προσφέρουν, με ασφάλεια, ευχάριστη γεύση με λίγες ή καθόλου θερμίδες, ενώ στη «φαρέτρα» των επιλογών μας δε σταματάνε να προστίθενται ολοένα και περισσότερα νέα γλυκαντικά.

Γιατί ανακαλύπτονται συνεχώς νέα γλυκαντικά;
Οι επιστήμονες διερευνούν συνεχώς νέους τρόπους και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις γευστικές απαιτήσεις των ανθρώπων – αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Έτσι, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται προς αντικατάσταση της ζάχαρης με σκοπό οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε διαθέσιμες επιλογές προϊόντων, με λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες, χωρίς να στερούμαστε την γεύση στα διάφορα τρόφιμα και ροφήματά μας. Με δεδομένο ότι η ζάχαρη προσφέρει στα τρόφιμα πολύ περισσότερα από ενέργεια (θερμίδες), δηλαδή χαρακτηριστική γεύση, ιδιαίτερη υφή, όγκο και άλλες ιδιότητες, δημιουργείται η ανάγκη για συνεχή έρευνα και ανακάλυψη νέων γλυκαντικών υλών που θα παρουσιάζουν βελτιωμένες ιδιότητες.

Γνώριζες ότι:

Η ζάχαρη παρουσιάζει και άλλες ιδιότητες, πέρα από τη γλυκύτητα που όλοι ξέρουμε. Για παράδειγμα, συμβάλλει στη συντήρηση και τη διαμόρφωση της υφής, του χρώματος, και άλλων «οργανοληπτικών» χαρακτηριστικών, στοιχείων δηλαδή που σχετίζονται με το πώς αντιλαμβανόμαστε ένα τρόφιμο ή ρόφημα. Σε αυτή μπορεί να οφείλεται λοιπόν ο όγκος που παίρνει το κέικ που φτιάχνουμε, η απαλή υφή του παγωτού μας και το χρυσίζον χρώμα του ψημένου ψωμιού!

Χρησιμοποιώντας τα διάφορα γλυκαντικά που είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές και συνεπώς, διαθέσιμα στην αγορά (όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η ακεσουλφάμη-Κ κτλ.), η βιομηχανία τροφίμων και ποτών ακολουθεί την τακτική του συνδυασμού τους ή της μερικής υποκατάστασης (π.χ. ζάχαρη μαζί με ένα ή περισσότερα γλυκαντικά) με σκοπό να πετύχει το βέλτιστο γευστικό αποτέλεσμα, ικανοποιώντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Διαβάζω πως ορισμένα γλυκαντικά δεν είναι ασφαλή. Τελικά, τι ισχύει;

Tα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων και, όπως ισχύει για όλα τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και ροφήματα, έτσι και αυτά, περνούν από τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους ως προς την ασφάλειά τους και η χρήση τους εγκρίνεται μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν προκαλούν καμία βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια στον άνθρωπο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι, όλα τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διεξοδική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων από παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) καθώς και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Έτσι, αν και κατά καιρούς συναντάμε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συγκεκριμένα γλυκαντικά –όπως π.χ. πρόσφατα δημοσιεύματα για τη σουκραλόζη- και σε ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία, είναι σημαντικό να «φιλτράρουμε» τις πληροφορίες που διαβάζουμε, να μη στηριζόμαστε σε μεμονωμένες μελέτες, ειδικά όταν η αξιοπιστία τους αμφισβητείται από τους ειδικούς, και, σε τελική ανάλυση, για να μην μένουμε με ερωτηματικά, να αναζητάμε τις θέσεις των αρμόδιων φορέων υγείας για τα θέματα αυτά.

Κλείνοντας, εάν και εσείς ψάχνετε τρόπους να μειώσετε ή να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη και να μειώσετε τις θερμίδες στη διατροφή σας, π.χ. στην περίπτωση που θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας ή όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, λάβετε υπόψη ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και τα προϊόντα που τα περιέχουν, μπορούν να σας δώσουν σημαντικές επιλογές. Εάν πάλι, κανένα από τα διαθέσιμα προϊόντα και γλυκαντικά δεν ικανοποιούν τον ουρανίσκο σας, πού ξέρετε; Ίσως μέσα στο επόμενο διάστημα να ανακαλυφθεί το επιτραπέζιο γλυκαντικό ή προϊόν που ικανοποιεί πλήρως και τους δικούς σας γευστικούς κάλυκες!
 
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου και την Δάφνη Μπαλαφούτη/Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (www.nutrimed.gr)
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace