Αισιοδοξία: Κάνε καθημερινή συνήθεια το χαμόγελο και τη χαρά

6 Οκτωβρίου 2016

 

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας, www.xidaras.gr

Φανταστείτε ότι θέλετε να προσφέρετε, να δώσετε ένα δώρο σε κάποιον. Ας υποθέσουμε ότι για τον σκοπό αυτό σχεδιάζετε να επισκεφτείτε ένα ανθοπωλείο και να αγοράσετε ένα λουλούδι ή ένα μπουκέτο λουλούδια. Πολύχρωμα! Φανταχτερά!

Ήδη πριν καν το δώρο σας φτάσει στον άλλον -τον αποδέκτη, τον εκλεκτό- εσείς θα νιώσετε την ευφορία της προσφοράς. Την ευχαρίστηση του να κάνεις κάτι καλό. Η φαντασίωση του χαμόγελου στο πρόσωπο του άλλου, προφταίνει να προσφέρει σε εσάς το πρώτο χαμόγελο.

Η προσδοκία της χαράς, της ευτυχίας, είναι ευφορική. Κάποτε λέγαμε ''χαμογελάτε είναι μεταδοτικό'' και πιο παλιά ''κάνε το καλό και ρίξ'το στο γιαλό''... Τώρα μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών: ''Η επένδυση στην ευτυχία έχει εγγυημένη απόδοση - αρκεί να τολμήσεις!''.

Το καλό, η χαρά, η προσφορά, η αλληλεγγύη, έχουν δράση αντικαταθλιπτική, καλλιεργούν το πνεύμα και τη φαντασία, διεγείρουν τα συναισθήματα. Και το σπουδαιότερο: μας συνδέουν με τους άλλους, τους συνανθρώπους μας. Μας επαναπροσδιορίζουν ως όντα κοινωνικά, αλληλέγγυα, προσανατολισμένα στην πρόοδο και την ανάπτυξη. 

Ναι, οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε καλοί!

Αρκεί να το πιστέψουμε, να το τολμήσουμε και να προσπαθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αρκεί να εσωτερικεύσουμε (να κάνουμε πεποίθηση και αξία μας) τη μελωδία της ευτυχίας.

 

ΥΓ: Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό...


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή». Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος & του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Μαρι***** ****
01:02 Τρίτη 11/10/2016
Αισθάνομαι ότι έπεσα πολύ στα μάτια μουΤο μεσημέρι τσακωθηκα πολύ με την μαμά μουΜε εβριζεμε κατηγορούσε που όλη την μέρα κοιμάμαι και που αυτή με αναθρέψειείμαι σχεδόν 18Έπεσα παρά πολύ ψυχολογικά άρχισα να κλαίω και να της φωνάζω να κλείσει το στόμα της γιατί δεν έχει ιδέα τι περναω Κατά τις 2 αφού πήγε στη δουλειά εκείνη βγηκαΠαω στο σουπερμάρκετ αγοράζω 1 λίτρο κρασί και πάω σε ένα γήπεδο και το πινωΕκλαιγα παρά πολυ ενώ επιναΗπια μισό λιτροΗθελα να αυτοκτονησωΕνιωθα χάλιαΜετα από λίγο με πλησιάζει ένας γύρω στα 25 και μου πιάνει τη κουβένταΕλεγα περίεργα πράγματα και απ την όλη κουβέντα κατάλαβα ότι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνοςΜετα από λίγο λέμε να παίξουμε μπασκετ αλλά δεν βρίσκουμε μπάλα και καταλήγουμε να φασονομαστεΜου ζηταγε το κινητό μου όλη την ώρα αλλά δεν του το εδινεΟταν άρχισε ή κατάσταση να ξεφεύγει να ξεθαρευει εγώ του λέω να χαλαρώσει και φεύγωΤο πρόβλημα μου είναι ότι νιώθω άσχημα με τον εαυτό που φασωθηκα με εναν άγνωστο χαμηλού νοητικού επιπέδουΔεν ξέρω αν βγάζει νόημα αλλά νιώθω άσχημασαν να έχασα κάθε αυτοσεβασμο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Q10 : Δυνατό όπλο υγείας και ευεξίας
Εναλλακτικές θεραπείες
Q10 : Δυνατό όπλο υγείας και ευεξίας