Στο Βελιγράδι τη Δευτέρα ο Βεστερβέλε

Το Βελιγράδι αναμένεται να επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι πριν από τη νέα συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και της απόφασης της γερμανικής Μπούντεσταγκ για το αν θα πρέπει να δοθεί το “πράσινο φως” στο Βελιγράδι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Μετά το Βελιγράδι, ο κ. Βεστερβέλε αναμένεται να επισκεφθεί και την Πρίστινα, σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο που επικαλείται το Tanjug.

Στη σερβική πρωτεύουσα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς αντίστοιχα, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ιβάν Μρκιτς.

Στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε πρόσφατα από το Λουξεμβούργο ότι η Γερμανία θέλει η Σερβία και το Κόσοβο να εφαρμόσουν τη συμφωνία και τόνισε ότι η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμης σημασίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που στις επικείμενες συνομιλίες του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι εκτιμάται πως θα κυριαρχήσει το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας, αναφέρει το Tanjug, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Γερμανικοί πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Σερβία και το Κόσοβο και μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το ταξίδι του κ. Βεστερβέλε στο Βελιγράδι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επίσκεψη που στόχο έχει να λάβει πληροφορίες “από πρώτο χέρι” σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα