Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού για τις 40άρες με κατάθλιψη

Οι 40άρες και οι 50άρες γυναίκες με κατάθλιψη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ψυχική νόσος τις καθιστά ευάλωτες στα εγκεφαλικά σε πολύ νεώτερη ηλικία απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η μελέτη διήρκησε 12 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 10.547 γυναίκες ηλικίας 47 έως 52 ετών. Όσες έπασχαν από κατάθλιψη είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τις άλλες συνομήλικές τους.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όσες είχαν κατάθλιψη εξακολουθούσαν να έχουν 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρολιν Τζάκσον, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κούηνσλαντ, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι οι ισχύουσες οδηγίες για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων παραβλέπουν τον δυνητικό ρόλο της κατάθλιψης.

“Οι γιατροί πρέπει να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κακής ψυχικής κατάστασης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα

Σχετικά άρθρα