Ο Τσόμσκι αποτιμά τη θητεία Ομπάμα

11 Οκτωβρίου 2016

Ο Νόαμ Τσόμσκι, 87χρονος Αμερικανός πρώην καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έκανε έναν αρνητικό απολογισμό της οκταετούς θητείας του απερχομένου Προέδρου των ΗΠΑ. «Στην κατάταξη όλων των Αμερικανών Προέδρων θα είναι από την θετική πλευρά, αλλά ο συνολικός απολογισμός δεν είναι πολύ θετικός», αξιολόγησε ο εκ των επιφανέστερων προσωπικοτήτων της αμερικανικής αριστεράς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Ο Ομπάμα ήταν πολύ αποτελεσματικός ρητορικά, «αλλά αν δούμε την πολιτική του, ένα μέρος της είναι πραγματικά φοβερό, αν λάβουμε υπόψη την παγκόσμια στρατηγική θανάτου». Με αυτήν ο Τσόμκσι εννοεί την πολιτική της χρήσης των τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά της τρομοκρατίας, ένα κεντρικό στοιχείο της πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της. «Δεν περίμενα από αυτόν τίποτα, οπότε δεν γίνεται να έχω απογοητευτεί. Έβλεπα τον Ομπάμα ήδη από το 2008 με κριτικό μάτι», πρόσθεσε.

Το 2001 η ισλαμική τρομοκρατία ήταν περιορισμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, «Και πού είναι σήμερα; Διεσπαρμένη σε όλον τον κόσμο. Κάθε φορά που χτυπάμε με τη σφύρα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα.»

Για τη Συρία ανέφερε: «Όλοι γνωρίζουν καλά τι επιθυμούν. Το τέλος της βίας, διαπραγματεύσεις, ειρήνη. Αλλά πώς; Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι τρομερό. Θα έπρεπε ίσως να βομβαρδίσουμε τον Ασαντ;».

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Fernando Pessoa
Η Σκέψη της ημέρας
Fernando Pessoa