Oικογένεια Δαυίδ: Ο αμύθητος πλούτος των δισεκατομμυρίων, η… μοιραία στιγμή που ανέλαβε την Coca-Cola και το πένθος που τους βύθισε στη θλίψη

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο πατριάρχης της οικογένειας έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα. Σταδιακά κατάφερε να εδραιωθεί στον επιχειρηματικό κόσμο και να αποκτήσει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες.

Η τελευταία επενδυτική κίνηση της οικογένειας Δαυίδ αποδεικνύει πως έχουν δύναμη στην αγορά. Οι νέοι ιδιοκτήτες, η κόρη του ισχυρού άνδρα της Coca-Cola Γιώργου Δαυίδ, Νίκολα Δαυίδ μαζί με τον άντρα της, αγόρασαν τους Πεταλιούς από την Παλόμα Πικάσο.

Έχουν ήδη ξοδέψει μια περιουσία

Σύμφωνα με το protothema, οικοδόμοι, υδραυλικοί και ελαιοχρωματιστές, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί με έγγραφο απόλυτης εχεμύθειας, έχουν ήδη κλειστεί προκειμένου να δουλέψουν αποκλειστικά στο άλλοτε νησί των Πικάσο. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως ήδη έχουν ξοδέψει μια περιουσία για την αγορά του και σκοπεύουν να προβούν σε μια μεγάλη επένδυση.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εκεί πρόκειται να στηθούν τα γραφεία των επιχειρήσεων Δαυίδ, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για πολυτελείς κατοικίες που θα φτιαχτούν προκειμένου να πουληθούν σε ισχυρούς jet setters, δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και celebrities. Οι αυστηρές ρήτρες όμως εχεμύθειας που δεσμέυουν τους εμπλεκόμενους και δεν επιτρέπουν να αποκαλυφθούν περισσότερα.

Ο Γιώργος Δαυίδ αποχώρησε αλλά δεν τα παρατάει

O πατριάχρης της οικογένειας, Γιώργος Δαυίδ, μπορεί να αποχώρησε τον προηγούμενο Ιανουάριο από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca Cola HBC, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η επιχείρηση αλλάζει χέρια. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε ο γιος του Αναστάσης. Άλλωστε η αυτοκρατορία είχε ήδη χτιστεί, κάνοντας τη δουλειά των απογόνων λίγο πιο εύκολη. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;

Στη μακρινή Αφρική και περίπου έναν αιώνα πιο πριν, ο θείος του Γιώργου Δαυίδ, Αναστάσιος Λεβέντης, βάζει το πρώτο λιθαράκι της επιτυχίας. Ανεβαίνοντας σε ιεραρχία μέσα στη βρετανική εταιρεία στην Abeokuta, φτάνοντας να γίνει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για όλη τη χώρα.

Όταν το 1936 η εταιρεία στην οποία δούλευε εξαγοράστηκε από τον σημερινό κολοσσό Unilever, αποφάσισε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση στην Χρυσή Ακτή. Σύντομα, η «A.G. Leventis and Company Limited» επεκτάθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Αφρικής ανταγωνιζόμενη τις εδραιωμένες μεγάλες εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης.

https://www.instagram.com/p/BMiG0r0gWZz/

Όλα ξεκίνησαν από την Αφρική

Ο ανιψιός του, Γιώργος ξεκίνησε την καριέρα του ως εργαζόμενος στην Αφρική στο πρώτο μικρό εργοστάσιο εμφιαλώσεως Coca Cola στην Γκάνα, ακολουθώντας τον αδερφό του Αντρέα. Έχουν ήδη αναπτύξει μακροχρόνια σχέση με την Coca Cola στην Αφρική και καταφέρνουν να κάνουν την πρώτη τους εξαγορά εμφιαλωτηρίου της στην Ιρλανδία (την εταιρεία Molino). Και το 1981 απέκτησαν από την αμερικανική εταιρεία την Τρία Έψιλον που είχε δημιουργήσει ο «θρυλικός» Τομ Πάπας το 1969.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ το 2000, όταν και έφυγε ο Αντρέας από τη ζωή, ο όμιλος είχε εργοστάσια εμφιαλώσεως σε 11 χώρες που εξυπηρετούσαν ένα πληθυσμό 200 εκατομμυρίων. Στον τομέα των εμφιαλώσεων η Coca Cola HBC, όπως ονομάζεται πλέον, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της εταιρείας αναψυκτικών στον πλανήτη και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Έχει παρουσία σε 28 χώρες, απασχολώντας 36.362 εργαζόμενους (από τους οποίους οι 1.500 στην Ελλάδα) και εκτείνεται από τη Σιβηρία έως τη Νιγηρία παράγοντας προϊόντα για τις ανάγκες περισσότερων από 585 εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν ήταν όμως και η μόνη επένδυση, μιας και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι οικογένειες Λεβέντη – Δαυίδ έφτιαξαν την Frigoglass δημιουργώντας εργοστάσια και παράγοντας από επαγγελματικά ψυγεία και πλαστικά κασόνια μέχρι τσίγκινα καπάκια και γυάλινα μπουκάλια.

https://www.instagram.com/p/BTscxsWB4eB/

Έκανε… κίνηση αξίας 6 δισ. ευρώ

Σήμερα η Frigoglass, της οποίας η έδρα παραμένει στην Ελλάδα, διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και από Ελλάδα έως τν Νιγηρία και έχει σε ένα βαθμό καταφέρει ξεπεράσει τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί λόγω της κρίσης και της μείωσης στην κατανάλωση. Δεν κύλισαν όμως όλα ευνοϊκά αυτά τα χρόνια, καθώς απολύσεις και λουκέτα αμαύρωσαν την εικόνα του ομίλου και του ίδιου.

Αν και έγιναν επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 160 εκατ. ευρώ, δεν έλλειψαν οι απολύσεις ατόμων από το κέντρο διανομής του ομίλου της Coca Cola στην Θεσσαλονίκη, το λουκέτο της ιστορικής αρτοβιομηχανίας, Nutriart (πρώην Kατσέλης) αλλά και η σύγκρουση με τους εργαζομένους στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Πάτρα. Πριν αποσυρθεί για να επικεντρωθεί στα εγγόνια του και στη σύζυγο του Καίτη φρόντισε να υπογράψει την επέκταση της μονάδας στο Σχηματάρι και τη δημιουργία data center που θα καλύπτει και τις 28 χώρες που έχει παρουσία ο όμιλος της Coca Cola HBC. Η χρηματιστηριακή αξία άγγιζε τα 6 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2016 και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Από το γάμο του, έχει αποκτήσει τον Αναστάση, το Χάρη και τη Νίκολα. Ο Αναστάσης Δαυίδ έχει αναλάβει τη σκυτάλη, ενώ ήδη για χρόνια είχε εικοσαετή εμπειρία ως επενδυτής αλλά και ως μέλος διοικητικών συμβουλίων σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

https://www.instagram.com/p/BgVTdidh1xA/

Συμμετέχει επίσης στα διοικητικά συμβούλια της Aegean Airlines Α.Ε. και της AXA Insurance Α.Ε. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Tufts. «Ο κ. Αναστάσης Δαυίδ έχει εικοσαετή και πλέον εμπειρία ως επενδυτής αλλά και ως μη εκτελεστικό μέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αναψυκτικών και ποτών».

Κοσμικός αλλά χαμηλού προφίλ ο Αναστάσης Δαυίδ

Φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί ουκ ολίγες φορές στις κοσμικές στήλες για τα νυχτοπερπατήματά του στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε αντίθεση με τον πατέρα του ο οποίος προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ και με σπάνιες κοσμικές εμφανίσεις. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Τηλιγάδα, ενώ πολύ πρόσφατα έγινε πατέρας ενός κοριτσιού.

Η σύζυγός του κατάγεται από το Αίγιο και πέρα από την εντυπωσιακή της εμφάνιση, διαθέτει και εξαιρετική μόρφωση, καθώς είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Μάλιστα, το 2009 κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Αλεξάνδρεια» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη το βιβλίο «Παγκοσμιοποίηση και εθνική κουλτούρα», το οποίο φιλοξενεί κείμενά της. Η γνωριμία τους έγινε στο Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το οποίο η Αλεξάνδρα εκπροσωπούσε σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια.

https://www.instagram.com/p/Bk7ZY9rBRhR/

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2013 στη Γλυφάδα με τη λαμπερή γαμήλια δεξίωση στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου είχε στηθεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό το οποίο περιλάμβανε μέχρι και πλωτές εξέδρες μέσα στη θάλασσα. To event τελέστηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους επιφανείς καλεσμένους από τον επιχειρηματικό, τον εφοπλιστικό και τον πολιτικό κόσμο.

Γάμος… υπερπαραγωγή για τον Χάρη Δαυίδ

Ο γάμος υπερπαραγωγή του Χάρη Δαυίδ, επίσης συναίτερου στην 3Ε, στην Πάτμο είχε αφήσει εποχή. Διακόσιοι πενήντα εκλεκτοί καλεσμένοι από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στον παραμυθένιο γάμο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες. Με εντυπωσιακές σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική, ασχολήθηκε από νωρίς με τις επιχειρήσεις της οικογένειας.

Από το 1989 έως το 1991 ο Χάρης Δαυίδ εργάστηκε σε οργανικές θέσεις του ομίλου Λεβέντη στη Νιγηρία, ενώ αργότερα έγινε πρόεδρος του ομίλου Plias, αντιπρόεδρος του ομίλου Κατσέλη, της εταιρείας Leventis PLC, της Nigerian Bottling Company κ.λπ. Αγαπάει τις τέχνες, αποφεύγει όμως τη δημοσιότητα όχι όμως και τα πριβέ κλαμπ του εξωτερικού.

https://www.instagram.com/p/BlgNUs6h9ml/

Πρώτη του σύζυγος ήταν η φινετσάτη και κοσμική Νάντια, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Αύρα. Τη δεύτερη συζυγό του, τη Λάνα Ντιμπιέρ, την γνώρισε αρκετά χρόνια μετά το διαζύγιό του, την εποχή που η κόρη του προετοιμαζόταν για εξετάσεις. Η καθηγήτρια που την είχε αναλάβει δεν ήταν άλλη από τη γλυκιά Λάνα, χωρισμένη και η ίδια και με τρία παιδιά.

Πέθανε η μοναχοκόρη του, Νίκολα

Η μοναχοκόρη της οικογένειας, Νίκολα Πινέδο-Δαυίδ, και ο σύζυγός της Κλεμέντε Πινέδο είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την αγορά των Πεταλιών. Είναι και η μοναδική της οικογένειας που δεν ασχολείται με τις επιχειρήσεις καθώς έχει χαράξει από νωρίς τη δική της ανεξάρτητη πορεία σπουδάζοντας και ζώντας στο εξωτερικό.

Πριν από μερικά χρόνια, πήραν την απόφαση να μετακομίσουν σε ένα σπίτι στην περιοχή της Φιλοθέης. Έχει αφοσιωθεί στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών της, ενώ ο Κλεμέντε, που έχει κάνει ιατρικές σπουδές, αρχικά συνεργάστηκε με την οικογένεια Σπανού, ιδιοκτήτρια της Βιοϊατρικής και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα media παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα επιχειρηματία μεταξύ ισπανόφωνων σειρών και ελληνικών καναλιών. Το σκάφος τους ήδη βρίσκεται συχνά δεμένο στα λιμάνια του Μαρμαρίου και της Καρύστου.

https://www.instagram.com/p/BqgjDKGnUL2/

Ωστόσο, το 2016 άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 47 ετών. Τα τελευταία δύο χρόνια έδινε μάχη με τη λευχαιμία αλλά δεν τα κατάφερε βυθίζοντας σε πένθος τους 3 γιους της, ηλικίας 12, 15 και 18 και τον σύζυγό της, Κλεμέντε. Το τελευταίο αντίο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Espresso, ήταν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο… ροκ σταρ της οικογένειας

Συνελήφθη με τον επίσης δισεκατομμυριούχο συνέταιρό του Chase Ergen, ο Ελληνοκύπριος μεγιστάνας Άλκης Δαυίδ για «μεταφορά κάνναβης αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων», τον Μάη του 2019.

Περιπέτειες με τον νόμο φαίνεται πως έχει μετά την προσγείωσή του στο νησί St Kitts στην Καραϊβική, όπου έφτασε με ιδιωτικό αεροσκάφος, σύμφωνα με δημοσίευμά της Daily Mail. Μαζί τους ήταν και ο γνωστός ηθοποιός Jonathan Rhys Meyers, ο πρωταγωνιστής του ιστορικού, τηλεοπτικού δράματος «The Tudors».

Οι δύο συνεργάτες ανέφεραν ότι μετέφεραν τους 5.000 σπόρους με σκοπό να ξεκινήσουν μία μονάδα παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στο νησί. Στόχος τους να παράγουν φαρμακευτική κάνναβη στο νησιωτικό κράτος, ώστε να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία του και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πάντως, ο Δαυίδ χαρακτήρισε τη σύλληψη «στημένη υπόθεση», αφού όπως σημειώνουν, είχαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της χώρας ενώ εργάζονται στενά με πρώην βουλευτή και ντόπιους επιχειρηματίες. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατοχή παράνομων ουσιών, παράνομη εισαγωγή κάνναβης στη χώρα και πρόθεση για πώληση.

Πηγή: www.protothema.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άλκης Δαυίδ: Ο Ελληνοκύπριος μεγιστάνας της Coca-Cola συνελήφθη στην Καραϊβική για κάνναβη 1,3 εκατ. δολαρίων – Η γυμνή καμπάνια με τον… Μπαράκ Ομπάμα, η λατρεία για τις Σπέτσες και η πρώην που ερωτεύτηκε φίλη της

Η χλιδάτη ζωή του «Mr Coca-Coca» Άλκη Δαυίδ

Φιξ: Η βαυαρική οικογένεια που δημιούργησε την πρώτη ελληνική μπύρα – Το «δώρο» του Όθωνα, η διαφήμιση με τη Βουγιουκλάκη και η πριγκίπισσα Αλεξία

Βασίλης Χήτος: Ο Mr Ζαγόρι που δεν απέλυσε κανέναν υπάλληλο την εξαετία της κρίσης

Alberto Bailleres: Ο «βασιλιάς» του ασημιού που είχε τη Sinead Mcnamara στη θαλαμηγό του- Ο απαγχονισμός μία μέρα μετά την αποχώρησή του και ο λόγος που έδωσε 140 εκατ. δολάρια!

Σχετικά άρθρα