Παιδί: Όταν κρατάει μούτρα επειδή δεν του κάνατε το χατήρι

Ένα καλό μούτρωμα μπορεί να πλημμυρίσει το σπίτι με σκοτεινά κύματα οργής. Ο καλός «μουτράς» μπορεί να έχει μέρες κατεβασμένα τα μούτρα του, ώσπου να ξεχάσει ακόμα κι αυτός πότε πρωτο-μούτρωσε. Συνήθως, όμως, μούτρωσε γιατί κάποιος ξεστόμισε τη μεγάλη λέξη – το ΟΧΙ! Δεν αφήσατε το βλαστάρι σας να κοιμηθεί στο σπίτι του φίλου του, δεν του αγοράσατε άλλο παιχνίδι, δεν το αφήσατε να δει στην τηλεόραση τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη.

Μούτρωμα: Η τιμωρός σιωπή

Το μούτρωμα είναι απλώς ένα σιωπηλό ξέσπασμα οργής. Το παιδί νιώθει ότι δικαιούται κάτι που δεν πήρε, και έχει θυμώσει. Η αντίδρασή του; Η τιμωρός σιωπή.

Πρώτη σας παρόρμηση είναι να δείτε ξανά το χαμόγελο του παιδιού σας. Το πιτσιρίκι κάθεται σε μια γωνιά με τα μπρατσάκια κολλημένα στα πλευρά του και με το ξινισμένο μουτράκι του θαρρείς κι έχει καταπιεί ολόκληρο λεμόνι. Εσείς θέλετε να του πείτε: «Τι έπαθες, χρυσό μου;». Μέσα στην ψυχή του γονιού ξυπνούν κάθε λογής λεπτά συναισθήματα και τον πνίγει ακατανίκητη επιθυμία να ενδώσει. Το μούτρωμα είναι συνήθως τόσο αποτελεσματικό, ώστε μετά από ένα διάστημα ο γονιός αρχίζει να προτιμάει την παραδοσιακή και γνώριμη «νευρική κρίση».

Τι να κάνετε; Πώς να αντιμετωπίσετε το… μουτρωμένο παιδί σας;

mana kori timwria

Αγνοήστε τα μούτρα. Έπειτα πείτε στο παιδί να το συζητήσει μαζί σας.

Μην ενδώσετε!

Πάνω απ’ όλα, να θυμάστε ότι το παιδί κατέβασε μούτρα, επειδή του είπατε όχι σε κάτι. Τα μούτρα είναι μια επιθετική μορφή απομόνωσης – απόπειρα χειραγώγησης. Είναι φυσικό να επιθυμούμε πράγματα και τα παιδιά, σαν έξυπνα πλάσματα, θα καταφύγουν στα μούτρα ξανά και ξανά, αν έτσι πάρουν αυτό που θέλουν, έστω και μια φορά. Αν το αγνοήσετε, απλώς δεν τους δίνετε την ανταμοιβή που επιδιώκουν.

Αν το παιδί συνεχίσει τα μούτρα, τότε σίγουρα έχει πάρει κάποιο είδος ανταμοιβής.

Μη δείξετε ότι ενοχληθήκατε με τα μούτρα

Μην αλλάξετε σε τίποτα τις συνήθειές σας, μην κάνετε κάτι διαφορετικό. Διατηρήστε φυσιολογική τη γλώσσα του σώματος και τη διάθεσή σας πρόσχαρη, ή τουλάχιστον ουδέτερη.

 Αν το παιδί γίνει πολύ ενοχλητικό, πείτε του να πάει σε άλλο δωμάτιο.

Κείμενο του ψυχοθεραπευτή Στάνλεï Σαπίρο

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανυπάκουο και αντιδραστικό παιδί: Πώς να το… τιθασεύσουν οι γονείς;

Αντιδραστικό παιδί: πώς αντιμετωπίζει ένας γονέας την… προκλητική συμπεριφορά του;

Αντιδραστικό παιδί: 3 τρόποι να το μάθεις να σε ακούει

“Μαμά είσαι κακιά”: Πώς να βάλεις όρια σε ένα αντιδραστικό παιδί

 

Σχετικά άρθρα