Γιατί οι άνω των 50 δεν θα αποφύγουν την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας

19 Οκτωβρίου 2016

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με την χρόνια νόσο της ψωρίασης απ’ την οποία πάσχουν 220 χιλιάδες ασθενείς  στη χώρα μας ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι πάσχοντες αριθμούν σε 125 εκ. .

Συμπέρασμα το οποίο αναδείχθηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της  ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «Επιδέρμια» στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, το βράδυ  της Τρίτης 17 Οκτωβρίου με ομιλητές την κ. Χριστίνα Αντωνίου, καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια και διοικήτρια ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Α. Συγγρός και τον κ. Δήμο Πατρίκο, Διευθυντή Ρευματολόγο στο νοσοκομείο Metropolitan.

Ευθύς εξαρχής της ομιλίας της η κ. Αντωνίου είπε πώς στόχος μας είναι να «φέρουμε κοντά τον γιατρό και τον ασθενή. Μαζί θα μάθουμε καλύτερα το νόσημα, μαζί θα προχωρήσουμε κι ο ένας θα βοηθήσει τον άλλο.» Πρόκειται όπως είπε στη συνέχεια για μια νόσο με πολλά πρόσωπα και ο γιατρός καλείται να εξετάσει προσεκτικά τον ασθενή. Είναι μή μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος, εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Γονίδια, κληρονομικότητα και περιβάλλον είναι μεταξύ των παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση της. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει το γονίδιο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες να είναι αυτοί που θα κινητοποιήσουν την εκδήλωσή της ψωρίασης. Ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και το στρές, μπορεί να προκαλέσουν μια διαταραχή του ανοσοποιητικού το οποίο αντιδρά διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2% των ασθενών, εμφανίζουν ψωρίαση χωρίς να υπάρχει γονιδιακός παράγοντας.

Είναι γεγονός ότι η ψωρίαση σύμφωνα με έρευνα επηρεάζει τη συνολική συναισθηματική ευημερία των ασθενών. Μπορεί όπως προκύπτει απο τα στοιχεία να έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική και κοινωνική ευεξία ενός ατόμου. Εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες 15-30 ενώ ένα ποσοστό 10 με 30% των ασθενών με ψωρίαση μπορεί να εμφανίσει έντονο πόνο και προοδευτικές βλάβες στις αρθρώσεις.

Σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα σε ασθενείς με ψωρίαση το 23% δήλωσε ότι η νόσος επηρέασε αρνητικά το εισόδημά τους και ένα 14% των ερωτηθέντων είπαν ότι είχαν χάσει ή εγκαταλείψει τις δουλειές τους λόγω της ψωρίασης. Σημειωτέον ότι εμφανίζεται στο 1,5 - 3% του γενικού πληθυσμού. Τέλος ένα ποσοστό 41% των ερωτηθέντων είπε ότι επηρεάζει τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Όσον αφορά στην θεραπεία της νόσου και στο πώς αυτή θα δωθεί στον ασθενή η κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι δίνεται πρωτίστως βαρύτητα στη μορφή της ψωρίασης και στη συνέχεια λαμβάνεται υπόψη το τί θέλει ο ασθενής. «Η θεραπεία εξαρτάται απο το προφίλ του ασθενούς. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση, για αυτό και προσφεύγουμε στη θεραπεία που του ταιριάζει, ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες...»

Σημαίνοντα ρόλο στην ψωρίαση έχει και η διατροφή. Σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημερωτικής συζήτησης η κ. Αντωνίου είπε χαρακτηριστικά: «Η υγιεινή μεσογειακή διατροφή βοηθά πάρα πολύ στην ψωρίαση». Ενώ υπογράμμισε ότι η έγκαιρη αντιμετώπισή της ψωρίασης στο δέρμα μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για την εκδήλωση άλλων νοσημάτων.

Από την πλευρά του ο Δήμος Πατρίκος, Διευθυντής Ρευματολόγος στο νοσοκομείο Metropolitan τοποθετήθηκε σχετικά με την Ψωριασική Αρθρίτιδα, την μορφή της και τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή της. Όπως είπε η ψωριασική αρθρίτιδα σε ένα ποσοστό ασθενών «εμφανίζε

ται με εξάνθημα ενώ ο κύριος ρυθμιστής για την πορεία της νόσου είναι ο δερματολόγος ο οποίος θα κατευθύνει τον πάσχοντα».  Το αίτιο σύμφωνα με τον κ. Πατρίκο « που πυροδοτεί τη νόσο δεν το γνωρίζουμε ακόμα» ενώ υπογράμμισε ότι οι ασθενείς που εκδηλώνουν ψωρίαση σε ένα ποσοστό της τάξης του 11% θα εμφανίσουν και ψωριασική αρθρίτιδα.  Πόνος, πρήξιμο στις αρθρώσεις και στους γλουτούς σκιαγραφούν την κλινική εικόνα, μαζί με την ψωριασική ονυχία.

Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις όπως ανέφερε ο κ. Πατρίκος για να προσθέσει στη συνέχεια «λόγω του ότι οι αρθρώσεις των χεριών προσβάλλονται συχνότερα... από την ηλικία των 50 ετών και άνω όλοι θα εκδηλώσουμε κάποια μορφή οστεοαρθρίτιδας».

Στις γυναίκες πιο συχνά παρουσιάζεται η συμμετρική πολυαρθρίτιδα. Όσον αφορά στα συμπτώματα της Αγγυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας τα «κόκκινα» σημεία για τον ασθενή έχουν να κάνουν με τον φλεγμονώδη πόνο στη σπονδυλική στήλη. Συμβαίνει κυρίως όταν ο ασθενής είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ο πόνος επιδεινώνεται στην ανάπαυση και η πρωινή δυσκαμψία είναι χαρακτηριστική.

Συμπερασματικά, η ποιότητα της ζωής των ασθενών περιορίζεται. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψωριασικής αρθρίτιδας εμφανίζονται σε δέρμα και νύχια. «Υπάρχει ανάγκη πρώιμης διάγνωσης» τόνισε ο κ. Πατρίκος καθώς «καρδιαγγειακά και κακοήθειες είναι συχνότερα όταν η νόσος δεν ελέγχεται». Σε περιπτώσεις οι οποίες δεν επιδέχονται θεραπευτική αγωγή «καταλήγουμε σε χειρουργικές επεμβάσεις με αρθροπλαστικές» . Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανέπτυξε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πατρίκος το 59% των ασθενών δεν λαμβάνει θεραπεία.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία ασθενή -γιατρού, πάντα με δερματολόγο, με στόχο την βελτίωση της ζωής του πάσχοντα. Αξίζει εδώ να σημεώσουμε ότι ο ασθενής μπορεί όπως τονίστηκε να εμβολιαστεί για τη γρίπη, ενώ η άσκηση που ενδείκνυται, εξαρτάται απο τις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί. Στην περίπτωση που έχουν προσβληθεί όλες οι αρθρώσεις, ιδανικό είναι το κολύμπι.

 

Χρήζει ακόμη αναφοράς το γεγονός ότι στις 29 Οκτωβρίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Ενώ η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων, διαλέξεων και ημερίδων που διοργανώνει ο νοεσυσταθέν Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, για την ενημέρωση ασθενών και κοινού. Άλλωστε «Δυνατός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής» είπε ο Ρένος Χαραλαμπίδης, αντιπρόεδρος του «Επιδέρμια»  ο οποίος προλόγισε τη συζήτηση την οποία συντόνισε η Τίνα Κουκοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου.

 

Σήμερα ο ασθενής με ψωρίαση επιβαρύνεται με το κόστος της  συμμετοχής σε χάπια, κρέμες, σαμπουάν,  λοσιόν και αλοιφές παρόλο που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας του. Σκοπός λοιπόν του Συλλόγου είναι «Οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα είναι χρόνια ασθενείς μίας ανίατης νόσου. Ως χρόνια ασθενείς οφείλουν να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία . Διεκδικούμε μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική μας αγωγή, όποια μορφή και αν έχει αυτή.»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Genesis Pharma και την συνεργασία του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματολογικών Νόσων Α. Συγγρός.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ημερήσιες Προβλέψεις!
Αστρολογία
14:32 Ημερήσιες Προβλέψεις!
Έλλειψη τρυφερότητας: Πώς επηρεάζει την υγεία
Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν...
Θέλει να γίνεται το δικό της: Όταν η γυναίκα σου σε πνίγει
Καλημερα Ειμαι 39 ετων παντρεμενος και...
Όταν η αϋπνία προκαλεί προβλήματα στη ζωή μας
Το ότι ο ύπνος είναι αναγκαίος για όλους...