«Μία στις τρεις πιθανότητες» να υποβαθμιστεί η Ινδία

Η Ινδία έχει “μία στις τρεις πιθανότητες” να υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την ινδική κυβέρνηση του κόμματος του Κογκρέσου.

Αυτή η ανακοίνωση, που έγινε αργά χθες Παρασκευή το βράδυ, ήλθε αφότου αξιωματούχοι του Ινδικού Υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν υψηλότερη βαθμολογία για τη χώρα τους, τονίζοντας τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση του ελλείμματος και την προώθηση των επενδύσεων.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ινδίας, που είναι σήμερα BBB-, είναι ήδη η χαμηλότερη από τις χώρες της ομάδας BRICS (Ρωσία, Κίνα και Νότια Αφρική) και η υποβαθμισή της στη λεγόμενη κερδοσκοπική κατηγορία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας αυτής, ενώ οι επενδύσεις εκεί θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνες.

“Υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να μειώσουμε τη βαθμολογία της χώρας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες”, δήλωσε ο S & P, προσθέτοντας ότι “οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, λόγω των μεταρρυθμίσεων που δεν υιοθετήθηκαν από το κοινοβούλιο, εξακολουθούν να αυξάνουν και τον κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα”.

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε επίσης ότι θα μπορούσε να μειώσει τη βαθμολογία της Ινδίας, αν κρίνει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας δεν θα ξαναβρεί την ανάπτυξη που είχε πετύχει στην αρχή της δεκαετίας και ήταν μεταξύ 7 και 8 %.

Η ανάπτυξη στην Ινδία έφθασε μόλις το 5% κατά το τελευταίο οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2013, το χαμηλότερο μιας δεκαετίας, αλλά η κυβέρνηση ελπίζει να την αυξήσει σε 6% το τρέχον έτος και έχει ως στόχο μια αύξηση κατά 7% το 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα