Τι παθαίνει το παιδί όταν βλέπει τον γονιό να κανπνίζει

21 Οκτωβρίου 2016

Όταν το παιδί βλέπει το γονιό του να καπνίζει, έχει 90% περισσότερες πιθανότητες να γίνει κι αυτό καπνιστής και κατά μέσο όρο θα ζήσει 10 χρόνια λιγότερα από κάποιον συνομήλικό του που δεν καπνίζει. Μάλιστα, ο ρόλος της μητέρας καπνίστριας είναι καταλυτικός.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που αφορά στο παθητικό κάπνισμα και τα παιδιά και έγινε από το Royal College of Physicians της Βρετανίας για λογαριασμό της υπουργείου Υγείας της χώρας και προκειμένου να καθοριστούν νέοι κανόνες για το παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες καπνιζόντων εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στο παθητικό κάπνισμα εάν ο πατέρας είναι αυτός που καπνίζει , πάνω από έξι φορές περισσότερο εάν η μητέρα είναι καπνίστρια και σχεδόν εννέα φορές περισσότερο εάν και οι δύο γονείς καπνίζουν.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα σε περίοδο που τα ζωτικά όργανα αναπτύσσονται, μπορεί να αυξήσει δραματικά την πιθανότητα ανάπτυξης δύσπνοιας κατά 77%, μέσης ωτίτιδας κατά 35%, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Επιπλέον, όταν ένα παιδί έχει γονείς καπνιστές και στην ενήλικο ζωή του καπνίσει, έχει δραματικά αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης θανατηφόρων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος κ.ά.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι επιτακτικό να μην καπνίζουν οι γονείς, αλλά εφόσον δεν έχουν τη δύναμη να τα καταφέρουν, τότε καλό θα είναι να καπνίζουν κρυφά από τα παιδιά τους. www.real.gr 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
akis3 adTechParam +148163+28669 - adTechUnit 0
Άγχος: Δυσκολία στην αναπνοή και πόνος στο στήθος
Το πρόβλημα μου είναι ότι αγχώνομαι με το...
Ψυχιατρική: Η κακή διάθεση και η έλλειψη ευχαρίστησης
Όλες οι μορφές ψυχοθεραπείας, κατά το...
Σχέση: Όταν δε σε συμπαθούν οι γονείς του συντρόφου σου
Το πρόβλημα είναι ότι οι γονείς του δεν...