Απαγχονίσθηκαν δύο Ιρανοί

Δύο Ιρανοί, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ και των ΗΠΑ, απαγχονίσθηκαν σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη, ανακοινώθηκε από την εισαγγελία. Ο Μοχαμάντ Χεϊνταρί είχε κριθεί ένοχος ότι “έδωσε έναντι χρημάτων στην (ισραηλινή) Μοσάντ πληροφορίες για την ασφάλεια και τα μυστικά της χώρας”, εξηγεί η εισαγγελία της Τεχεράνης στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο άλλος καταδικασθείς, ο Κουρός Αχμαντί, “έδωσε πληροφορίες στην (αμερικανική) CIA”, προσθέτει η εισαγγελία, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

Οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακοινώνουν τακτικά τη σύλληψη προσώπων κατηγορούμενων για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τον Ιανουάριο, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει τις δηλώσεις ενός σλοβάκου πολίτη, ο οποίος φερόταν ότι είναι κατάσκοπος της CIA και επεδίωξε να αποσπάσει πληροφορίες για τις “επιστημονικές προόδους της χώρας”. Όταν μπόρεσε να επιστρέψει στη χώρα του, έπειτα από μια συμφωνία ανάμεσα στην Μπρατισλάβα και την Τεχεράνη, ο εν λόγω άνδρας είχε αρνηθεί οποιαδήποτε κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Το Ιράν κατηγορεί τις ισραηλινές και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες. Τον Μάιο του 2012, ο Ματζίντ Τζαμαλί Φασί απαγχονίσθηκε αφού καταδικάσθηκε για κατασκοπεία προς όφελος της Μοσάντ και ότι είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη δολοφονία πυρηνικών επιστημόνων έναντι αμοιβής 120.000 δολαρίων.

Ένας Ιρανοαμερικανός πρώην πεζοναύτης, ο Αμίρ Μιρζάι Χεκματί, βρίσκεται στη φυλακή στο Ιράν από τον Αύγουστο του 2012 με κατηγορίες για κατασκοπεία που χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ “παντελώς ψευδείς”.

Σχετικά άρθρα